hvad kan man lave

IKEA-museet

Del artiklen her

I mere end 70 år har IKEA været en del af folks indretning verden over. Nu er det muligt at besøge stedet, hvor det hele begyndte og høre, se og føle på møbelvirksomhedens udvikling gennem tiden.

IKEA-museet i Älmhult slog dørene op for besøgende den 30. juni 2016. Museet er indrettet i det allerførste IKEA-varehus nogensinde, som indvendigt er blevet bygget om til et moderne museum anno 2016.

Det ombyggede varehus huser tre udstillinger fordelt på fire etager og 7.000 kvm. De tre udstillinger omhandler IKEAs rødder, IKEAs historie og forbrugernes fortællinger. Hvad var det, der inspirerede grundlæggeren Ingvar Kamprad til at ville sælge kvalitetsmøbler til en billig penge? I IKEAs rødder bliver gæsten introduceret til Kamprads barndom og datidens samfund, hvor frøene til entreprenørskabet blev sået.

I IKEAs historie bliver gæsten præsenteret for virksomhedens idéer, løsninger, op- og nedture, refleksioner og dyrebare lærestreger gennem tiden. Fortællingen begynder med åbningen af den første IKEA-butik i 1958 og fortsætter helt op til i dag med at se på, hvad virksomheden har været igennem i den periode.

I museets tredje udstilling bliver besøgende inviteret indenfor i forskellige personers hjem. Her kan de nysgerrige få et indblik i, hvordan almindelige mennesker rundt om i verden bruger deres IKEA-møbler i hverdagen. De levende fortællinger stammer fra en blog, hvor IKEA-brugere har kunnet skrive om deres personlige oplevelser.

Ud over de tre faste udstillinger er der også et område dedikeret til midlertidige fremvisninger. Hvert halve år bliver temaet skiftet ud med et nyt. Fra åbningsdagen og seks måneder frem kan gæster opleve ’livet i og omkring fremtidens køkken’, hvor IKEA har samarbejdet med designere og arkitekter om at komme med fem bud på køkkener, der har hverdagslivet i centrum.

De fleste har nok haft et IKEA-katalog i hånden på et tidspunkt i deres liv – enten for at finde et bestemt møbel eller bare for at få noget inspiration. IKEA-museet giver besøgende mulighed for at komme på forsiden af bladet ved at få taget et billede med en autentisk IKEA-baggrund. Fotografiet er dog kun til personlig fornøjelse.

Til gæster der er på udkig efter mere viden og lærdom tilbyder museet workshops, der har fokus på entreprenørskab, teknologi og design samt historie og sociale studier. Undervisningen trækker på IKEAs egne erfaringer, hvilket gør den mere konkret og forståelig. Alle kan være med i klasseværelset, da niveauet og temaerne kan justeres efter aftale.