Sjov for hele familien

Børneaktiviteter i Gøteborg

Del artiklen her

Gøteborg er noget så usædvanligt som en børnevenlig storby. De fleste attraktioner ligger indenfor gåafstand midt i byen, eller også er de lette at nå med sporvognen. Her er kanaler og den store havn at udforske, samt skønne grønne parker, perfekt til en dag fuld af sjov for børn med masser af krudt i benene.

Liseberg står selvfølgelig øverst på de fleste børnefamiliers liste, og glem ikke, at I inde på Universeum, der ligger lige ved siden af, kan lære en masse – på den sjove måde! Sporvognene er en oplevelse i sig selv – for både børn og deres fædre – og på linien til Liseberg kører der til og med gamle fine veteransporvogne. Eller ta’ sporvognen ud til havet og videre med skærgårdsfærgerne ud til afkølende dukkert. Ved byens store festival i august, Göteborg Kulturkalas, har børnene sågar deres helt egen store børnefestival.

Liseberg

Sveriges største turistattraktion med tre millioner gæster om året, inklusiv det store julemarked. Her er mere end 35 kørende attraktioner og ofte optræden af kendte svenske kunstnere og artister på Den Store Scene. Årets store nyhed i Liseberg er ”Atmosfear”, der er Europas højeste ”frit fald” attraktion. Fra Lisebergstårnets top, 146 m. oppe, drøner man ned ad med op til 110 km. i timen, og udsættes for den højeste tilladte G-påvirkning, hele 4 G, ved nedbremsningen.

Entré: 90,- sek., dog kun 80,- sek i lavsæsonen. Gratis entré for børn under 110 cm. Fri entré med Göteborg City Card.
Åbningstider: 23. april – 9. oktober + juleåbning under det store julemarked. Hjemmeside: www.liseberg.se

Universeum

Et stort nationalt videnskabscentrum med store akvarier, hajer, regnskov og en stor ”Experimentarium”-del. Universeum er prisbelønnet som Sveriges fineste moderne bygning, tegnet af arkitekten Gerth Wingårdh. Hele Universeum er samtidigt skabt som et lukket økologisk kredsløb. Universeum ligger ved Korsvägen, lige ved siden af Liseberg.

Entré: Voksne: 155,- sek. Børn (4-16 år): 99,- sek. Familiebillet for 2 voksne og op til maks. 3 børn: 465,- sek. Fri entré med GöteborgsPasset.
Åbningstider: Hver dag hele året.
Hjemmeside: www.universeum.se

Paddan-bådene

Ta’ med på en anderledes guidet båd-rundtur på en lille time, gennem byens kanaler og ud i havnen (der er Nordens største). Turen går under 20 broer, hvoraf den længste på grund af sin form kaldes ”Ostehøvlen”.

Pris: Voksne: 145.- sek. Børn (6-11 år): 75,- sek. Familiebillet for 2 voksne og op til 2 børn: 390,- sek. Göteborg City Card giver fri rejse efter kl 15.00.
Sæson: 8. april – 16. oktober.
Hjemmeside: www.stromma.se/Goteborg/

GöteborgsHjulet

Oplev en svimlende rundtur med 360 graders udsigt! GöteborgsHjulet med i alt 42 gondoler er 60 meter højt, og står på Kanaltorget ved GöteborgsOperan. Billetter kan købes i Älvrummet.

Pris: Voksne: 95,- sek. Børn (4-17 år): 60,- sek. Göteborg City Card giver 25 % rabat. Åbningstider: Hver dag 15. april – 30. september, fredag-søndag 1. oktober – 30. november og dagligt 1. – 31. december.

Stinsen Sightseeing

Det lille røde Stinsen-tog ta’r jer med på en rundtur gennem Gøteborgs forskellige bydele, til historiske bygninger og til byens seværdigheder. Med start på Gustaf Adolfs Torg og ”hop on-hop off” ved Feskekyrka (det folkelige navn for byens gamle fiskehal) og Packhusplatsen kan I selv vælge, hvor I vil stige på eller af.

Pris: Voksne: 90,- sek. Børn (5-15 år): 60,- sek. Familiebillet for 2 voksne og 2 børn: 250,- sek. Fri rejse med Göteborg City Card.
Sæson: 16. maj – 4. september (kører også i godt vejr hele september).
Hjemmeside: www.goteborgsightseeing.se

”Lotsen” kanal sightseeing

En nyhed i Gøteborg i 2011. Ta’ med kanalbåden ”Lotsen”, og lyt til beretningerne om Gøteborgs historie, mens I sejler på kanalerne og ud i havnen. Hop af og på, når I vil ved Kungstorget, Feskekörka (den gamle fiskehal) og Maritiman. Billetten gælder hele dagen.

Pris: Voksne: 195,- sek. Børn (5-15 år): 120,- sek. Fri rejse med Göteborg City Card. Sæson: Fra 1. juni.
Hjemmeside: www.goteborgsightseeing.sewww.goteborgsightseeing.se

Maritiman

Nu kan I påmønstre verdens største flydende fartøjsmuseum og stå til søs en helt dag. Oplev hele 19 forskellige fartøjer fra ubåde til pramme ved Packhuskajen midt inde i byen. Kom med ned i ubåden ”Nordkaparen” med lyd- og lyseffekter, der giver en meget virkelighedstro oplevelse. Eller kom ombord på destroyeren ”Småland”, i sin tid den svenske flådes mest slagkraftige skib.

