Et legende museum

Lekoseum

Del artiklen her

Slip legen fri eller lad dig rive med af nostalgien. På Lekoseum i Osby i det nordlige Skåne er der plads til alle nuancer i legen.

Et museum med plads til leg. Sådan beskriver Lekoseum sig helt enkelt. Og hvor er et museum for leg og legetøj mere oplagt endt netop i Osby, der populært sagt er den svenske legetøjsindustris vugge. Her opstod BRIO i 1884, dengang under navnet Bröderna Ivarsson Osby. BRIO er i dag kendt for udvikling af noget af verdens mest kendte og elskede legetøj. 

Lekoseum er idag en uafhængig stiftelse med ambitioner om at værne om barnets leg og legetøjets historie, på tværs af alder og nationalitet. Fra at have været BRIO's officielle museum, repræsenterer Lekoseum nu et bredt udvalg af legetøj, der har henrykket børn i mange generationer.

Vrooum, fut fuuut eller hvad skulle det være?

BRIOs betydning for byen gennem tiden har været stor, og Lekoseum finder du da også på gaden, der er blevet navngivet efter virksomheden, nemlig Briogatan. Her kan du se på udstillinger af generationers legetøj og naturligvis lege dig gennem dit besøg med alt fra BRIOs traditionelle trælegetøj til computerspil. 

Lekoseum har noget for alle legebørn, og der er masser af muligheder for at lege igennem, bygge, spille og være kreativ. Blandt andet med dukker, spil, biler, tog og forskellige legestationer med hvert sit tema. Et treetagers legehus, Märklintog, legekøkken, biler og meget mere. Besøg også Tomtens Värld, Julemandens værksted, hvor små nisser arbejder hårdt året rundt på de gamle maskiner for at lave legetøj til hele verdens børn. 

En barbiedukken om året

I 1963 inviterede brødrene Ivarsson en fremmed pige til Sverige. Hun kom fra USA og hedder Barbie. Gennem de seneste 70 år har barbiedukken været en af de mest populære dukker i de svenske børneværelser, og på Lekoseum har hun fået sit helt eget værelse.  Her kan man for eksempel se, hvordan Barbie har ændret udtryk gennem årene med en dukke fra hvert år siden 1963. I relation til denne udstilling har Lekoseum indrettet Barbies eget dukkehus til fri lege for gæsterne.

Måske kan børnene holde til flere timers leg, end de voksne kan, men så kan du sætte dig hen i Lekoseums café og slappe af med lidt let at spise og drikke. Eller drysse ind ved siden af, hvor Lekoseums butik tilbyder legetøj til en fordelagtig pris. Museet ligger blot 50 meter fra Osby togstation, så selv transporten hertil burde også gå som en leg.

Læs mere på Lekoseums hjemmeside.

Lekoseum Åbningstider

Læs mere

Inspiration fra

Lekoseum