Internationalt kunst- og designcenter

Vandalorum

Del artiklen her

Vandalorum, et moderne kunst- og designcenter i Värnamo, er et unikt sted, som bevæger sig frit mellem emner og discipliner. Her kombineres kunst og design i temporære udstillinger på nationalt og international niveau.

Vandalorum er 3.000 kvm kunst og design af såvel lokale som internationale kunstnere, designere og kreatører. Det nye Vandalorum åbnede portene til en ladeagtig bygning den 16. april 2011, og anlægget fortsætter med at vokse med flere lignende bygninger på samme område. Centret omfatter tre udstillingsrum; Lada 1, Lada 2 og Galleriet, der tilsammen udgør et fleksibelt udstillingsareal på 900 kvm. Udover kunsthaller har Vandalorum en populær designshop, der ofte tilbyder produkter med tilknytning til de pågående udstillinger. Desuden er der Syltan, en restaurant som manifesterer deres attitude med udvalgt kvalitet og nærproducerede råvarer.

Design og arkitektur

Renzo Piano, arkitekten bag Vandalorum, har stor respekt for stedet, det sted hvor hans arkitektur skal være en del af fremtiden. Han værdsætter lokale materialer og bygningsteknikker og lader sig inspirere af dem. Derfor er hans museer ikke baseret på en forudfattet idé, men ”vokser op af jorden”.

På dette sted lå der tidligere en hølade af imponerende størrelse, rødmalet og med en genial tagkonstruktion. Renzo Piano blev inspireret af denne lade. Piano er også en mester i lysindfald og skaber ideelle forhold for vores oplevelser. Vandalorum er derfor ikke bare et kunstværk i sig selv, men kendetegnes i allerhøjeste grad også af funktion og kvalitet. Konceptet for Vandalorums interiør er skabt af den islandske arkitekt Sigurdur Gustafsson i samråd med Vandalorums initiativtager Sven Lundh. Entréhuset er badet i lys og domineres af en lang receptionsdisk. Med inspiration af det lette og ukomplicerede hos Piano fremstår disken som sammensat af en række sejl, næsten svævende over gulvet med gennembrudt front og lys lethed. Det samme gælder for det sejlformede lysarmatur i loftet over hele disken. Renzo Piano elsker at sejle.

I januar 2016 kommer 2. etape af Vandalorum til at stå færdigt. I de nye udstillingslokaler vil nordisk møblekunst blandt andet blive udstillet.

Følg

Links

Rutevejledning

Rutevejledning

Åbningstider og entré

man-søn
11-17
Voksen
90 SEK
Senior
70 SEK
Børn
Gratis

Åbningstider og entré

Læs mere