Mægtige madoplevelser i madlandets hovedstad

Växjö

Del artiklen her

”Europas grønneste by” er Växjö i Småland blevet kaldt af BBC. Derudover er byen fuld af caféer og restauranter, som er proppet med gode madoplevelser: Internationale køkkener, familierestauranter, små madproducenter og en sprudlende torvehandel medvirkede til at byen i 2015 blev kåret til Sveriges Madhovedstad.

I Växjö er der altid liv! Udover supergode udstillinger i Kulturparken Småland og museet Växjö Konsthall, holder byens forretninger i centrum åbent alle ugens syv dage, hvilket gør Växjö til en oplagt mulighed for shopping.

Tag nemt bil, bus, fly eller tog til Växjö

Du kan let komme med tog til Växjö, og byen er ligeledes nem at komme til med bil, fly og bus. Rejsen med tog fra København til Växjö kan gøres på cirka 2,5 timer.

Tag en cykel mellem seværdighederne i Växjö

Og vel ankommet ligger alt let tilgængeligt for turister – og navnligt transportmulighederne på cykel gør det nemt at bevæge sig rundt mellem byens seværdigheder. Växjö blev faktisk kåret til ”Europas grønneste by” af BBC i 2007, og kan desuden tilbyde superlækre cykelstier. Hvor skal du cykle hen? – tag endelig en tur til søen Åsnen, som er fuld af øer og byder på hele 700 km vandkant med strand. Slå også et smut forbi Växjö domkirke og oplev den smålandske glastradition i kirkens udsmykning.

Et centrum tætpakket med shopping-muligheder

Växjö er fuld af butikker. Hvis du ønsker at bruge dagen på shopping, så er indkøbscentret Grand Samarkand, lige udenfor centrum, det oplagte mål – det er udnævnt til Sveriges bedste shoppingcenter.

Indblik i Glasriket på Smålands Museum

Växjö er en del af Glasriket – området i Sverige, der har været centrum for glaspusterhåndværket siden 1742. I og omkring byen kan du se og købe brugsglas og kunstglas i verdensklasse, samt ovenikøbet forsøge dig med selv at puste glas i flere af de arbejdende atelierer og gallerier.

Du får et fascinerende indblik i glaskunst på Smålands Museum i Växjö. Her findes en stor samling glas, der spænder over 500 år, plus tekstiler, kirkemøbler, arkæologiske fund og landbrugshistorie.

Kendte mærker som Kosta Boda og Orrefors er naturligvis iblandt de udstillede. Museet har både faste og gæsteudstillinger, der tager besøgende med på ture gennem fortid, nutid og fremtid indenfor glaskunsten.

Læs mere om Småland her.

Restauranter, torvehandel og gourmet-oplevelser i Växjö

Lokale madproducenter og et varieret café –og restaurantliv gør byen et besøg værd. I Växjö finder man alt fra gode familierestauranter, internationale køkkener og prisbelønnede finedining- oplevelser af den bedste klasse. Regionen vælter sig i madproducenter som lever for oste, pølser, grønsager, frugt med mere.

”I Växjö er råvarernes oprindelse essentiel. Interessen for holdbar mad er stort og byens køkkener er dygtige til at plukke og bruge økologiske og lokalt producerede råvarer.”

Kafé de luxe med den lidt finere søsterrestaurant Gräddhyllan de luxe tager det lokale og økologiske meget alvorligt. Med en retrofornemmelse serveres du en blanding af klassisk, elegant og nyskabende. Lokale retter varieres efter sæson og det vegetariske udbud er altid velkomponeret. Mad som berører er restauranternes motto og det er vigtigt at alle typer mennesker i forskellige aldre skal trives hos dem. De driver også Bondens butik, en kærlig hilsen til tragtens lokalproducerede udbud.

Internationalt kendte PM & Vänner har for alvor sat madhovedstaden Växjo på kortet, med deres Michelin stjerne i Guide Michelin som de har haft siden 2016. De er ikke kun kendt for deres unikke gastronomi, men også for deres brede sortiment og store kundskaber om vin. Lad en af de dygtige sommelier guide til det rigtige druevalg - måske Johan Nilsson som for nyligt vandt de svenske mesterskab for sommeliers.

Husk at besøge den livlige torvehandel på Stortorvet midt i Växjö. Hver onsdag og lørdag hele året rundt forvandles torvet til en populær handelsplads. På sensommeren ser man også Bondens eget marked på Vattentorget i Växjö, med hans unikke udbud af lokale og økologiske varer. En mulighed for at møde madproducenterne og snakke om jord og dyreliv. Med kort afstand fra Vattentorget ligger byhaven Östrabo Ekobacke. På jord som en gang var grænsen mellem by og land ligger der nu flere naturskønne haver. Her samles lokalbefolkningen og dyrker grønsager og blomster midt i byen.

Växjö fik titlen som årets madhovedstad i 2015. "Byen er på vej til at blive et populært samlingspunkt for mennesker og mad" skrev juryen i motiveringen til Årets Madhovedstad. Den store festival med fokus på Madhovedstaden hedder "MAT" og afholdes et par dage i september hvert år. I de dage er Växjö et nationalt samlingspunkt for alt som knytter an til lokal og bæredygtig mad. Sidste år lokkede madmarkedet til 50.000 besøgende og mere end 100 handlende, og det gør det til det største marked for små madproducenter i Sverige. Læs mere om det på deres hjemmeside her.


GRØNNE RESTAURANTER OG BUTIKKER MED KÆRLIGHED TIL DET ØKOLOGISKE OG LOKALE

Kafé de luxe

Gräddhyllan de luxe

PM & Vänner

Izakaya Moshi

Villa Vik

Teleborgs slott

Öjaby Herrgård

Bondens Butik

Johanne

Astrid & Aporna

Anbefalede aktiviteter