Fjällbacka – Mord i Skærgården

Del artiklen her

Det idylliske lille fiskerleje Fjällbacka i den bohuslänske skærgård giver ro og fred i sjælen – perfekt til sommerhygge og afslapning. Men har du læst Camilla Läckberg´s drabelige krimier vil det måske indimellem løbe koldt ned ad ryggen.

Sommer-paradiset Fjällbacka ligger usædvanligt smukt placeret i den svenske skærgård cirka 125 kilometer nord for Gøteborg - ja, man må næsten holde vejret af ren betagelse over det iøjnefaldende smukke sceneri. Den charmerende lille by, med sine blot 859 indbyggere (2010), ligger i Tanum kommune i regionen Västra Götaland, ca. 150 kilometer nordpå langs kysten fra Gøteborg. Byen er en højt elsket sommerdestination for lokale såvel som udenlandske turister – og var det blandt andet også for Ingmar Bergman, der opholdt sig meget her.

Karakteristisk for Fjällbacka er også det 74 meter høje Vetteberget, som ligger midt i byen. Desuden er bjerget kløvet midt igennem af Kungsklyftan (”Kongekløften”), der fik sit nuværende navn efter Kong Oscar II i 1886 besøgte byen. Som de fleste andre små bohuslänske kystsamfund ligger Fjällbacka vendt mod havet, trygt for foden af fjeldene. Byens nyere dele ligger dog længere ind mod land og opad bakkerne i højden. Lige udfor kysten ligger Fjällbacka skærgård og - længere ude – Väderöarna.

Fjällbacka har fået sit navn på grund af sin uovertrufne beliggenhed. ”Bag fjeldet” betyder det; og beliggenheden gør, at byen stort set er beskyttet mod den ellers kraftige vind der kan være på egnen. De kulørt malede små træhuse kan dateres så langt tilbage som til 1600-tallet, men selvom byen er blevet større og bygget om i tidens løb, efterlader Fjällbacka sine besøgende med et indtryk af et harmonisk lille samfund.

“Fjällbacka har overraskende meget at byde på for alle de, der ønsker at give ferien indhold og måske fylde den med daglige aktiviteter”

Noget lurer under overfladen

MEN.. skal man tro Camilla Läckbergs serie af berømte og populære krimier (det er naturligvis ren fiktion), så lurer der meget under overfladen i det lille, tilsyneladende, idylliske samfund. Fjällbacka er nemlig udgangspunktet for alle Camilla Läckbergs krimier, der har sat den smukke, lille by i skærgården på verdenskortet. Kontrasten mellem stemningen i det yndige, hyggelige fiskerleje fra 1600-tallet og de bestialske mordbeskrivelser fra Camilla Läckbergs mange populære kriminalromaner kunne ikke være større.

Uden for sæsonen bor der blot 1.000 mennesker i Fjällbacka, men i sommerens højsæson kommer indbyggertallet op på hele 5.000, der alle vil opleve skærgårdsidyllen på nært hold. En stor del af turisterne kommer bestemt også på grund af Fjällbackas rolle i krimidronningen Camilla Läckberg´s bøger. Her kan du nemlig gå på opdagelse i de samme gader, smøger og naturlige omgivelser, som i krimi-bøgerne danner rammen om bestialske mord og dybe hemmeligheder.

Faktisk er det slet ikke så få lig der, i Läckberg´s krimier, er blevet fisket op af byens ellers super-hyggelige og fredelige havn. Men alt det er naturligvis i fiktionens verden. I den lune sommerluft er Fjällbacka så indbydende, som noget kan være – alle sine historier til trods.

Opdagelser og aktiv ferie

Fjällbacka har overraskende meget at byde på for alle de, der ønsker at give ferien indhold og måske fylde den med daglige aktiviteter i den fantastiske natur.

For et indblik i lokalhistorien og livets gang i Fjällbacka vil et besøg på museet ”Nestorsgården” være oplagt. Her blandt andet fiskeri, handel og landbrug i centrum. Du kan også booke en guidet rundvisning i Fjällbacka og omegnen for dig og din familie/gruppe, eller du kan slutte dig til én af de almindelige guide-ture.

Når det skønne somervejr opfordrer til friluftsliv og sjo udendørs kan det anbefales, at tage Valöfärjan (Valø-færgen) til Valø, hvor du og hele familien kan nyde en smuk vandretur eller øens fantastiske badestrand. Der er også mulighed for, fra Fjällbacka, at prøve kajak-sejlads – med eller uden guide. Endnu en fantastisk måde at opleve den bohuslänske natur på er en guided ridetur på vidunderlige islænderheste. Rimfaxe Ridturer er klar til at hjælpe dig med information..

Der er masser af muligheder for gode oplevelser i Fjällbacka – herunder også på områdets to golfbaner, med chartret bådture, hummer- og krebsesafari og meget mere. Det eneste du kan mangle er tid til at opleve alt det du gerne vil.

Overnatning og restauranter

I Fjällbacka kan du finde masser af fine små og større overnatningsmuligheder. Find den helt rigtige løsning for dig, familien eller vennerne på Fjällbacka´s officielle hjemmeside her.

Også på restaurationsområdet har Fjällbacka en masse godt at byde på – især om sommeren. Du kan danne dig et overblik over udvalget her på Fjällbacka´s hjemmeside.

Anbefalede aktiviteter