Kulturens top-10 i Sydøst

Del artiklen her

Tag på tur rundt i det sydøstlige Skåne. Temaet er kultur med stort K: Kulturarv. Kunsthåndværk. Og Kriminalbøger. Du rejser gennem Österlen og tiderne – og opdager, hvorfor det sydøstlige Skåne også kaldes Sveriges Provence. Her er top-10 over de absolutte Must Sees for alle kulturinteresserede.

#1: En hilsen fra fortiden – Ales Stenar

Denne monumentale stensætning er Sveriges største. Den ligger højt med fantastisk havudsigt. Det er Sveriges bedst bevarede oldtidsminde og består af 59 fem tons tunge kampesten. De er omhyggeligt sat i en oval, der er 67 meter lang og 19 meter bred.

Forskerne mener, at stedet har været brugt som gravplads for ca. 1.400 år siden. Andre lægger vægt på, at det næppe er tilfældigt, at ’forstavnen’ af skibssætningen præcis peger mod solnedgangen ved sommersolhverv, mens ’bagstævnen’ udpeger solopgangen ved vintersolhverv. Og at de øvrige sten udpeger solens gang måned for måned. De ser stensætningen som et gigantisk solur/kalender fra bronzealderen.

Uanset, hvem der har ret, er Ales Stenar en af Skånes mest populære turistattraktioner.

#2: Kiviksgraven og helleristninger

Kiviksgraven er helt unik – både i Sverige og internationalt. Det er Sveriges største gravhøj. Og den er anderledes end andre gravhøje i Norden i både udformning og størrelse. Det ældste fund på stedet rækker over 6.000 år tilbage i tiden. Selve Kiviksgraven er dog ’kun’ 3.500 år gammel. I det 3-4 meter store gravkammer er der sat stentavler med imponerende helleristninger. De viser solhjul, skibe, økser, vogne, dyr, mennesker m.v. og vidner om både spirituelle og verdslige rejser. Det yngste gravfund er dateret til ca. år 550 e. Kr. Du kan med andre besøge oldtiden fra bondestenalderen næsten frem til oldtidens ophør omkring år 800.

Helleristninger finder du mange af i Österlen. Ved Järrestad finder du en klippevæg på ca. 500 m2 med over 1.200 helleristninger. Det er et af de steder med flest helleristninger i det sydlige Sverige. Og de bedst bevarede. Klippen er fået et kælenavn efter en af de mest spektakulære helleristninger, nemlig en mand, der kaldes danseren. Kom og se ham – og de mange andre helleristninger bl.a. af ryttere til hest, hjulkors og skibe.

Den næststørste samling af helleristninger finder du ved Simrislund. Nogle hundrede meter fra strandpromenaden, lige syd for byen, finder du Yxornas Häll – øksernes klippevæg. Det kaldes fundet, fordi ca. 50 af stedets 250 helleristninger forestiller økser.

# 3: Ridderromantik på Glimmingehus

Glimmingehus er den bedst bevarede skånske middelalderborg fra danskertiden. Den blev bygget af Jens Holgersen Ulfstand, statsholder på Gotland. Han lagde grundstenen i 1499 til borgen med mure, der er 2,5 meters tykke.

Det er et spændende udflugtsmål for hele familien. Når du besøger borgen, kan du få en guidet tur gennem slottes sale, deltage i middelalderaktiviteter og besøge den velassorterede museumsbutik.

En gang om året, i juni måned, afholder borgen ’De 10.000 ridderes dag’. Her kan børn skyde med bue og pil, prøve en rustning og blive kåret som ridder.

# 4: Mød middelalderen i klostret i Ystad

Klosteret i Ystad blev grundlagt i 1267 af franciskanermunke. De byggede på klosteret i næsten 300 år. Men blev på dramatisk vis fordrevet i forbindelse med reformationen. Klosteret i Ystad er det ældste i dagens Sverige. Sidst i 1800-tallet ville Ystads bystyre rive de efterhånden noget faldefærdige bygninger ned. Men mødte modstand og kom på andre tanker. Og i dag er klosteret byens største historiske attraktion. Det er et levende museum. Kirkerummet bliver brugt som en af byens kirker. Der er forskellige udstillinger, og uden for finder du små klosterhaver med duftende urter.

# 5: Archæo-Musica

Den 6. juni 2016 er der verdenspremiere for en usædvanligt godt tænkt udstilling. Kom til Ystad og tag med tilbage til musikkens udspring i forhistorisk tid. Udforsk musikken i tiden fra stenalderen og Pompeji til middelalderen. Det er en udstilling til alle dine sanser. Ved hjælp af moderne teknik og et hundredtalligt antal rekonstruerede musikinstrumenter kan du prøve, høre og opleve Europas tidligste lydlandskab. Du kan desuden opleve en række koncerter og andre musikoplevelser med gæstekunstnere, workshops og foredrag.

Louise Ebbmar

# 6: Herskab og tjenestefolk på barokslottet Christinehof

Barokken er en tidsperiode fra ca. 1600 til midten af 1700-tallet. Her skulle arkitekturen bruges til at overbevise og overvælde. Kendetegnene er overdådig udsmykning, buede linjer, enorme bygninger, kontraster, søjler over flere etager og dramatisk brug af illusioner og lys. Sådan definere Dansk Arkitektur Center perioden. Lyder det interessant, så besøg barokslottet Christinehof og se smukke tapeter fra 1700-tallet, fantastiske egetrægulve med ilagte mønstre (original intarsia) og meget andet, der gør, at du kan opleve slottet i al sin uspolerede 1700-års charme.

