I morgengryet venter havets sorte guld

Hummersæson i Bohuslän

Del artiklen her

Alle burde opleve det, at gå ud med en lille kutter, i mørket, i farvandet ud for Bohuslän – for at fange friske hummere. Spæde bølger klukker mod kajen, luften er klar, vinden er i sit venlige hjørne og i det aftagende efterårsmørke dukker naturen langsomt frem i stærke røde og gule nuancer.

I daggryet på denne magiske mandag morgen, hvor årets hummerfiskeri skal til at begynde, fyldes havnene i Bohuslän med fiskere, der alle har ordnet deres hummertejner. Og så pludselig vrimler fjorden med både og bøjer.

"Så er hummersæsonen kommet godt i gang - endelig!"

Hummersafarier, hummer-miniferier, hummere i alle former og afskygninger. Det hele handler om hummere i Bohuslän - fra startskuddet på sæsonen går omkring 20. september hvert år.Hummerne i skærgården nord for Gøteborg regnes blandt verdens bedste. Det kolde, dybe vand får dem til at vokse langsomt, blive ekstra smagfulde.

Næsten som jul – bare uden sild, sne og nisser!

Starten på hummersæsonen er i Sverige en højtid, som kan måle sig med julen. Måske er der ikke helt så mange lys, men i Bohuslän længes man mindst lige så meget efter hummersæson som efter jul – og myterne og den himmelske smag kan sagtens matche jule-oplevelserne. At fiske efter hummer er rigtig sjovt og spændende; og siden at få lov at spise de nyfangede hummere er den største belønning man kan få som ”assistent-fisker”.

Smögen - Bohuslän

At der er tale om hummere, man selv har fanget, giver samtidig ekstra bonuspoint ved festbordet. Det er en oplevelse, som partyprinser og festaber ikke bør gå glip af. Heldigvis har restaurant, kroer og hoteller over hele Bohuslän et stort set grænseløst udbud af hummersafarier, hummer-miniferier, hummerarrangementer osv. Det handler bare om at bestille – og så glæde sig!

Hummereventyr langs hele vestkysten

Jeres hummeroplevelser kan begynde hvor som helst langs den svenske vestkyst nord for Gøteborg. I næsten hver eneste lille kyst-samfund kan I finde hoteller eller spisesteder, der tilbyder hummersafarier, hummer-miniferier eller hyggelige hummerweekends.

Ofte er det den lokale fisker, der tager jer med ud for at hente hummertejnerne med de sorte hummere op fra bunden. Hummere bliver nemlig først røde, når de bliver kogt!

Nyfanget og nykogt

Vel inde med fast grund under fødderne igen, og måske lidt forblæst, er det skønt med et varmt bad, inden det er tid til at kaste sig over fangsten. Nogle steder kan selv I være med til at koge og forberede hummerne inden middagen. Nyfangede hummere koges og parteres i halve. En hummermiddag kan f.eks. indeholde en smagfuld hummersuppe, halve hummere, saucer til at dyppe i, brød, ost og en fyldig hvidvin; menuen varierer fra spisested til spisested.

En klog og indsigtsfuld person har formuleret, at det fantastiske ved oplevelsen er netop kombinationen af eventyret ved selv at hente de eksklusive råvarer hjem, og så den fuldstændige nydelse inde ved bordet, når de uendelige mængder af nykogte hummere bare venter på at blive fortæret. Så forstår man helt og fuldkommen, hvorfor hummersæsonen kan måle sig med julen i Bohuslän!

Hotte ”Hummer-tips”:

Skaldjursresan

Restauranter, hoteller og havne arrangerer middage, fisketure og alle mulige andre saltstænkede aktiviteter baseret på Bohusläns Big Five: hummer, rejer, muslinger, østers og jomfruhummer.

Læs mere her.

Safari og sov godt

En hummersafari fra Everts Sjöbod med efterfølgende hummersupé, overnatning i delt dobbeltværelse på Grebbestadfjorden, inklusive morgenmad, koster 2.200 SEK.

Det er muligt at booke en pakke med både hummersafari, middag og overnatning hos Grebbestadfjorden – læs mere om mulighederne her.

Med Signe på østersfangst

Den gamle bohusjolle Signe sejler hver lørdag klokken 13.30 ud fra Nordre Havn i Lysekil. Her tager østersavlerne Lars og Adrian dig med ud på deres banker, hvor du kan se, når dykkerne går ned for at samle østers og blåmuslinger, og nyde de garanteret friske østers og muslinger bagefter. Tilbage i Lysekil bor du på Strandflickornas romantiske Havshotell med udsigt over skærgården, mens middagen venter på Brygghuset Krog.

Laes mere her.

Romantikken blomstrer

En eventyrlig sommervilla fra 1901 fungerer i dag som et af vestkystens mest romantiske hoteller. Villa Sjötorp er ikke bare kendt for sine 14 værelser, smagfuldt indrettet i moderne nostalgisk stil, men også for sit gode køkken baseret på lokale, nærproducerede råvarer.

Tjek også pakketilbuddet ”Musseljakten”, der handler om at finde en skat (det sorte guld – muslingerne) ud fra en række spor. De havfriske muslinger tilberedes bagefter over åben ild med hvidvin og friske urter. Uhmm.

Læs mere her.

Hummercentrum

I Svenska Hummerakademiens fine gamle bådehus ved havnen i Hunnebostrand findes bl.a. akvarier med levende hummere, og kyndige guider giver et grundigt indblik i hummerens lange liv.

Find meget mere information om Vestsverige og Bohuslän på www.vastsverige.com

Anbefalede aktiviteter