Besøg vikingebyen i Foteviken

Fotevikens museum

Del artiklen her

Her – i en vig i Höllviken – findes der stadig levende vikinger. Kom og prøv kræfter med vikingernes håndværk, snak med en viking, lyt til spændende sagaer og udforsk mange andre spændende oplevelser…

Vikingebyens rigtige navn er Fotevikens Museum. Men det er ikke noget traditionelt museum. Her finder du ingen glasmontre med gamle ting i. Du skal ikke gå gennem højtidelige sale med marmorgulv og skilte, der forbyder løb og højlydt tale. Du skal ikke læse informationsskilte med massive væg-til-væg tekster for at forstå stedet. I stedet finder du en hel og levende vikingeby, som er bygget på samme måde, som vikingerne gjorde. Der er anvendt de samme træsorter, som vikingerne brugte. Plankerne er hugget til, som man gjorde for 1.000 år siden. Og de er samlet med de samme teknikker. Byen er med andre ord så historisk korrekt, som man kan gøre det ud fra arkæologiske og historiske studier. Det er ikke filmkulisser, men helt igennem rigtige, solide og beboelige huse. Faktisk så beboelige, at der bor folk her hele sommeren.

Vikingerne bor her hele sommeren

Byen er fyldt hele sommeren med frivillige, der lever som vikinger. Du kan derfor opleve en levende by, som den så ud for ca. 1.000 år siden. Du må kigge ind i alle huse, røre ved alt, du finder på din vej, sidde, hvor du vil. Kom og få en snak med vores mesterbueskytte. Opsøg vores skjald og hør en spændende historie. Eller se, hvordan vores mestersnedkere snitter træ og laver alt fra tømmer til spiseskeer. Du kan også selv prøve kræfter med opgaverne. Vær med til at lave mad, arbejd med stof, tekstil og læder. Snit i træ eller arbejd med rav. Tag en økse i hånden eller prøv et sværd. Er du heldig, kan du skyde med bue og pil eller deltage i historiske lege. Hvis du tror, at vikinger ikke havde smag, så prøv lidt nybagt brød med friskkærnet smør. Er sulten til mere end blot en smagsprøve, så nyd en fantastisk frokost på 'Den Fede Gåsen'!

Slaget ved Foteviken 1134

Det er ikke kun den nuværende vikingeby, der gør Foteviken til et historisk interessant sted. Her stod også en afgørende slag i den borgerkrig, Danmark var ude i efter mordet på Knud Lavard. Der var både hævnmotiver og gejstlig magtinteresser med i spillet. Knuds halvbror, Erik, søgte hævn mod Kong Niels, der havde overtaget tronen. Kong Niels havde givet den tyske kejser overhøjhed over Danmark, hvilket den ellers nyudnævnte ærkebiskop over Skandinavien blev noget knotten over. For dermed blev han underlagt ærkebiskoppen af Bremen. Så han greb sværdet og støttede Erik.

I slaget ved Foteviken den 4. juni år 1134 blev der sat to rekorder, der ikke siden er overgået. En nordisk rekord og en verdensrekord. Hvis du vil vide, hvad de går ud på, må du besøge Fotevikens Museum.

Kom fra maj til september

Foteviken Museum ligger i grønne skønne omgivelser lige ved kysten. Kom og nyd blåt hav og grønne omgivelser, så langt øjet rækker.

Museets 2017-sæson går frem til den 17. september. Har du mulighed for det, så kom i vikingeugen fra 30. juni til 2. juli. Her er der mellem 400-600 vikinger i byen og aktiviteter som håndværkerdage, Viking Games, hvor man bl.a. konkurrerer i at kaste med en stor fisk, et stort vikingemarked og en genopførsel af slaget ved Foteviken.

Følg

Rutevejledning

Rutevejledning

Fotevikens museum åbningstider

Sæson 2017 slutter den 15. september. Læs mere

Inspiration fra

Fotevikens museum