Krebsegilde

Oplev krebsegildet i Vestsverige

Del artiklen her

September måned er højsæson for krebsefiskeri, og hos vores svenske naboer er dette forbundet med en tradition med fest og sang i gode venners lag. Vi giver dig tips til dit eget krebsegilde – og til hvor i Sverige du kan opleve det i virkeligheden.

Svenskerne kalder deres krebsegilde for kräftskiva, som er en stor traditionel fest, der finder sted i sensommeren og efteråret. De nyfangede krebs koges i saltvand tilsat øl, dild og andre krydderier, inden de serveres med klassisk tilbehør som ostetærte, kantareltoast, brød, ost og store snapse. Sange, hatte og hagesmække samt andet pynt med krebsemotiver er også selvfølgelige ingredienser ved et ægte krebsegilde.


Sådan lykkes du med dit eget krebsegilde:

  • Jo mere pynt, jo bedre. Krebsehatte og hagesmække er obligatorisk under middagen.
  • Læg gerne nogle ekstra servietter og stil skylleskåle på bordet. Krebs drypper!
  • Sørg for at printe nogle drikkeviser ud, og byd gerne op til dans lidt senere.
  • Glem alt om fint porcelæn og bestik. Her er det paptallerkener og plastbestik som gælder.
  • Husk at skaffe noget til at knuse kløerne med. (En hammer kan bruges.)
  • Selskabslege er en vigtig del af et krebsegilde; stafet, sækkeløb, quizzer og lignende fungerer udmærket.


Oplev et ægte svensk krebsegilde

Det er selvfølgelig allerbedst at tage over til Sverige, hvis du vil opleve et genuint krebsegilde. Vestsverige byder på flere valgmuligheder:

Krebsesafari med Smögens Fiske & Skärgårdsturer

Følg med de to lokale fiskere Tommy og Martin ud på havet for at fange krebs i Smögen. Krebsene lever på havbunden, cirka 50 meter nede, og man fanger dem i bure. Efter fangsten er hevet op, lægger I til ved en lille ø, hvor krebsene koges og nydes lunkne – så smager de allerbedst! Husk at tage praktisk varmt tøj på. Støvler og redningsveste udlånes ombord. Læs mere om krebsesafari i Smögen her.


Krebsefiskeri og krebsegilde på Norrqvarn hotel og konferencecenter ved Göta Kanal

I september, når det bliver tidligere mørkt, arrangeres krebsegilde på broen ved Norrqvarn hotel. Her dækkes der op med nykogte krebs, ostetærter, nybagt brød, krydrede oste og naturligvis - sanghæfter og krebsehatte. Kombiner gerne krebsegildet med krebsefiskeri for hele familien. Tidligere på dagen følger I med og fisker krebs i Göta Kanal. Burene sættes direkte ud i vandet fra kanalens bred, så her behøves ingen båd, men blot en trillebør og en lommelygte – en herlig oplevelse for de mindste!Læs mere om krebsefiskeri og krebsegilde på Norrqvarn hotel her.

Krebs på Väderøerne

Väderøerne er en øgruppe, som ligger langt ude i havet ud for Fjällbacka i Bohuslän. Dette er Sveriges vestligste øer, så her får du smuk udsigt over den uendelige horisont og kan opleve, hvordan det føles at være på en øde ø. Her kan du deltage i såvel krebsefiskeri som krebsegilde, og du kan booke en pakke, der inkluderer bådtur tur/retur, frokost, krebsefiskeri, sauna og saltvandsbadetønde, ægte svensk krebsegilde, en overnatning i dobbeltværelse og en stor dejlig morgenbuffet. Læs mere om krebsefiskeri og krebsegilde på Väderøerne her.

Læs mere om skaldyrsoplevelser i Vestsverige.


Velkommen til Vestsverige!

Anbefalede aktiviteter