Pragtfulde oplevelser året rundt

Ystad og Österlen

Det sydøstlige Skåne er et lille paradis på jorden. Fra Haväng i nord strækker den 80 km lange kystlinje sig til Ystad i syd med glitrende hav og gyldne sandklitter.

Farverige oplevelser året rundt kun 1,5 time fra København: Østerlen er skabt af noget særligt.

Det sydøstlige Skåne er som et lille paradis på Jorden. Kystlinjen strækker sig over 80 km fra Haväng i nord til Ystad i syd. Og Østersøen blinker vedholdende til dig, når du står på den skønne badestrand med gyldne klitter og kigger ud over vandet. Men hvor dejligt der end er her på den skånske østkyst længst mod syd, så lokker utallige andre natur- og kulturperler i resten af det sydøstlige Skåne.


En vandretur gør underværker

Du finder fx altid en vandresti, der fører dig til årstidernes bedste naturoplevelser. Skønheden møder du både om foråret, når du vandrer gennem de blomstrende æblelunde i området, og om sommeren når rapsen vajer gul og duftende langs de små veje. Selv en frostklar vandringsdag langs Verkån gør underværker for krop og sjæl.


Følg Østerlenruten ind i landet og opdag den unikke flora og fauna, eller tag fiskestangen med og kast snøren ud i en af områdets stille søer. Den nationale cykelrute, Sydostleden, bringer dig bekvemt rundt til nogle af de store kultur- og naturoplevelser. Stil cyklen op ad et gammelt træ og bevæg dig dybere ind i Stenshuvud nationalpark til fods eller sving forbi den eksotiske botanisk have med træer og buske fra hele verden.


Naturen inviterer dig ud

For den aktive familie er årstidernes skifte bare et nyt bagtæppe til oplevelser i det fri. Sådan er indstillingen også her, og derfor finder du spændende aktiviteter hele året rundt. Fra de mere stille udflugter på en cykeldræsine eller i kano om sommeren til yoga og retreats efterår og vinter. Fra en hæsblæsende jeeprally i terræn og wakeboard surfing om sommeren til en rislende iskold nytårsdukkert efterfulgt af sauna. Eller tag dine køller med og gå en runde golf – som udgangspunkt spilles der året rundt. 


Bo og spis luksuriøst eller traditionelt

Hånden på hjertet. Selvom naturen er det, der får blodet til at bruse i kroppen, så er mad og fornøjelser vigtige elementer, når vi begiver os ud på eventyr. Det sydøstlige Skåne har et mangfoldigt udbud af kost og logi. Forkæl dig selv på et eksklusivt prisbelønnet spahotel eller glæd dig over sand mellem tæerne, når du står op efter en nat på campingplads med havudsigt. Vælger du Bed & Breakfast får du en autentisk oplevelse, der afspejler ejerens passion for husets historik og for lokalområdet. 


Er du til fine dining på restauranter med Michelin-stjerner eller til toscansk stemning på pizzeria med rustikke træborde og kulørte lamper i natten, så finder du begge del og alt derimellem her i området. De særligt madbevidste finder naturligvis også spisesteder med raw food på menuen. Skånes kulinariske profil har gennem flere år været præget af principper om økologi og lokalt fremstillede råvarer. Og faktisk kan du komme helt tæt på Østerlens velsmag på nogle af de arrangerede madvandringer til lokale avlere og producenter.


De forskellige årstider har hver deres charme i Østerlen og Ystad – ikke mindst på den kulinariske scene udspiller der sig store begivenheder: Aspargesdagene, Matrundan med oplevelser knyttet til mad i hele det sydøstlige Skåne, og Skånes madfestival i maj samt æble- og høstmarkeder i september


Specialforretninger og kunsthåndværk

De maleriske byer udmærker sig ved at være fri for de store shoppingcentre, og alligevel finder du alt hvad du behøver i de mange specialforretninger – og mere til. Eksklusive Stetsonhatte, portugisiske kakler, marokkanske haveborde og selvfølgelig et stort udvalg af lokalt kunsthåndværk. Sølvsmede, keramikere, glaspustere, designere, møbelsnedkere og skulptører – for blot at nævne nogle – har i stort tal etableret værksteder og butikker i det sydøstlige Skåne.


Følg med på en kulturarvsrejse gennem tiderne og oplev det mægtige Ales stenar, Sverige største skibssætning med imponerende tonstunge sten ved Kåseberga Havn, middelalderborgen Glimmingehus, helleristninger fra bronzealderen, Christinehofs Slott, Klostret i Ystad og frilandsmuseet Kulturens Östarp


Kulturelle arrangementer som perler på en snor

Til påske møder du kunstnerne i deres atelierer på Kunstrundan, i juni er der Operafestival på Drakamöllans Gårdshotell, i juli får du Jazz under Stjärnorna i Brantevik , havefestivalen Østerlens Trädgårdsrunda, oplev skånske fortællinger til Berättarfest, kendte kunstnere på Sövde Amfiteater, den folkelige Backafestivalen, Frukostmöten med inspirerande forelæsere i Simrishamn og den festlige  Sillens dag i "sillastan" med silden i centrum, naturligvis.


Ystad Sweden Jazzfestival præsenterer jazzartister i verdensklasse i august og allehelgensaften fejres begivenheden Østerlen Lyser med så meget lys, at det formentlig kan ses fra passerende fly. En vidunderlig og nyere tradition, der udvides år for år.


Og så må vi ikke glemme den aktive filmindustri. De populære Wallander-film har sat Ystad på kortet, og du kan få Wallander-ture både i Ystad og på de forskellige locations, der optages på. Filmmuseet ved Ystad Studios, Cineteket, giver dig indblik i filmens verden, og du kan sagtens komme til at rende i en af de kendte skuespillere ”in action”.


Find mere information om Ystad & Østerlen på www.visitystadosterlen.se

Guide til

Oplevelser for alle

Find det hele og lidt til

Aktiv ferie

Ystad og Österlen på

Youtube

Det skal du se

Ystad & Österlen

Ystad & Österlen

Glimmingehus Hotel Svea Hotel Turistgården Kiviks Musteri Nordic Sea Winery Österlens Golfklubb Sydostleden Tomelilla Golfklubb Tosselilla Sommarland Ystad Golfklub Ystad Saltsjöbad