Vikingetid på Söderslätt

Del artiklen her

I mere end tusind år har vores forfædre givet stof til myter, film og litteratur, men på Söderslätt er vikingerne meget mere end bare en myte. Intet andet sted i verden er vikingernes fodspor nemlig så tydelige som her.

I vikingetiden var Skåne dansk, og Söderslätt hørte under den danske konge Harald Blåtand. Han anlagde de såkaldte trelleborge, kæmpestore ringborge med masser af soldater, og på den måde fasthold han magten i dele af landet. Harald Blåtand indførte kristendommen i Skåne og fik typisk opført kirker ved ringborgene. Både den genopførte ringborg Trelleborg og St. Nicolais kirke i Trelleborg ligger i dag på præcis samme sted, hvor de lå på Harald Blåtands tid.

Vikingeborgen Trelleborg

På det højeste punkt i byen Trelleborg fandt man i 1988 spor af en ringborg fra vikingetiden, en såkaldt trelleborg, hvilket pludselig forklarede byens navn. Vikingeborgen Trelleborg blev rekonstrueret og stod færdig i 1995, og i dag kan du opleve, hvordan det var at leve i vikingetiden. Om sommeren er der spændende aktiviteter og workshops for både store og små, og måske har du lyst til at klatre op på skanseværket og skue ud over området – præcis som Harald Blåtand gjorde for 1000 år siden?

Jenny Brandt

Foteviken Museum

Fotevikens Museum er et af Skandinaviens største arkæologiske friluftsmuseer. Her kan du gå en tur i verdens eneste rekonstruerede vikingeby! Følg de smalle gader, og oplev smedjen, bageriet, den store festsal, udkigstårnet og meget mere. Foteviken er ikke noget traditionelt museum med glasmontrer, lange sale med marmorgulv og små skilte. Her befinder du dig i stedet i en vikingeby, som er bygget med datidens materialer og teknikker. Vikingebyen er bygget på det sted, hvor der i juni år 1134 stod et stort slag, og som før 970-tallet var viet til asaguderne. På området er der også en museumsbutik og en café med enkle retter og god service.

Runesten

Söderslätt er et rent skatkammer, hvis du er interesseret i runesten, og disse fascinerende fortidsminder kan dateres tilbage til år 300-1100 e.Kr. Tullstorpsstenen er en rune- og billedsten fra vikingetiden og én af Sydskandinaviens smukkeste af sin slags. Du finder også runesten på Jordberga Slot, Bygatan i Vissmarlöv, ved Fuglie kirke og i Östra Vemmenhög, hvor stenen står præcis på samme sted, som den blev rejst i sin tid. Fra stranden ved Kämpinge går der en lang jordvold fra 1000-tallet lige op mod Kämpinge by – et imponerende syn, der sætter fantasien i sving.

Anbefalede aktiviteter