Entré: Voksne: 90,- sek. Børn (5-15 år): 50,- sek. Familiebillet for 2 voksne og 2 børn: 250,- sek. Fri entré med Gøteborg City Card.
Sæsonåbent: April – oktober.
Hjemmeside: www.maritiman.se

Nya Älvsborgs fæstning

Ta’ på bådtur fra Lilla Bommen gennem den centrale havn ud til fæstningen på en ø i havneindløbet. Der ude kan I opleve guider, udklædte i tidstypisk tøj, der fortæller fæstningens spændende historie.

Pris: Voksne: 160,- sek. Børn (6 - 11 år): 80,- sek. Familie med 2 voksne og op til 2 børn: 465,- sek. Göteborg City Card giver fri rejse og guidning.
Sæson: 7. maj – 6. august.
Hjemmeside: www.stromma.se/sv/Goteborg/

”Trädgårdsföreningen” og Botanisk Have

”Trädgårdsföreningen” er navnet på parken, der ligger langs voldgraven midt inde i centrum. Det er en oase med store grønne områder for børn med krudt i benene; om sommeren er der ofte underholdning og særlige børneaktiviteter i parken. ”Trädgårdsföreningen” blev anlagt i midten af 1800-tallet, og til den store haveudstilling ”Göteborgs Lustgårdar” i 2008 blev området genetableret til sin fortidsglans med flere nye have-afsnit.

Entré: Voksne: 40,- sek. Børn op til 17 år: Gratis. Der betales kun entré i tiden april-september, resten af året er entré helt gratis.
Hjemmeside: www.tradgardsforeningen.se

Botaniska Trädgård

”Botaniska Trädgård” er Nordeuropas største botaniske have. Her findes 20.000 forskellige arter af blomster, buske og træer. De smukt anlagte stier i haven er sammenlagt på 30 km.

Frivillig entré til haven og drivhusene: 20,- sek. Børn og unge op til 20 år er gratis. Fri entré med Gøteborg City Card. Den botaniske have ligger i Carl Skottsbergs Gata. Ta’ sporvognslinie, 1, 7, 8 eller 13.
Hjemmeside: www.gotbot.se

Sporvognene

Med sporvognene kommer I både hyggeligt og effektivt rundt i Gøteborg. I byens kollektive trafik indgår også skærgårdsbådene og havnefærgen ”Älvsnabben”. Sporvognsselskabet ”Ringlinien” kører med veteransporvogne til Liseberg i forlystelsesparkens sæson. Den ældste sporvogn er bygget i 1902.

Billetpris til den kollektive trafik: Voksne: 25,- sek pr. enkelt rejse. Børn og unge (7-19 år): 19,- sek.
”Ringlinien”: Voksne: 20,- sek. Børn (7-16 år): 10,- sek.
Der er fri rejse med Göteborg City Card med al kollektiv trafik og på ”Ringliniens” Lisebergslinie. Hjemmeside: www.ringlinien.org

”Älvsnabben”

Havnefærgen, der sejler på kryds og tværs gennem Gøteborgs centrale havn, sejler fra Lilla Bommen ved GöteborgsOperan til Klippans kulturreservat ved Älvsborgsbroen i havneindløbet. Hele turen tager en halv time hver vej. I har den bedste udsigt fra det øverste dæk. I kan bl.a. se den skibsdok ved City-værftet, og de nye områder, der er vokset frem på det gamle værftsområde, Lindholmen med uddannelsescentrum og IT- universitet, det nye kontorhus for Ericsson og andre virksomheder samt Eriksberg-kvarteret med nye boliger i de spændende huse.

Pris: Normal sporvognsbillet. Göteborg City Card giver fri rejse.

Gøteborgs skærgård

Havet er faktisk bare en sporvognstur fra Gøteborgs centrum. Så nemt er det at komme på sol- og badetur med picknick-kurven. Det ta’r bare en halv time med sporvognslinie 11 til endestationen Saltholmen. Derfra sejler passagerbådene ud i skærgården til øer som Vrångö, Styrsö og Brännö. Til Vrångö, der ligger længst mod syd, tager sejlturen 1 time. Bådene sejler hele dagen året rundt. Om sommeren sejler der flere udflugtsbåde hele inde fra Lilla Bommen.

Pris: Normal sporvognsbillet. Göteborg City Card giver fri rejse.

”Slottsskogen”

Mød naturen inde midt i byen. I ”Slottsskogen” er der store åbne græsplæner, fugledamme, sælbassin (hvor sælerne fodre hver dag kl. 14.00), dyrefolde med nordiske dyr og Børne Zoo. Et perfekt sted til en slentretur eller en picknick. Den populære ”Plikta” ved enden af Vegagatan er Gøteborgs største legeplads.

Sveriges største ”kanelbulle”

På Café Husaren i Haga (Haga Nygata 26) bager og serverer man Sveriges største ”kanelbuller”. Haga er Gøteborgs ældste bydel med fint bevarede træhuse og mange hyggelige caféer og små butikker.

Göteborgs Kulturkalas

I 6 dage i august fyldes hele den indre by i Gøteborg af mere end 1.000 forskellige aktiviteter for enhver smag og alder. Børnene har deres eget ”Børne-kalas”. Göteborgs Kulturkalas er en af Sveriges allerstørste byfestivaler med traditioner helt tilbage fra starten i 1990’erne.

Pris: Helt gratis.
Periode: 16. – 21. august 2011.
Hjemmesiden: www.goteborg.com/kulturkalaset

”Kronhusbodarna”

Håndværkskvarteret ”Kronhusbodarna” ligger bag ved Gustav Adolfs Torg. Her er bl.a. glaspusterier, chokoladefabrik, små urmagerbutikker og en hyggelig café under hvidkalkede hvælvinger og med udendørs servering.
Hjemmeside: www.kronhusbodarna.nu/