SKÅNSKE GÅRDBUTIKKER

Del artiklen her

Med en frugtbar jord og en stolt tradition for fødevareproduktion er det ikke et helt tilfældigt tilnavn, Skåne har fået: Sveriges spisekammer, siger man her på den anden side af Øresund, for det er nærmest blevet en selvfølge, at regionen producerer gode og rigelige lækkerier.

Økologiske fødevaremarkeder og gårdbutikker i Skåne

I takt med den stigende interesse for bæredygtig dyrkning spirer de små økologiske gårdbutikker frem overalt som på en nysået mark i foråret. Og findes der en mere fuldendt og autentisk måde at opleve Skåne på, end ved at smage på området når du besøger disse grønne perler i landskabet? 
Nej. Nyd det skånske landskab og landsbyidyllen, hvor du kommer frem for at fylde dine køkkenskabe op med årstidens høst.

Fødevaremarkeder i Skåne

I løbet af året arrangeres der fødevaremarkeder overalt i Skåne. Her kan du møde de lokale, økologiske avlere, der ser kunderne i øjnene, når de sælger til dem. 
Udvalget er i sagens natur afhængigt af årstiden: Foråret er rabarbertid og tid til at høste den eftertragtede asparges, mens efteråret bringer aromatiske rodfrugter, æbler, græskar og kød.

Du kan dog altid være sikker på, at der på markedet er en livlig atmosfære og en travl markedsstemning, som du kan vælge at betragte lidt på afstand eller selv kaste dig ud i for at købe ind til en lækker økologisk middag. Fisk, svampe, æg, grønt, sødt og syltet – du må hellere tage en god kurv med.

Foruden de årstidsbestemte fødevaremarkeder bliver der også regelmæssigt arrangeret fødevaremarkeder i tre af Skånes største byer: I Malmø på Drottningtorget, i Kristianstad på Stora Torg og i Helsingborg på Sundstorget.


Brödlabbet – et Mekka for surdejsentusiaster

Kvinden bag Brödlabbet (Brødlaboratoriet) sagde farvel til en karriere som forsker i en farmaceutisk virksomhed for at forfølge en anden drøm. Nemlig at bruge sin viden inden for det mikrobiologiske felt til at skabe det perfekte brød. I den hyggelige universitetsby Lund finder du Brödlabbet med både bageri og brødsalg - et sandt Mekka for surdejsentusiaster. 

Alt fra kanelsnegle til rustikke brød er frembragt af kærlighed til faget og af økologiske ingredienser.
Er du hard core brødnørd, må Brödlabbet være målet for din næste udflugt. Hold øje med forretningens hjemmeside, hvis du kunne tænke dig at gå dybere ned i smag og bageprocesser ved at deltage i en af brødsmagningerne, der arrangeres med jævne mellemrum.

Bäckdalens Handelsträdgård

Friske krydderurter og masser af grønt.

I de charmerende drivhuse hos Bäckdalens Handelsträdgård finder du alt til den grønne tallerken. Friske krydderurter og masser af økologiske grøntsager: mange forskellige tomatsorter, salater, agurker, paprika, aubergine og eksotiske peber- og chilifrugter samt spiselige blomster. Alt dette finder du på Bäcdalens Handelsträdgård. Op mod drivhusene finder du Baksidan - en frodig have, hvor du kan forkæle dig selv lidt. Her finder du et rigt udvalg af planter, som du kan købe. Og i den gamle stald kan du slå dig ned og tage en "fikastand" - et lille frikvarter med kaffe og lidt godt, hvor du kan vælge mellem bagværk med urter og håndmadder med pålæg lavet af ækologiske grøntsager eller lokale lækkerier. 

KIVIKS MUSTERIBUTIK

Alle facetter af æblernes vidunderlige verden

OK – calvados skal du normalt i Systembolaget for at få fat på. Men ellers byder Kiviks Musteributik på et væld af æblerelaterede produkter. Her finder du most, juice, cider, grød og saftevand. Men du finder også produkter, der ikke sælges andre steder – som æblemos, chutneys, marmelader, salsa og dessertsauce. Når du er i butikken, skal du vide, at der er mange andre aktiviteter i området. Stedet har sin egen planteskole. Så hvis du gerne vil i gang med at lave æbler selv, så kan du købe et æbletræ med hjem. Måske er du heldig og kan booke dig ind på en cidersmagning – her er endda en med temaet: Fra cider til calvados. Så du kan få hele spektret med. Hvis du vil spise på stedet, er det muligt i restaurant Kärnhuset eller i Stinas Café.

