Fisk og skalldyr

Skalldyrsreisen

Del artiklen her

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme!


Har du en forkjærlighet for delikatesser fra sjø og hav, er det til Vest-Sverige du skal dra for en kulinarisk opplevelse. Vestsvenske skalldyr er nemlig blant de mest smaksrike i verden, takket være det kalde og rene vannet som finnes i denne delen av Sverige.


Sjøkreps – en svensk klassiker

I Sverige har vi spist sjøkreps siden 1600-tallet, da de var forbeholdt de rike og velstående. På 1800-tallet ble derimot sjøkrepsen også tilgjengelig for middelklassen, først som festmat på mørke høstkvelder. «Kräftskivan», eller krepselaget, ble født på begynnelsen av 1900-tallet, og er en livlig fest og en kjærlighetsfull hyllest til den overståtte sommeren. På en klassisk «kräftskiva» pyntes bord og lokale til randen, gjestene tar på seg artige krepsehatter, drikker nubbe og synger drikkeviser. Til krepsen spiser man sild og poteter, kjøttboller, laks, Västerbottenost-pai og andre svenske delikatesser.

Det diskuteres alltid mellom to leire; dem som foretrekker kreps fra havet og de som liker krepsen fra ferskvannssjøer best. Hvorfor ikke prøve begge deler å se hvilken du liker best?


Blåskjell – blå som Bohuslän

Blåskjell er ikke bare en fryd for ganen, men også for øyet. Den vakre blåfargen går i samme fargetone som landskapet i Bohuslän, og forsterker hele sinnsopplevelsen. Blir du også med ut på havet for å plukke blåskjellene selv før du tillager dem, blir det kulinariske eventyret komplett.

Blåskjell er både lekkert, sunt og miljøvennlig mat – og til tross for at blåskjellet i seg selv er lite, gjør det stor suksess. Visste du for eksempel at det arrangeres en egen blåskjellsfestival der de beste oppskriftene stemmes frem?

Hummer – havets svarte gull

Hummer klassifiseres som en ordentlig delikatesse, som i høstmånedene står i sentrum på skalldyrsfestene i Vest-Sverige. Det er vanskelig å forestille seg en mer genuin Bohuslän-opplevelse enn å dra ut i skjærgården med noen av Sveriges dyktigste hummerfiskere, imens høstsolen varmer og sval vind river lett i kinnene. Tilbake på land kan du nyte en av de mange hummerpakkene med supé og overnatting som tilbys av mange av Bohusläns hotell og restauranter.


Bestill din skalldyrpakke på www.vastsverige.com

Velkommen til Vest-Sverige!