Tag på vin-, sprit- og mostudflugter i Skåne

Vin- og mostoplevelser

Del artiklen her

I Skåne står der en række passionerede producenter bag gode drikke som vin, øl, most, nektar, vodka, gin, whisky, cider og meget andet godt. Mange af disse kan du besøge. Det gælder ikke mindst de forskellige vingårde.

Vinavlen er i fremgang i Skåne. Efter en svag start for 20 år siden, satser stadig flere på at realisere drømmen om egen vingård. Hemmeligheden er at vælge druesorter, som passer til klimaet her højt mod nord. Som fx Rondo, Solaris og Leon Millot. Skåne ligger i det gyldne æblebælte, som også Danmark har glæde af. Her modner æblerne på en måde, så sødme/syre-balancen er optimal. Derfor har Skåne altid været et æblelandskab, prydet af mange æbleplantager.

Den rigelige tilgang til æbler har betydet, at du kan nyde skånske varianter af stort set alle de forskellige drikke, som kan laves af og med æbler: Gløgg, calvados, most, vin og saft m.m.I det hele taget er Skåne et frugtbart land. Jordbunden, klimaet og den geografiske placering tæt på vand er gunstigt for avlerne. Her er masser af kartofler og hvede. Det har givet grundlag for en stolt tradition for at producere spiritus. Det er oplagt at nævne Absolut som et eksempel. Men i dag kan du også finde mange små producenter med høje kvalitetskrav til råvarer, sig selv og resultatet. Traditionen lever og fornys hele tiden.Her giver vi dig et par tips til steder, hvor du kan nyde gode skånske drikkevarer.

Lige nu producerer gården 8-10.000 l vin årligt og har i øvrigt sin egen vinimport af kvalitetsvine fra Italien og Frankrig. I løbet af foråret og sommeren kan du besøge gården og deltage i vinsmagninger. Her kan du smage, hvordan druesorter som Rondo og Solaris bliver til et godt og anmelderrost glas.


17.500 VINSTOKKE PÅ SYDLIGE SKRÅNINGER VENTER PÅ DIG


Lige nordøst for Trelleborg breder en større vingård sine vinmarker ud over sydskråningerne op mod sø- og skovdistriktet. I år omfatter markerne 17.500 stokke, men ambitionen er at øge antallet betragteligt i de kommende år. Sortsarbejdet er en videnskab for sig. Druerne skal kunne klare sig i den forholdsvis korte vækst- og modningssæson. Men klimaet giver også muligheder. Fx kan en drue som Pinot Noir have tendens til at for højt sukkerindhold og lav syre, når den vokser under for varme forhold. Det giver platte og syltetøjsagtige vine.

Målet for Hällåkra Vingård er at være med til at skabe en nordisk vin, som har sin egen særlige karakter og smagsprofil.Lige nu producerer gården 8-10.000 l vin årligt og har i øvrigt sin egen vinimport af kvalitetsvine fra Italien og Frankrig. I løbet af foråret og sommeren kan du besøge gården og deltage i vinsmagninger. Her kan du smage, hvordan druesorter som Rondo og Solaris bliver til et godt og anmelderrost glas. Hällåkra Vingård har flere vine med eller på vej ind i Systembolagets eksklusive vinkældersortiment. Når du deltager i vinsmagningerne, kan du blandt andet smage en af vingårdens mest populære vine, Hällåkra Rondo, lagret på amerikanske og franske egetræfade.


ARILDS VINGÅRD INVITERER: KOM OG BLIV ET PAR DAGE


Fra påske og frem holder Arilds Vingård åbent for besøgende. Her kan du deltage i interessante vinsmagninger, hvor du bliver introduceret til de dybere lag i vinsmagning. Du får indblik i hele processen, som laver druer om til vin. Herefter vil du få en større forståelse for, hvorfor vine kan være så forskellige, som de er. Vingården ligger på den smukke Kullaberg (Kullen) med gode skråninger mod syd. Vinavlen bygger på samme principper som i romertiden. Og gården er fra 1700-tallet. Ejerne bag Arilds Vingård kalder stedet for deres paradis. De deler det gerne. Her kan du overnatte – og restauranten byder gerne dine smagsløg op til dans med en god menu. Med vin til, hvis du vil. Naturligvis.

På den måde er Vingården i Åhus et levende bevis på, at det giver god mening også ud fra en vinmæssig betragtning at dyrke vin på vores nordlige breddegrader. Vingården producerer vin fra 3.000 egne vinstokke og vinificerer for andre gårde.


ÆBLET ER LIVETS FRUGT


Sådan er det. Det, vi har meget af, sætter vi ikke nok pris på. Men et æble er ikke bare et æble. Udviklingen presser på og fremmer ensartede æbler, som kan holde i det uendelige. Moderne supermarkeder vil have store æbler. Men går vi kun den vej, får vi kedelige, søde og let vamle frugter. Vi skal passe på vores arv. Det gør de i Kiviks Musteri og i Äpplets hus. Her finder du smukke æblelunde. Du kan prøvesmage nypresset saft. Du kan handle cider, juice, suppe, marmelade og meget mere. Her er restaurant og café.


HVOR SKULLE MAN LAVE BEDRE SPIRITUS I NORDEN END PÅ ØEN HVEN?


Øen er turen værd i sig selv. 4,5 km lang og op til 2,4 km bred. Oplagt til en cykeltur rundt. Hvis du da ikke foretrækker at gå. Her producerer Spirit of Hven deres bud på en nordisk ø-whisky foruden gin, vodka, en aqua vitae samt en sommer- og en vinter-spirit. I Backafallsbyns Whiskybar kan du smage whisky fra de fleste af verdens ca. 500 destillerier. Det er et mekka for dig, som er whiskyfan helt ind i sjælen. Besøg destilleriet og få en guidet rundtur. Slut af med en whiskysmagning. Når du kommer til Hven, er du landet i et gastronomisk paradis. Så bliv et par dage. Nyd godt af øens gode køkken og dejlige hotel.


NORDISK VIN HAR EN EKSISTENSBERETTIGELSE


Vingården i Åhus er det druesorter som Solaris, Rondo og Leon Millot. Ud fra disse druer laver vingården ypperlige rød-, hvid og rosévine – ofte med høj alkoholprocent og fin balance mellem syre og sødme. En anmelder skrev for eksempel om Interkardinal Solaris 2009: – Denne vin forbløffer os. Fantastisk generøs og indbydende aroma af frisk frugt og nelliker. I munden er den let smør- og nøddeagtig. Velintegreret fad. Balanceret (hvilket overrasker os, når vi ser på alkoholprocenten på 15+). Bemærkelsesværdigt frodig og krydret. En god, knitrende Solaris på fransk fad. På den måde er Vingården i Åhus et levende bevis på, at det giver god mening også ud fra en vinmæssig betragtning at dyrke vin på vores nordlige breddegrader. Vingården producerer vin fra 3.000 egne vinstokke og vinificerer for andre gårde. Du kan besøge Vingården i Åhus og deltage i prøvesmagninger i den nybyggede vineri.

Anbefalede aktiviteter