NYRUPS OSTERIA

Gode svenske oste

Nyrups Osteria har en produktion af ost, lavet med kærlighed og omtanke. Det er rigtig gode oste, som i sig selv er rejsen værd. Men herudover har Nyrups Osteria også fundet andre oste fra gårdsproducenter med samme indstilling til kvalitet og omhu. Derfor er Nyrups Osteria din indgang til mange af de bedste svenske oste. Udover ost kan du også købe lokalt produceret tilbehør til ost. I butikken kan du endda købe en ostetallerken sammen med lidt at drikke eller en kop kaffe og nyde osten i fred og ro.

Mossagården – en økologisk gård med egen festival

Bare 20 minutters kørsel fra Lund finder du den fine gamle bindingsværksgård, Mossagården, med rødder tilbage i det 17. århundrede. I dag drives gården økologisk med hovedsageligt frugt- og grøntsagsavl. Herfra leveres afgrøderne efter bestilling, men du kan også købe de friske varer i den tilstødende gårdbutik. Hver sommer arrangeres en festival i de smukke omgivelser, hvor fokus er på økologi og biodynamiske principper. Glæd dig til masser af familievenlige aktiviteter og udvalgte kunstnere, der optræder og sørger for den helt rigtige festivalstemning på de grønne enge og mellem de krogede egetræer.

Gunnaröds gård – oplev køerne gå bananas

Når køerne skal på græs efter en lang, mørk vinter i stalden, går det lystigt for sig på Gunneröds gård, der inviterer alle interesserede til at komme og være med til ’Kosläppet’. Og det er en populær begivenhed, når køerne går bananas – hopper og springer af glæde og forventning – ved udsigten til de indbydende grønne marker, der venter.
Gunnaröd er en familiedrevet gård i Stockamöllan i det østlige Skåne, hvor ejerne dyrker ærter, hvede og rug som foder til egne kvæg. I gårdbutikken kan du købe alt fra økologisk kød og traditionelle oste til kager lavet af ingredienser fra Gunnaröds gård og andre økologiske producenter i nabolaget.

TIRUPS ÖRTAGÅRD

Her lever og ånder de for urt og have

Tirups Örtagård kalder sig selv for paradiset på den skånske slette. Og hvis du holder af krydderurter, er det nok ikke helt forkert. Du kan blandt andet opleve en af Europas største urtehaver med over 600 forskellige urter. Du kan købe urter og andre planter med hjem i deres planteskole. Og du kan handle i butikken, hvor du blandt andet finder en række af Tirups Örtagård egne produkter. Det er fx fine kryddereddiker, urtesalt, geleer, chutneys og urtete med mere. Urtegårdens café serverer frokost hver hverdag og sælger desuden hjemmebag.

Miriam Preis

@lantis – find selv æg i hønsenes reder

På den smukt beliggende økologiske gård @lantis lidt uden for Hørby i det centrale Skåne går hønsene frit året rundt. Får og køer græsser på de grønne enge, og rabarber, solbær og frugt dyrkes i frugtplantagen. Gårdbutikken tilbyder friske æg og andre egenproducerede varer såvel som honning, marmelade, eddike og mejeriprodukter fra nærliggende gårde. Hertil kommer en lille afdeling i butikken med fair trade varer af fx keramik, tekstiler og fåreskind. Om sommeren kan du komme og plukke-selv af blandt andet de aromatiske solbær, ligesom der er mulighed for selv at samle æg ind direkte fra hønsenes reder. En særdeles populær aktivitet for især børnefamilier.  Et besøg på @lantis kan passende afsluttes med en is eller en kop kaffe fra den lille café, hvor alt naturligvis også er økologisk produceret.

Bjärhus Gårdsbutik – Prisvindende charcuteri

Navnet Bjärhus er et skånsk udtryk for ’huset ved bakken’, og denne historiske gård ligger netop her ved foden af den vældige Söderåsen i det vestlige Skåne. Et af de bærende principper på Bjärhus Gårdsbutik er, at mad bør producers der, hvor det spises.  Saftige tomater og agurker dyrkes i gårdens drivhus, og dertil kommer omkring 40 forskellige slags grøntsager på friland. Køer og får græsser på de omgivende enge, og i gårdbutikken kan du købe de økologiske frugter, grøntsager og kød. Snyd endelig ikke dig selv for at smage – og købe – Bjärhus’ egne prisvindende charcuteriprodukter. De får fuglene til at synge.

