Vi guider dig igennem skærgården i Göteborg og Bohuslän

Göteborgs skærgård og 8.000 øer i Bohuslän

Del artiklen her

Vidste du, at Göteborg har en stor skærgård med mange smukke øer, som du let kan udforske? Og at der ligger hele 8.000 øer i området ved vestkysten og Bohuslän? Måske ikke, men her får du lidt inspiration, så du kan planlægge din næste tur i skærgården på den svenske vestkyst.


En dagstur i Göteborgs skærgård

Langs hele kysten ved Sveriges næststørste by er der mange smukke øer, som egner sig perfekt til en familieudflugt. Mod nord ligger de større øer som Björkö, Hönö og Öckerö, og dertil går der gratis bilfærge fra Hjuvik. På øerne er der vandrehjem, hoteller og hytteudlejning, så du kan overnatte og opleve skærgården i dagevis.

Tager du sporvognen fra Kungsportsavenyn til stoppested Saltholmen, står færgerne i kø for at sejle dig over til sommerøer som Vrångö, Donsö, Styrsö og Brännö. I 1800-tallet var Styrsö det bedre borgerskabs foretrukne badeø. Lej en cykel, og tag på opdagelse blandt pragtvillaer, fiskerlejer og oldtidsminder. Orker du hverken at gå eller cykle? På Styrsö fræser 700 knallerter med lad rundt på de små gader og sørger for, at mennesker og bagage kommer hen til rette sted. Frokost? Pensionatet Styrsö Skäret nede ved havnen er perfekt.

Forestil dig en sommerdag, hvor du lydløst glider over det blanke hav langs med kysten.

Har du ikke tid til at tage ud i selve skærgården, ligger søerne Delsjön og Härlanda Tjärn blot en kort sporvognstur fra Göteborgs centrum. Her er der også herlige bademuligheder.

Øer i skærgården, Foto: Henrik Trygg


Kajakture og oplevelser langs kysten ved Bohuslän

En smuk og spændende måde at opleve Vestsveriges kystline på er i kajak. Der er flere steder med kajakudlejning, og du kan enten ro ud på egen hånd eller sammen med en guide. Dette er også en herlig oplevelse for børn, da du kan leje en dobbeltkajak og sejle rundt i den indre skærgård mellem Bohusläns 8.000 øer.

Forestil dig en sommerdag, hvor du lydløst glider over det blanke hav langs med kysten. Om aftenen finder du et lille hyggeligt sted og spiser nyfanget havmad, og siden overnatter du på et af de mange spa- og skærgårdshoteller i Bohuslän. Kajakroning rundt om øerne Tjörn og Orust i det sydlige Bohuslän er en betagende oplevelse, ligesom ved det populære Fjällbacka lidt længere mod nord. Der er flere pakketilbud med overnatning og mad inkluderet.

Lad dig bjergtage af den smukke skærgård, bliv et med naturen og få en helt speciel pause fra hverdagen.

Der er ingen stærk strøm eller tidevand ved Bohusläns kyst, og vandet holder en fin temperatur både sommer og efterår. Her kan kajakroere på alle niveauer boltre sig frit. Der er både stille og trygge vande for folk, der aldrig har roet i kajak før og mere krævende strækninger til de erfarne eventyrere. Lad dig bjergtage af den smukke skærgård, bliv et med naturen og få en helt speciel pause fra hverdagen.

Hvad med at sætte lidt ekstra guldkant på turen og overnatte på et fint sted med lækre madoplevelser og skønne spa-besøg? Eller hvorfor ikke komme endnu nærmere naturen og campere i det fri?

Mange af øerne har grillpladser, så kajakfolket nemt kan gå i land og tilberede et varmt måltid mad. Øer er der nok af, så du finder let din egen private favorit.

Kosterhavet, Foto: Fredrik Broman

Kosterøerne er meget populære hos kajakroerne. Øerne er ikke alene en del af Kosterhavets nationalpark – de har også flest solskinstimer i Sverige. Også Fjällbackas skærgård er et yndet rejsemål, og en af grundene til dette er, at de mange øer skærmer for vinden. Andre højdepunkter er blandt andet Väderøerne, hvor du kommer tæt på store kolonier af sæler samt de smukke øer Orust og Tjörn.

Mere om oplevelser i Vestsverige på vastsverige.com her

Anbefalede aktiviteter