Rejs i historien

Del artiklen her

På Söderslätt finder du utallige historiske og kulturelle perler, lige fra stenalderfolkets bopladser, smukke slotte og parker til sjove museer med geniale mekaniske opfindelser – og alt sammen fortæller en fascinerende historie, som du kan tage med dig.


Skateholm gravplads

Start din fantastiske tidsrejse på Skateholm gravplads, en stenaldersboplads, der engang pulserede af liv. Her har man fundet spor af et mesolitisk samfund med 300 fund, som består af grave, fordybninger, stolpehuller og arner. I menneskegravene, som er dateret til omkring 5.250-4.900 f.Kr., har man fundet smykker og spor af rød farve, som man mener stammer fra tøj. Og det helt specielle ved denne gravplads er de mange hundegrave, som ikke er set andre steder og stadig er lidt af mysterium.

Fortsæt til Trelleborgs museum, hvor du kan se udstillingen ”Öga mot Öga”, hvor du kan møde personer, som levede på Söderslätt for længe, længe siden. Her kan du bl.a. stifte bekendtskab med kendisvikingen fra Vannhög, dronningen fra Vemmerlöv og de 7000-år gamle Skateholmere.


Svaneholm Slot

Denne imponerende borg blev opført i ca. 1530 som en firelænget borggård og blev i 1700-tallet udbygget i barokstil med flere etager. I dag rummer borgen både restaurant og museum, og i slotsparken holdes der ofte koncerter og bryllupper. Svaneholm Slot er måske mest kendt for sin seneste ejer Rutger Macklean, som i 1782 arvede slottet og gennemførte omfattende reformer på egnen. I Macklean-salen er der en udstilling om Rutger Mackleans liv og værk. Her er en del af Mackleans ejendele udstilles, fx hans skrivebord, ur, tøj og fremfor alt hans bibliotek med de bøger, som stadig findes.


Jordberga Slot og slotspark

Jordberga Slot afholdes der årligt kunstudstillinger og en stor juleudstilling. Slottet har også en smuk park og en slotsscene til kulturarrangementer, hvor fx den skånske opera optræder.

Jan Johannesson

Falsterbo konsthall

Kunstmuseum og strandbad i ét? Ja, Falsterbo konsthall har til huse i den smukke bygning, der også huser Falsterbo Strandbad. Og i de lyse og alsidige udstillingsrum får du inspirerende og anderledes kunstoplevelser. På museet vises der kunst med interessante temaer og forskellige udtryk. Her arrangeres der også malekurser, foredrag og andre aktiviteter, som spreder interessen for kunst – perfekt for alle aldersgrupper.


Trelleborgs Museum

Trelleborgs Museum er et kulturhistorisk museum med store, fine samlinger fra hele Söderslätt. Her vises både byens historie og forskellige tidsbegrænsede udstillinger, hvoraf meget er kunst og kunsthåndværk.


Johannamuseet

Johannamuseet er et alment og teknisk museum med flotte veteranbiler, motorcykler, cykler, tekniske apparater og brugsgenstande fra en svunden tid. Her kan du også se en spændende udstilling om den legendariske cykelrytter ”Stålfarfar” og hans fantastiske liv på cykel gennem Sverige – alt sammen til tonerne fra jukeboxens forgænger, musikmaskinen.

Anbefalede aktiviteter

Guide til

Kunst og kunsthåndværk