Dalängarna – et stenovnsbageri mellem marker og enge

Lidt syd for byen Kivik i Østerlen finder du Dalängarna. Her er den gamle kostald bygget om til en gårdbutik med stenovnsbageri. Hver morgen spreder sig en herlig duft af nybagt brød over engene, hvor får og høns går og hygger sig i morgengryet. Foruden naturligvis de rustikke brød og andet hjemmebag kan du købe grøntsager fra egen avl. Har du lyst til at få endnu en bid med hjem fra Dalängarna, kan du bestille lammekød, så det er pakket og klart, når du kommer. 
Når vejret tillader det, er det bare om at nyde øjeblikket med en kop kaffe i gårdhaven. Og hvorfor ikke også liiige en nybagt muffin med friske bær eller en sandwich lavet med kærlighed og gårdens egen skinke.

Nedanbäcks Gårdsbutik – økologisk kød og de smukkeste omgivelser 

Mellem grønne skove og dybe søer i det smukke nordøstlige Skåne og lige uden for landsbyen Glimåkra finder du Nedanbäcks gård med et dyrehold af kvæg, får og svin. Kødet fra gårdens egne dyr køber du i Nederbäcks gårdbutikken, hvor der også er et udvalg af hjemmelavet honning side om side med krydderier og rapsolie fra lokale producenter. I disse fortryllende smukke omgivelser kan du sagtens få trang til at blive lidt længere, og i så fald kan du leje en lille hytte og nyde stedet over flere dage.

Tant Gurka – Gå agurk i en bæredygtig livsstil

I ganske kort gåafstand fra banegården i det maleriske Lund ligger butikken, der er ligeså hyggelig, som navnet antyder – Tant Gurka (Tante Agurk). Her finder du alt, du behøver for at leve et mere bæredygtigt liv. Ønsker du tofupølser, algepasta eller økologisk slik og sæbe? Du finder det her. Raw food og super foods som chiafrø og spirulina-te? Udvalget er stort og varieret. Til den søde tand skulle du prøve en af Tant Gurkas bestsellere, nemlig tørret mango. Butikken er fyldt af velsmag med omtanke.

Ängavallen – 100 % økologisk fra jord til bord

’Godt er ikke godt nok’. Så kontant lyder mottoet på Ängavallen gård, hvor alt der sælges og serveres er 100 % økologisk. Ängavallen begyndte at dyrke økologisk lang tid før, økologi blev hot. Og man kan med rette sige, at denne skønne gård lidt uden for Malmø har fortjent sit renomme som en af de absolut bedste økologiske producenter i Skåne. Køer, grise og får opdrættes her på Ängavallen under så naturlige forhold som muligt – og det vil du selv se med egne øjne, hvis du fx kommer en forårsdag, hvor pattegrisene tumler rundt i det fri.

Med blandt andet oste fra eget mejeri og produktion af charcuteriprodukter på stedet tilbyder gårdbutikken en lang række prisvindende delikatesser. Ängavallen er kompromisløs i sin tilgang til økologi. I butikken finder du derfor kun økologiske varer fra lokale producenter, og i restauranten kan du nyde et gourmetmåltid tryllet frem udelukkende af gårdens egne produkter, hvilket er ret unikt – ikke kun for Sverige men for hele Europa.
Det er ikke blot restauranten, der er unik her – den idylliske atmosfære sniger sig ind på dig overalt, og har du efter en dag i disse omgivelser ikke fået nok, så book et værelse og snup en dag mere. Efter en god nats søvn og en morgentur rundt i den smukke park, hvor du lige kan kæle med et lille lam på din vej, er du fyldt op med ny energi til at møde dagligdagen.

Tip
Ønsker du at koge alle dine indtryk af smagen fra Skåne ind i et enkelt måltid, så er de forårsfriske asparges sauteret i rapsolie et godt bud på en forret. Følg op med traditionel skånsk æggekage med flæsk til hovedret og slut af med frisk økologisk frugt eller bær, du måske selv har plukket ude på gårdene. Velbekomme.

Anbefalede aktiviteter