Fantastiske perler i det sydvestlige Skåne

Friluftsliv på Söderslätt

Del artiklen her

Området Söderslätt i det sydvestlige Skåne har det hele – uanset om du er vild med vandreture, gerne vil opleve historiens vingesus eller elsker at kigge på fugle. Den historiske vandrerute Skåneleden er balsam for sjælen og byder på smukke slotte, museer, et rigt dyreliv og storslået natur.


”Den historiske vandrerute Skåneleden er balsam for sjælen og byder på smukke slotte, museer, et rigt dyreliv og storslået natur.”

Jenny Brandt

Langs Sveriges sydkyst venter der et væld af oplevelser. I området Söderslätt møder du et smukt og varieret landskab, der byder på alt lige fra hav, kyst og åbne vidder til store bøgeskove, søer og frodige bakker. Her findes der mange kulturminder, idylliske perler og intet mindre end 29 naturreservater. Og hvis du gerne vil vandre i et gammelt kulturlandskab, fører Skåneleden dig gennem troldeagtige skove med et rigt dyreliv, gennem smukke, frodige marker med køer, forbi slotte og kirker, som sætter fantasien i sving. Oplev fx Svaneholm Slot, som godejeren Rutger Macklean lod opføre i 1700-tallet, og den imponerende slotshave. Nogle af træerne her er så gamle, at de har fået diplomer og kaldes ”Evighedstræer”, og derudover er de hjemsted for mange udrydningstruede dyre- og plantearter.

Tag en tur til én af de mange vidunderlige strande langs Skånes sydkyst. Mange steder er der god parkering, servering og fine badebroer – så hop ud i det klare vand, og nyd en dejlig svømmetur. Er du til kite- og windsurfing, lokker kysterne med udfordrende bølger og god vind, og der er god skiltning med de anbefalede surfzoner. Havnene frister med nyfangede og røgede havdelikatesser, og hører du til det sejlende folk, finder du den største gæstehavn i Skanör, men også Skåre, Gislöv, Abbekås og Hörte er bestemt et besøg værd. Er du på disse kanter, må du ikke gå glip af den kendte restaurant Hörte Brygga og sydkystens perle Smygehuk!

Sydskånes kyster og indsøer er et slaraffenland for fugleinteresserede. Her finder du bl.a. Sveriges ældste naturreservat, Måkläppen, som engang var en ø, men i dag er en paradisisk sandtange, der strækker sig ud fra Falsterbonæsset. Fra november til januar kan du besøge dette fantastiske område, hvor du kan se et væld af kystfugle, og hvor både grå og spættede sæler stortrives. Se det imponerende Flasterbo Fyr, og deltag i ringmærkningen af fugle på Falsterbo Fuglestation. Måkläppen er en fantastisk naturoplevelse!

Mange ynder at gå på jagt efter rav – ”havets guld” – langs Sydskånes kyster, hvor der er rig mulighed for at gøre gode fund. Hvis du skal på ravjagt, er det en god idé at lede i tangen, som er blæst ind efter en heftig storm. Er du ekstra heldig, finder du måske et eksemplar med fx plantedele eller insekter? Vil du vide mere om rav, kan du besøge Bärnstensmuseet (Ravmuseet) ved stranden i Kämpinge. Her er der både museum, værksted, ravsliberi og butik.

Anbefalede aktiviteter