I løbet af sæsonen afholder slottet forskellige aktiviteter for både børn og voksne. Du kan også deltage i guidede ture om Christinehofs historie og livet på slottet. Desuden afholdes en række specialarrangementer.

# 7: Rejs tilbage til rokokotiden på Övedskloster

Rokoko er en forfinet udgave af barokken. Mere elegant, forfinet og lettere i sit udtryk. Det var en flygtig periode i den europæiske historie. I Danmark varede den kun fra 1730-1760. Men rokokotiden er fastholdt på Övedskloster. Gå en lang tur i den storslåede park. Slotsrundvisninger dog kun efter aftale.

# 8: Livet på landet i 1800-tallet

Besøg Kulturens Östarp – et friluftsmuseum, som er perfekt for en familieudflugt. Her kan du opleve, hvordan et 1800-tals landbrug så ud. Du besøger den firlængede bindingsværksgård Gamlegård og lærer om gamle landbrugs- og håndværkstradtioner. Til gården hører også en vand- og en vindmølle. På gården lever dyr af oprindelige landracer – som fx skånske blommehøns, Linderödgrise, Göingegeder samt kaniner, gæs og ænder m.m.

# 9: Glaskunst i Österlens Glashytta

Kom indenfor i varmen ved glasovnene i Österlens Glashytta. Her står ejerene Elna Jolom og Herman Haglebäck klar til at vise dig, hvordan glaskunst bliver til. Se den fascinerende proces og prøv selv at blæse glas. Elna Jolom er glasdesigner og –blæser. I tilknytning til værkstedet er der også en butik, hvor du kan købe brugsglas og –kunst. Det meste er glas, blæst og formgivet af Elna Jolum samt Håkan Gunnarsson.

# 10: Oplev kunst, kunsthaller og atelierer i Sveriges Provence

Lyset, det gode liv og miljø har tiltrukket en lang række kunstnere til det sydøstlige Skåne. Derfor møder du en kunstverden med mange facetter, når du kommer til området. Du kan finde alt fra skånsk maleri til avancerede kunstinstallationer.

Det sydøstlige Sverige er fyldt med spændende og unikke designbutikker, atelierer og værksteder. Vov dig lidt væk fra de store landeveje, hold udkig efter skilte og du finder snart et spændende sted at stoppe og kigge på kunst. Her kommer et par tips:

Din egen kunstrunde i Ystad

I Ystad kan du lave din egen personlige kunstrunde til fods. Start i middelalderkvarteret Per Helsa i nærheden af Österportstorg. Her finder du en række kunsthåndværkere som fx keramikeren Maria Liliegren. Kig også ind hos Konsthantverkarna i Jens Jacobsens Hus ved Tvättorget 2. Her kan du bl.a. opleve fantastiske damaskvævninger af Gunnel Mårtensson.

Besøg desuden kunstmuseet i Ystad, der byder på både svensk og dansk kunst samt et stort antal særudstillinger.

Fine kunsthaller og gallerier med stor mangfoldighed

Tomelilla er kendt for sin smukke kunsthal, der blev indviet i 1965. Det var en af de første kunsthaller, der tog kunsten med ud i til de små byer. Har kan du møde forskellige kunstarter, -teknikker og udtryk. Udstillerne er både nationale og internationale kunstnere. Tomelilla Konsthall er renoveret i 2007-08 og udvidet, så kunsthallen i dag udover den store hal også har 3 udstillingsrum.

I Sjöbo lægger Sjöbo Konsthall mest vægt på ung samtidskunst, men også her kan du se forskellige stilretninger og teknikker.

I Tjörnedala Konsthall har du mulighed for at udforske samtidskunsten på mange måder. Bliv inspireret, opdag nyt, dyrk din nysgerrighed!

Du møder kunsten i udstillingerne. Men du har også mulighed for at gå i dybden via guidede rundvisninger, workshops og samtaler om kunst.

I den lille by Simris har Galleri Thomas Wallner sin virksomhed. Galleriets udstillingsfaciliteter er fantastiske og breder sig over op til 350 smukke kvadratmeter. Det er et af Sveriges mest interessante gallerier med fokus på unge kunstnere fra Skandinavien, Europa og USA.

Mød kunstnerne selv

Mange kunstnere slår gerne dørene op til deres atelier. Mød fx Margaretha Forslund, der arbejder med tekstil, tøjdesign og plexiglas. Anders Wingårdh, glaskunstner. Gunilla Mann, kunstmaler. Keramikerne Åsa Melin, Johan Thunell og Louise Ebbmar. Eva B, Recycled Glass Design, Eva Larsen Design, tekstilkunst og tøjdesign. Carsten Nilsson, træbilledskærer. Sølv- og smykkekunsterne Clemens Ek og Ebba Huberyc, begge tilknyttet Formargruppen.

# 11: Wallanders Ystad

Millioner af læsere verden over har fulgt kommissær Kurt Wallander, når han jager mordere gennem Ystads snævre brostensbelagte stræder. De er med, når han drikker kaffe på Fridolfs Konditori – eller er hjemme i sin lejlighed på Mariagatan.

Du kan gå i Wallanders fodspor på en guidet tur rundt i Ystad. Du kan også booke et Wallander-pakketilbud, hvor du overnatter på et af Wallanders yndlingshoteller, spiser på en af de restauranter, han plejer at besøge og får en kop kaffe med sødt på det for Wallanderfans verdensberømte Fridolfs Konditori.

Besøg også Ystads Filmmuseum. I Cineteket finder du udstillinger, en fin samling af Wallanderrekvisitter, en biograf og en fotosamling. Du kan også købe en række souvenirs som film, plakater og mange andre godt ting at købe med hjem fra Wallanders hjemby.

Anbefalede aktiviteter