Marstrand – Sveriges charmerende forpost mod vest!

Del artiklen her

Langt mod vest i Boshuslän er Marstrand en skærgårdsklassiker med rig historie og stolte traditioner. Lilleputsamfundet er fordelt på deto øer Koön og Marstrandsön og forbundet af en lille blå linjefærge, som skærer sig i fast rutefart tværs over det smalle sund. Hop med om bord og glæd dig til en sommer spækket med gode oplevelser.

Øhavet i Bohuslæn’s skærgård er utrolig smukt og ligner noget du kan genkende fra postkort. Beliggende på de to øer Marstrandsøen og Koøen, er Marstrand faktisk Bohuslæn’s mindste by. Det er en skøn og idyllisk lille by, bestående af gamle træhuse. Om sommeren bliver byen et populært samlingspunkt for sejlerfolket, og skærgården og havet præges af blændende hvide sejl i solen.

" - et perfekt sted at nyde det friske klare vand og de lange svenske sommeraftener. "

Sejlerne, der kommer til Marstrand om sommeren, omfatter alle fra glade amatører til verdenseliten. En årligt tilbagevendende begivenhed her er afholdelsen af sejler-konkurrencen Match Cup Sweden, med deltagelse af nogle af verdens bedste sejlere.

I 1800-tallet gik Marstrand under navnet ”Nordens Madeira,” og det svenske kongehus ferierede i Marstrand, tiltrukket af den sunde ozonrige havluft og kurbade på bl.a. Marstrands Varmbadhus. Fra 1887 og de næste 20 år kom Oscar II sejlende i kongeskibet ”HMS Drott” og tilbragte en sommermåned tæt pakket med fester og Marstrands societet sværmende omkring sig.

Et af de smukkeste indtryk af Marstrand får man fra søsiden, hvorfra man virkelig kan nyde ikke alene de særprægede træhuse, men også fæstningsanlægget Carlsten fra det 17. århundrede.

Fordi Marstrand både var et vigtigt handelscentrum og havn for dele af flåden, besluttede Karl X Gustav at bygge en fæstning, hvor øen var højest. Men selv om både voldgraven, bastionerne, de tykke mure og tårnet stod fuldt færdigt i 1719, da Tordenskjold angreb Marstrand, kom fæstningen aldrig i brug. Den norske søhelt i den danske flåde skræmte nemlig kommandanten til at kapitulere, før det overhovedet kom til kamp.

Lidt længere mod nord finder du den billedskønne kystby Lysekil, som spreder sig over en del af fastlandet, såvel som en række småøer. Desuden omkranses og gennemskæres den lille by af tre dybe fjorde – Gullmarsfjorden, Brofjorden og Åbyfjorden.

Om sommeren er Lysekil en populær turistattraktion – og især i månederne juni til august er stedet godt besøgt. Byen er kendt for sin specielle kaviar, som nydes i hele Sverige og også eksporteres. Skærgården og kystområderne omkring Lysekil er smukke og særdeles indbydende for tilrejsende badegæster. Lysekil er et perfekt sted at nyde det friske klare vand og de lange svenske sommeraftener.

Men også uden for den hektiske højsæson, før og efter sommeren, hvor dagene – og ferierne – er kortere, er Marstrand og Lysekil værd at besøge. For skærgården og klipperne er også fascinerende, når stormene suser og bølgerne viser tænder. Så er Marstrand bare smuk på en anden måde. De autentiske pastelfarvede huse, byens søfartshistorie og den gamle fæstning med den brogede historie gør sammen med den granitgrå natur området til noget helt særligt året rundt.

Skærgårdsferie - Sådan

Du behøver ikke egen båd for at holde en ægte skærgårdsferie på enten Koön eller Marstrandsön.

Overnat inden for fæstningens tykke mure på Carlstens Soldathotel, indrettet i to af de huse fra 1700-tallet, der har hørt til Carlstens Fæstning. Værelserne har fra én til otte senge plus eget bad og toilet: www.carlstenssoldathotell.se

Et kvarters gang fra færgen til Marstrandsön ligger Marstrand Familiecamping – med kun 100 meter til vandet og egen børnevenlig sandstrand. Her kan du bo i eget telt, campingvogn eller leje en fuldt udstyret hytte: www.marstrandscamping.se

Lej en privat lejlighed på Koön. Klik ind på ”Boende/Privatudhyring” på www.marstrand.se

Marstrand Havshotell ligger på den yderste kaj på Koön med udsigt over havnen. Egen restaurant og spa med særlige saltbehandlinger. Spaen er også åben for gæster, der ikke bor på hotellet: www.marstrands.se

Anbefalede aktiviteter