SKÅNSKE GÅRDBUTIKKER

Del artiklen her

Drej ind, næste gang du ser et skilt, hvor der står "Gårdsbutik", "Obesprutade äpplen" eller "Nypotatis". Det er i sådanne butikker, du for alvor finder smagen af Skåne.

Blandt de skånske fødevareproducenter kan du fråse i usprøjtede æbler, nye kartofler eller andre gode sager. Ofte byder butikkerne på en række kulinariske lækkerbiskner. Stop op. Kig på varerne. Fald eventuelt i snak med en bonde om livet på landet. Vælg det, du kan li’ og køb en kulinariske stjernestund med hjem. Mens du er væk fra hovedvejen, kan du nyde det skånske landskab og landsbyidyllen. Prøv det. Her på siden får du tips til hyggelige gårdsbutikker rundt om i Skåne.

ÄNGAVALLENS GÅRDSBUTIK

En pioner i den gode smags tjeneste

Ängavallen er mange ting. Hotel, konferencested, restaurant med gourmetkøkken foruden at være et aktivt landbrug med økologiske afgrøder og produktion af helsedyr, som de kalder det. Helsekalve, - svin og –får. Sunde dyr fra oprindelige, naturlige racer som rödkullekøer, skovfår og linderödsgrise. Resultatet kan du smage i stedets restaurant – eller købe i gårdbutikken. Her kan du vælge mellem et rigt udvalg af delikatesser i højeste kvalitet. Alt er 100% økologisk. Det står man inde for. For alle kød- og mælkeprodukter i butikken er lavet på gården af gårdens egne råvarer. Vælg mellem postejer, patéer, kød, brød, smør, ost og marmelader. Kig desuden på butikkens udvalg i olivenolie, kaffe, te m.v. Køb lidt godt til aftenens grill, pluk løs i sortimentet og sammensæt din egen picnic-kurv – eller nyd maden i butikkens café-afsnit.


Miriam Preis

BJÄRHUS GÅRDSBUTIK

Bjärhus chark er en torvehal i miniature – her er der prima kvalitet på svine-, lamme- og oksekødet. Har du en gang smagt Bjärhus’ egne pølser, vil du aldrig spise andre. I vildtsæsonen sælges der også forskellige stykker vildt.

Hos gårdbutikken køber du grøntsager, økologiske delikatesser og meget andet, som hører sig til i en klassisk gårdbutik. I tilslutning til butikken er der også en velassorteret planteshop, hvor du kan få hjælp med at gøre dine egne havedrømme til virkelighed. På Bjärhus får du en personlig velkomst og kan nyde den landlige og idylliske atmosfære.

BÄCKDALENS HANDELSTRÄDGÅRD

Friske krydderurter og masser af grønt

I de charmerende drivhuse finder du alt til den grønne tallerken. Friske krydderurter og masser af økologiske grøntsager: mange forskellige tomatsorter, salater, agurker, paprika, auberginer og eksotiske peber- og chilifrugter samt spiselige blomster. Alt dette finder du på Bäckdalens Handelsträdgård. Op mod drivhusene finder du Baksidan – en frodig have, hvor du kan forkæle dig selv lidt. Her findes et rigt udvalg af planter, som du kan købe. Og i den gamle stald kan du slå dig ned og tage en ’fikastund’ – et lille frikvarter med kaffe og lidt godt, hvor du kan vælge mellem bagværk med urter og håndmadder med pålæg lavet af økologiske grøntsager eller lokale lækkerier.

KIVIKS MUSTERIBUTIK

Alle facetter af æblernes vidunderlige verden

OK – calvados skal du normalt i Systembolaget for at få fat på. Men ellers byder Kiviks Musteributik på et væld af æblerelaterede produkter. Her finder du most, juice, cider, grød og saftevand. Men du finder også produkter, der ikke sælges andre steder – som æblemos, chutneys, marmelader, salsa og dessertsauce. Når du er i butikken, skal du vide, at der er mange andre aktiviteter i området. Stedet har sin egen planteskole. Så hvis du gerne vil i gang med at lave æbler selv, så kan du købe et æbletræ med hjem. Måske er du heldig og kan booke dig ind på en cidersmagning – her er endda en med temaet: Fra cider til calvados. Så du kan få hele spektret med. Hvis du vil spise på stedet, er det muligt i restaurant Kärnhuset eller i Stinas Café.

MARTINS RÖKERI I YNGSJÖ

En rejse værd
Martins Røkeri ligger smukt ud til Helge Å. Men udsigten til god røget fisk er næsten bedre. Her røger de ål, laks, makrel og ørred, så snart fangsten lander på bordet. Der er varmrøget fisk og koldrøget. Du kan også købe gravad laks foruden diverse tilbehør til fisk – saucer m.v. Martins Røkeri har også udvalgt produkter hos flere sildeleverandører og tilbyder hjemmelavede tærter, patéer og salater. Om sommeren kan du nyde maden på stedets udendørsterrasse, hvor du også kan lade dig friste af en kop kaffe, en sodavand eller en øl til lækkerierne.

NYRUPS OSTERIA

Gode svenske oste

Nyrups Osteria har en produktion af ost, lavet med kærlighed og omtanke. Det er rigtig gode oste, som i sig selv er rejsen værd. Men herudover har Nyrups Osteria også fundet andre oste fra gårdsproducenter med samme indstilling til kvalitet og omhu. Derfor er Nyrups Osteria din indgang til mange af de bedste svenske oste. Udover ost kan du også købe lokalt produceret tilbehør til ost. I butikken kan du endda købe en ostetallerken sammen med lidt at drikke eller en kop kaffe og nyde osten i fred og ro.

TIRUPS ÖRTAGÅRD

Her lever og ånder de for urt og have

Tirups Örtagård kalder sig selv for paradiset på den skånske slette. Og hvis du holder af krydderurter, er det nok ikke helt forkert. Du kan blandt andet opleve en af Europas største urtehaver med over 600 forskellige urter. Du kan købe urter og andre planter med hjem i deres planteskole. Og du kan handle i butikken, hvor du blandt andet finder en række af Tirups Örtagård egne produkter. Det er fx fine kryddereddiker, urtesalt, geleer, chutneys og urtete med mere. Urtegårdens café serverer frokost hver hverdag og sælger desuden hjemmebag.

Anbefalede aktiviteter