Birgits Nilssons barndomshjem

Birgit Nilsson Museum

Del artiklen her

Midt på den frodige Bjärehalvø ligger bondegården, hvor Birgit Nilsson voksede op og drømte om et liv i sangens og operaens verden. I dag rummer gården et spændende museum om den verdensberømte stjerne.

En lysende operastjerne

Birgit Nilsson var en af 1900-tallets største klassiske operasangere. Hendes fantastiske stemme og store musikalske talent blev rost til skyerne af såvel af kritikere som hendes store publikum. Gennem mange årtier var hun verdens førende sopran og en legendarisk tolker af Wagner, om hvem hun udtalte: ”Det kræver et par gode sko at synge Wagner.” Hun debuterede på operascenen i Stockholm 1946 og blev snart populær både i Europa og resten af verden. I en række år forsømte hun aldrig at gæste Tivolis koncertsal, hvor hun havde et trofast og begejstret publikum. Hun modtog blandt andet Sonnings Musikpris i 1966. Da hun afsluttede sin lange karriere i 1984, havde hun gennem hårdt arbejde, musikalsk talent og målbevidsthed erobret mange af verdens fineste operascener med sit imponerende brede repertoire.


Barndomshjemmet på Bjärehalvøen

Bondegården, som har været i slægtens eje fra 1700-tallet, er i dag ombygget til et museum tilegnet ”La Nilsson”. Oppe i Svenstad på Bjärehalvøen ligger Birgit Nilssons barndomshjem smukt mellem runde bakker og marker med græssende køer. Her boede hun sammen med sine forældre til hun var 23 år. Hun voksede op uden elektricitet og rindende vand frem til 1930'erne, hvor de første bekvemmeligheder blev installeret. Birgit hjalp til på gården og i marken og var med til at få høsten i hus og køerne malket. Det var et liv langt fra det hun senere skulle opleve som verdensberømt operasanger.

Birgit Nilsson museet rummer alt om operadivaen La Nilsson. Stuehuset er bevaret i samme stand, som da Birgit boede her og er fyldt med minder både fra hendes barndom og den fantastiske karriere. Inde i den hyggelige stald serveres smørrebrød og hjemmebagte kager, blandt andet Aidakagen, som er bagt efter Birgits egen opskrift. Her malkede Birgit køerne, aftenen inden hun rejste til Stockholm for at gå til optagelsesprøve på Kungliga Musikhögskolans solosangeruddannelse.

Smukke gamle træer indrammer haven, som er genskabt og ser ud som på Birgits tid med de samme havemøbler og hendes fars fine stenmur. Der er også en dam med et lille hus til ænder og gæs. Birgit vendte tilbage så ofte som muligt for at besøge sit barndomshjem, og hun glemte aldrig sin opvækst, som formede hende, og som hun var meget stolt over. Det var hendes eget ønske, at slægtsgården skulle forvandles til museum.


Birgit Nilsson – ögonblick och toner

I 2017 vil udstillingen Birgit Nilsson – ögonblick och toner have temaet Birgit og italiensk opera. Den delvis fornyede udstilling vil byde gæsterne på mange nye operaskatte. En audioguide giver et fordybet indblik i udstillingen med anekdoter om Birgits liv på gården og i rampelyset samt om hendes kærlighed til ægtemanden Bertil. Desuden er der musik fra de mest kendte operaer. Her kan man beundre hendes kjoler og personlige genstande samt kigge på fotografier og film om Birgit. Museet har åbent 21. maj - 3. september. Sæsonen igennem arrangeres også foredrag og koncerter på museet. Et tilbagevendende arrangement er "Musik & Møde" hvor bl.a. Lars Roos, Birgits mångårige akkompagnatør og ven, spiller og fortæller for os den 18. juni. Se vores hjemmeside for information om kommende arrangementer og følg os gerne på Facebook.

Birgit Nilsson Museeum åbningstider

Museet er åbent fra 21. maj - 3. september 2017 Læs mere

Facts box

Rundvisning
Ja
Audioguide
Ja
Café
Ja
Wifi
Ja
Gratis parkering
Ja

Inspiration fra

Birgit Nilsson Museum