Linkøbing

Del artiklen her

Når du besøger Linkøping på din næste ferie eller weekend vil du opdage, at denne lille perle har næsten alt – samlet på ét sted.Tøv ikke med at tage hele familien med, for i Linkøping kan I helt sikkert finde sjov og oplevelser for alle.

Som hovedby i kommunen af samme navn ligger Linkøping (Linköping) på Östergötaslätten i det sydvestlige Sverige – lige syd for dér, hvor åen Stångån løber ud i søen Roxen.

Med godt og vel 104.000 indbyggere er Linkøping Sveriges syvende største by, og det mærkes bestemt at den summer af liv, mens man heller ikke undgår at fornemme historiens vingesus.

“Linkøping og omegn er fyldt med spændende seværdigheder, herlig shopping og aktivitetstilbud – og det hele er bekvemt, praktisk og let tilgængeligt”

Linkøping er rig på meget gamle historiske bygninger og spændende seværdigheder du bør tage dig tid til at nyde. Bybilledet domineres af den gotiske domkirke, som igennem mere end 800 år har rejst sig ærefrygtindgydende over hustagene i byen. Domkirkens tårn rejser sig hele 107 meter mod himlen.

Historisk set véd man, at der allerede i det 11. århundrede lå en trækirke og en begravelsesplads på stedet, mens konstruktionen af den første stenkirke menes at være påbegyndt i 1120erne og muligvis færdiggjort i 1143.

Det menes at den gamle stenkatedral i Roskilde har dannet forbillede for den nuværende Linkøping Domkirke. Glem ikke at kigge indenfor her!

Rig på historie og smukke slotte

Med en konstant strategisk, politisk og handelsmæssig relevans op gennem den svenske historie er det ingen overraskelse, at Linkøping og omegnen har et væld af smukke og interessante slotte og herregårde at byde på.

Er du historisk interesseret, eller brænder du for forskellig tidstypisk arkitektur og kunst, vil Linkøping være et oplagt udgangspunkt for en rigtig spændende opdagelsesferie.

Desuden kan de mange smukke herregårde og slotte også blot være målet for en hyggelig skovtur i charmerende og naturskønne parkomgivelser, eller for en halvdags-tur med lidt historisk og kulturelt indhold for hele familien. Vi har her samlet et lille udpluk af dejlige steder du skulle overveje at besøge:

Linköping Slott

Lige ved byens domkirke finder du Linkøping Slot, som er Sveriges ældste ikke-kirkelige bygning. Her har blandt andet landets sidste katolske biskop Hans Brask haft sit residens – og endda haft Kong Gustav Vasa til julemiddag i 1523.

I slottets gamle tårn kan du opleve en spændende udstilling om slottet og domkirkens historie.

Bjärka Säby

Den lillebitte by Bjärka Säby, som blot har 150 indbyggere og ligger ca. 20 kilometer syd for Linkøping, har til gengæld hele to virkelig smukke slotte. Det ene – Gamla Slottet – blev færdigbygget i 1632 og ligger smukt ved strandkanten på søen Stora Rängen.

Det andet – Nya Slottet – ligger mindst ligeså smukt og er omgivet af en imponerende og skøn engelsk park. Besøgende kan også gå på opdagelse i flotte samlinger af samtidens kunst og møblementer. Om sommeren kan der bestilles guidede slotsture.

Ljungs Slott

I lidt kortere afstand nord for Linkøping, lige udenfor landsbyen Ljungsbro, finder du Ljungs Slott, beliggende midt mellem Gøta Kanal og Motala Strøm.

Slottet, der blev bygget i 1700-tallet, betragtes som ét af Sveriges vigtigste bygningsmonumenter fra de Gustavianske epoke. Om sommeren har du chancen for at opleve dette skønne slot med rundvisninger af guides i tidstypiske folkedragter.

Ekenäs Slott

Dette vidunderlige renæssanceslot fra 1600-tallet har med sine tre tårne et imponerende interiør. Der er 30 smukt indrettede og møblerede rum, 40 loftsrum og garderoberum, samt 22 kælderrum. Slottet, der siden 1934 har været ubeboet, fremvises nu som museum, hvilket omfatter guidede ture, julemarkeder, koncerter og spøgelsesvandringer.

For at finde slottet skal du køre ad Vej 35 mod Åtvidaberg, hvor du fra Vårdsberg-rundkørslen lige udenfor Linkøping vil finde skiltning hele vejen, til du når frem efter ca. 20 kilometer.

Shopping i Linkøping

For de der elsker shopping er Linkøping næsten perfekt – også for de, der måske bare ønsker gode muligheder for at bruge nogle timer på at udforske de lokale tilbud. Du finder alle typer shopping indenfor komfortabel gåafstand i bymidten, der også har gågader og shopping-strøg.

Her er store indkøbscentre, fine mærkevare-butikker, samt små gallerier og butikker med unikt håndværk, brugskunst og tøj

Når der skal bruges hele eller halve dage på sjov og inspirerende shopping bliver der naturligvis også brug for pauser, mad og drikke. Også på det punkt har Linkøping masser af tilbud.

I bymidten vil du aldrig have langt til små spændende restauranter eller hyggelige caféer, hvor du kan nyde et dejligt måltid eller blot stille den lille lækkersult og slukke tørsten.

Med flere centrale parkeringshuse er det aldrig noget problem at komme af med bilen. Linkøping og omegn er fyldt med spændende og overraskende seværdigheder, herlig shopping og aktivitetstilbud – og det hele er bekvemt, praktisk og let tilgængeligt.

Tag endelig hele familien med på ferien til Linkøping!

Anbefalede aktiviteter