Växjö domkyrka

Del artiklen her

Det dobbelte tårn på Växjö Domkyrka er et karakteristisk symbol for byen.

Växjö domkyrka – midt i hjertet af Glasriket

Den historiske handelsby Växjö kaldes Smålands hovedstad, og på trods af at byen ikke huser et glaspusteri regnes den også for porten til og den uofficielle hovedstad i Glasriket – ikke mindst takket være Sveriges Glasmuseum, der er en del af Sveriges ældste regionsmuseum, Smålands Museum, der stammer fra 1885.

Växjö er i dag en levende universitetsby med stolte aner. Det var her den verdensberømte svenske botaniker Carl von Linné studerede – i øvrigt uden at udmærke sig specielt siges det. Den store svenske forfatter Wilhelm Moberg hænger også uløseligt sammen med Växjö og Utvandrarnas Hus, hvor historien om det fattige Småland, og de cirka. 1,2 millioner svenskere, der i årene 1850 til 1930 søgte lykken i Amerika, fortælles.

Den smukke domkirke

Det dobbelte tårn på Växjö Domkyrka er et karakteristisk symbol for byen. Kirken, der ligger smukt i Linnéparken ved Växjösøen, blev biskopsæde allerede i 1170, og er den første domkirke af sten. Växjö domkirke har været brændt flere gange blandt andet i 1570 og i 1611, da danske tropper satte kirken i brand under den såkaldte Kalmar-krig.

At vi befinder os i hjertet af Glasriket er tydeligt inde i kirken. I smuk overensstemmelse med den smålandske glastradition er kirken præget af storslået glaskunst: Den nye altertavle i glas, der viser begivenheder fra såvel Det Gamle som Det Nye Testamente, er skabt af en af Glasrikets største formgivere Bertil Vallien, monumentet ”Livets og kundskabens træ” af Erik Höglund og døbefonten af Göran Wärff. Alle tre er tilknyttet glasværket Kosta-Boda.

Anbefalede aktiviteter