Kultur på Bjärehalvøen

Del artiklen her

Bjärehalvøen kan begejstre enhver, der elsker kunst og kultur. Her kan du opleve spektakulære filmlocations, se det smukkeste kunsthåndværk og danse til svedige sambarytmer.

Båstad og Bjärehalvøen bliver mere og mere et sted, man forbinder med film. Til sommer fylder den kultagtige Lilla Filmfestivalen 20 år. Den pittoreske halvø er også stedet, hvor flere filmskabere kommer for at filme, hvor fremstående europæiske musikere optræder, og mange interessante kunstnere udstiller.

Bjärehalvøen har mange naturskønne steder, som lokker mange forskellige slags kunstnere til. Det mest imponerende er nok alligevel Hovs Hallar, hvor Hallandsåsen laver sin "grand finale", inden den løber ud i det brusende hav. Nogle af filmhistoriens mest berømte scener er optaget her.

Den mest kendte er den, hvor Max von Sydow spiller skak mod Døden i ”Det syvende segl”, som blev indspillet i 1956. Bergman vendte tilbage til Hovs Hallar tolv år senere for at bruge stedet som kulisse til filmen ”Ulvetimen”. Hovs Hallar har både ageret Spitsbergen i Jan Troells film ”Den umulige drøm”, og Island i filmatiseringen af ”Salka Valka” i 1954.

Klippeformationerne, som havet i løbet af tusindvis af år har mejslet frem, lokker stadig filmfolk, kunstnere, fuglekiggere, vandrere, drømmere til – og ikke mindst skakspillere, som med inspiration fra ”Det syvende segl” udfordrer hinanden ved klipperne i turneringen Bergman Chess Championships.


Men der er mange andre steder, som har lokket filmskabere til egnen. Da Axel Peterséns skulle indspille sin psykologiske thriller ”Avalon”, stillede han som betingelse, at Båstad og Bjärehalvøen skulle være filmens location. Hovedrolleindehaveren Johannes Brost blev bl.a. hyldet i branchemagasinet Variety, og filmen – med Kattegat, Hallandsåsen og tennisugen som baggrund – blev en international succes.

Nede ved centercourten i Båstad har både Roy Andersson og Bo Widerberg sprunget rundt med filmkameraer for at fange ”Den hvide sport”, og lige nu er Jens Assur i gang med at filmatisere Tomas Bannerheds prisbelønnede bog ”Ravnene” på Bjärehalvøen.

Kultagtig festival og film året rundt

Bo Widerberg levede sine sidste år i Båstad, og det var her, at han i 1996, året inden sin død, startede Lilla Filmfestivalen som en ”samtalens og samværets festival”.

Den lille intime festival, som siden sidste år er blevet ledet af filmjournalisten Emma Gray Munthe, har gjort filmfolk og cineaster både fra Sverige og nabolandene mod vest helt afhængige af at komme her. I år vises en blanding af spillefilm, dokumentarer, kortfilm, klassiske film og snigpremierer den 3.-7. august i den lille biograf ved torvet.


I Båstad vises kvalitetsfilm året rundt i Scala Bio. Storfilm og børne- og familiefilm blandes med uafhængige film, klassikere, dokumentarer og film, man aldrig har hørt om. Programmet skifter ofte, og til den danse- og operainteresserede vises der også direkte forestillinger fra verdens scener. Fra i år er der også en biograf i Förslövs medborgerhus, som viser film et par gange om måneden.


Hovs Hallar
Hovs Hallar

Kammermusik, jazz, opera og samba

En anden festival, som trækker internationale gæster, er Båstad Kammermusikfestival, som indleder sæsonen lige efter sankthans, den 27. juni til den 2. juli. Rundt omkring på Bjärehalvøen kan man opleve klassiske koncerter, overraskelser og eksperimentalmusik af nogle af Europas bedste kammermusikere. Der er ca. 40 musikere fra otte lande, som medvirker i sommerens 25 koncerter i det, der er blevet én af Sveriges mest populære og velbesøgte kammermusikfestivaler. Sommerens store nummer gives af verdensstjernerne The King's Singers fra Storbritannien. Den kunstneriske leder er klarinettisten Karin Dornbusch, der er medlem af Kungliga Musikaliska Akademien.


