Ren madglæde i Österlen

Del artiklen her

Giver det mening at snakke om Österlen som et terroir, som når vi taler om vin? Ja, siger den måske bedste svenske kok, Daniel Berlin og uddyber: - Når jeg besøger dig, vil jeg spise det, du spiser. Når du kommer her, skal du mærke, at du er i det sydlige Sverige.

Velkommen til madglæden i Österlen.
Nyd gastronomi på slotte og herregårde. Besøg kroer, der hylder skånsk madkultur. Oplev, hvad Österlens rige adgang til havet, marken og skovens mange ressourcer gør for det gastronomiske niveau. Her lander fiskerne torsken, silden og skrubben så at sige på restauranternes dørtrin. Det handler kort afstand og hurtig adgang til sæsonens råvarer. Det er en kendt sag, at smæld på smagen, sprød konsistens og sund mad får du kun med friske råvarer. Dem har Österlen i rigt mål og dermed har området nøglen til høj kvalitet på tallerkenen.

Det ser også ud som om man bruger nøglen i området. I de seneste årtier er nogle af Sveriges bedste gastronomiske miljøer er vokset frem i området. Restaurantguider som White Guide og Michelin samt anmeldere over en bred kam anerkender det høje niveau med priser, stjerner og kokkehuer på rad. Daniel Berlin har fx en stjerne i Michelin.

Vi har været i området og har fundet frem til en par tips, som du kan bruge, hvis du holder af nye og spændende smagsindtryk på din tallerken.

Daniel Berlin Krog

Her kommer gastro-turister fra det meste af verden. Det er ikke så sært, siger de, som har prøvet at spise hos Daniel. - Det er en kultplads for skånsk terroir og naturens sødme, siger White Guide om spisestedet. Og giver Daniel og hans køkkenkarle den højeste karakter, de har på skalaen: International mesterklasse. Den gives til spisesteder, som kan måle sig med de bedste i verden. Søren Frank fra Berlingske istemmer med en anmeldelse under overskriften: Skånsk restaurant i verdensklasse.

Så kom, hvis du vil smage på Skåne, når det er bedst. Men bestil bord først. Der er kun 14 pladser i restauranten. Og de er hurtigt udsolgte.

”Mad skal være ærlig og gennemtænkt. Smagen, duften og farverne skal harmonere. Resultatet skal vække lyst og give glæde”

Kaffestugan Alunbruket

”Det er en kendt sag, at du kun får smæld på smagen, sprød konsistens og sund mad med friske råvarer”

Drakamöllan Gårdshotell

Oplev madglæden, når den er allermest ægte, økologisk og lokalt produceret. Det smages. Besøg Drakamöllan Gårdshotell, som hylder kunsten, kulturen og maden. Køkkenets filosofi er, at mad skal være ærlig og gennemtænkt. Smagen, duften og farverne skal harmonere. Resultatet skal vække lyst og give glæde.

Kokkene ser sig selv som madentreprenører. På din tallerken vil du møde lokale råvare efter sæsonerne. Lam fra Lillehem. Asparges fra Skillinge. Tomater fra Orelund. Og svampe plukket i gårdens egen skov.

Drakamöllan Gårdshotell udgiver kogebøger på eget forlag. Det sidste og fjerde skud på stammen er kåret som bedste kogebog i Sverige. Titlen er ’The Magical Cuisine of Drakamöllan’ og bogen deltager i konkurrence med kogebøger fra 209 lande om at vinde titlen som verdens bedste.

Hyggelige gårdbutikker

Tag dine smagsløg med på en smagssafari til de mange hyggelige gårdbutikker i området. Eller besøg producenter med hjertet på rette sted. Stop op ved Österlenkryddor og frås i krydderier. Kig ind til Gunnarshög, som excellerer i sunde og gode rapsolier. Smag noget af verdens bedste æblemost på Kiviks og Sövde Musteri. Find sennep i særklasse på Petersborgs Gård. Og hvis du ikke kan stå for ost med karakter, må et stop på Vilhelmsdals Gård være et must-taste-punkt på dine rute.

Vin. Chokolade. Kaffe

I Österlen finder du Nordens største vineri, Nordic Sea Winery, som byder på både vinbar, restaurant og guidede ture. Ture med guide dog skal bookes på forhånd. Besøg også Köpingsbergs Vingård, med gårdbutik og sågar kunstgalleri. Eller Kronovalls Vinslott, som tilbyder arrangementer med guidet rundvisning og vinsmagning. Klik her for at se dine muligheder.

Har du en sød tand, var det måske en ide at kigge ind hos Österlen Choklad, hvor du både kan se, hvordan chokoladen laves og smage på resultatet.

Er det kaffetid, så kig ind i en af de hyggelige kaffestuer, hvor du kan nyde hjemmebagt til kaffen eller en let frokost. Du kan også vælge en moderne café, hvor de selv rister kaffebønnerne for at have fuld kontrol over resultatet. I Österlen finder du både Skånes ældste kaffestue, Kaffestugan Annorlunda, Söderberg & Sara laver – ud over en række gode varianter af kaffe – fantastisk brød, mens Olof Viktors er en moderne, prisvindende café med høj kvalitet fra surdej til stenovn.

Bo og spis godt

Du kan søge madglæden på landet ved at overnatte på et af Österlens mange gæstgiverier og kroer med sjæl. Det kunne fx være Brösarps Gästgifveri, Sjöbo Gästgifvaregård eller Östarps Gästgivaregård.

Du kan se en række tilbud her, hvor intet er overladt til tilfældighederne. Det er pakketilbud, som med et godt svensk ord giver dit ophold guldkant.

Anbefalede aktiviteter