Den Bjärebo, som er blevet mest kendt, er nok den store operasanger Birgit Nilsson. Efter hendes eget ønske er den gamle gård fra 1700-tallet i Svenstad, hvor hun voksede op, blevet omdannet til et museum. Her kan man lytte til lydoptagelser, se nogle af de smukke kjoler, som Birgit Nilsson har båret på verdens operascener, og få indblik i en enorm skat af Birgit Nilsson-minder. I staldcaféen serveres der kaffe og hjemmebag.


Det er en helt anden type musik, man kan høre og danse løs til på stranden i Båstad under Brasseveckan fra den 27.-31. juli – et fantastisk årligt tilbagevendende karneval, hvor der festes til fantastiske sambarytmer. Og fra den 7.-9. juli er der musikfestival på stranden. Denne festival startede sidste året og har fået navnet Summer On.


For den jazzinteresserede er der Jazzclub Basilika på Café Orangeriet i Hallavara.

Norrviken Event arrangerer forskellige events og musikoptrædener i det smukke haveanlæg Norrviken Båstad.

Også Förslöv har fået en aktiv musikscene med musikcafé og koncerter, siden Kulturcentralen startede sit arbejde i Förslövs medborgerhus. Her har man haft fokus på yngre lokale talenter. Den 20.-21. maj er der musik- og familiefestival med film og musik. Tanken er, at det skal være en årligt tilbagevendende festival.

Kunst og design

Mange kunstnere og kunsthåndværkere har slået sig ned på den smukke og inspirerende Bjärehalvø. Under Kunstrunden, som afholdes fra den 25. marts til den 3. april, åbner flere af dem deres atelierer og værksteder for offentligheden.


Arnstedt i Östra Karup er et galleri, som viser spændende samtidskunst af både veletablerede og nye kunstnere. Traditionen tro skydes sæsonen i gang den første weekend i maj med en udstilling af elever fra Kunsthøjskolen. I år vises bl.a. værker af danske Ronnie Lykke Lauridsen. I løbet af årene har flere danska kunstnere udstillet her, og én, der vender tilbage fra siste år, er den utroligt dygtige tegner Andreas Albrechtsen. Sommerens højdepunkt bliver en stor udstilling af Peter Frie, som viser skulpturer og malerier. Der er fernisering den 14. juli.


Designgalleriet Nivå 125 er beliggende kun 125 meter over havet ved Hallandsåsens fod og har en fantastisk udsigt over Laholmsbukten. Et inspirerende mødested, hvor formgivere og forskellige kunsthåndværkere udstiller. Her er der også designbutik og café.


Besøg Märta Måås Fjetterström, vævestuen, som blev grundlagt i 1919, og som viser kunstfærdigt håndvævede tæpper i ateliererne på Agardhsgatan i Båstad. Ateliererne er stadig i dag en kulturinstitution, hvor kunstvævere fremstiller enestående tæpper i både moderne og historiske mønstre.


Galleri Torekov drives af kunstneren Gustav Sundin, som er uddannet på The Florence Academy of Art. I hjertet af Torekov, ikke langt fra Morgonbryggan, udstiller han sine egne værker, men også værker af andre kunstnere, bl.a. flere af kunstnerne fra netværket Bjäremalerne, som han haft et nært samarbejde med i mange år. Galleriet blev tidligere drevet af den kendte Torekov-profil Don Clarre, og det er ikke ualmindeligt, at folk kommer ind i galleriet iført badekåber, snupper et glas vin og ser på kunst.


Der sker meget på Bjärehalvøen. Nogen, der har tjek på tingene, er det søde personale i Sveriges bedste boghandel – Bjäre Boghandel i Båstad, som er én af de ældste og smukkeste i landet. Boghandlen arrangerer spændende forfattermøder året rundt og serverer om sommeren hjemmebag og lette frokoster på den hyggelige Kafé Bokhandlaregården.


Anbefalede aktiviteter

Guide til

Kunst og kunsthåndværk