Slotte i MidtSkåne

Del artiklen her

Slot efter slot rejser sig bag bølgende bakker og grønne skove. MidtSkåne byder på dejlige slotsoplevelser hvad enten din passion er arkitektur, historie, god mad, eller smukke haver. Eller måske lidt af det hele?

I dag er flere av slottene i MidtSkåne private hjem. Men nogle af ejerne åbner gerne slottets porte for gæster som vil se nærmere på hvad den snirklede facade gemmer. Her kan du spadsere i rosenhaver, se spændende udstillinger, spise lækre lokalproducerede retter og sågar spendere natten som en prins eller prinsesse – sovende på slottet. Naturligvis er de skånske slotte også perfekte til store private fester, romantiske bryllup eller professionelle firmakonferencer.

Træd indenfor på slottene for at få et indblik i den skånske (en gang danske) kulturhistorie. Flere af dem byder på spændende rundvisninger, udstillinger og guidede ture.

Skarhult slott

På Sveriges bedst bevarede renæssanceslot, Skarhult kan du fortiden fordybe dig i hele tre udstillinger. Kvinners, livsskæbner, Børnene på slottet og Historiens elskere og elskerinder. Har får du et unikt indblik i århundreders magtspil, kærlighed og hårdt arbejde.

”Den dolda kvinnomakten – 500 år på Skarhults slott” fortæller om 20 slottsfruer og deres liv i slottets gemakker, hvor de har regeret, virket, og gået bort. Deres liv afslører i nærbillede, hvordan deres handlingskraft, mod og ambitioner ofte har afgjort slottets skæbne.

Årets udstilling ”Älskare och Älskarinnor” fortæller om attrå og nydelse. Mange har hørt om mændendes kærlighedsskapader genem historien. Men hvordan var det egentlig med kvinnerne? Var de stille dydsmønstre eller passede de bare sine affærer diskret? Her får du chancen for at lære Gustav Vasas krudtugle til datter at kende, læse Gustav II Adolfs smægtende kærlighedbrev til Ebba Brahe og se nærmere på tusinde-årigt sexlegetøj. På denne ublufærdige guidning klær guiderne såvel kejsere som kammerjomfruer af til det bare skind.

Bosjökloster

Bosjökloster er ett elsket rejsemål blandt både store og små. Byggningernes spændende historie rammes smukt ind af en blomstrende have med en henførende udsigt over Ringsjöns blå vand. Her kan du tage en tur i robåd, boltre dig i havens legepladser eller klappe en pony eller fodre en ged. I løbet af året inviteres der til musikaliskearrangement både ude og inde. Her udstilles kunsthåndværk og flere gange om året holdes der messer eller udstillinger.

Bag Bosjöklosters tykke vægge har der genem historien udspillet sig storslåede dramaer. Helt tilbage i 1080 opførte Benediktinerordenen et nonnekloster ved Ringsjöns bred. Nonnernes sang klingede bort i 1560 da fru Thale Ulfstrand byttede sig til Bosjökloster fra den danske Frederik den 2 mod sine Sjællendske gods. Siden 1908 drives slottet af familien Bonde af Björnö som har aner helt tilbage til 1300-tallet.

Ellinge Slott

Vidste du at at et af verdens bedste og mest prisvinnende ultra premium vodka fremstilles lige udenfor Esløv i Skåne. Og det er jo ikke mærkeligt at noget der smager så fantastisk fremstilles i så smukke omgivelser. Her kan du komme på omvisning blandt destillat og kobberfade og prøvesmage de ædle dråber af purity Vodka. Foruden den verdensberømte vodka produktion er slottet kendt for att arrangere oforglemmelige fester, romantiske bryllup og populære konferencer. Her tilbydes også en række teambildingaktiviteter og madlavningskurser. Vil du leje hele slottet er der mulighed for overnatning i 12 smukt indredte dobbeltværelser.

Ellinges historie strækker sig tilbage til 1100-tallet men dagens bygninger er sandsynligvis ”kun” fra 1400-tallet. Det var oprindelig en forsvarsborg men under 1700-tallet lavede man udsendet om fra en middelalder borg til en åben herregård. Til dags adato kan man stadig vandre langs de gamle valgrave og blive mindet om de voldsomme slag i de dansk-svenske krige.

Ellinge slott

Fulltofta Slott & Festsalar

Mitt i det smukke landskab oven over Ringsjøns østre bred ligger Fulltofta Slott og Kirke. Kirken er en af de få kirker som indholder de originale vægmalerier fra før reformationen, hvor man pyntede alt andet end spartansk. Kirken er i stedetfor dekoreret med smukke kalkmalerier fra 1400-tallet og har imponerende renæssanceinventarier. Knyttet til kirken er også Skånes eneste helgen: Sankt Magnhild. Da hun siges at være begravet i kirken og hendes færskvandskilde ligger lige i nærheden.

Fulltofta Slott har i mange år været privat ejet, men familien driver en magnifik møde- og festsal placeret midt i parken blandt blomstrende syrener. Slottets rige historie har lokket mange forelæsere til slottet og mange unge forelskede par drømmer om at giftes lige her i den yndige kirke med bobler, og middag i den smukke festsal.

Fulltofta huser også et microbryggeri, hvor gæster kan få guidede rundvisninger og prøvesmagninger.

Trollenäs Slott

Trollenäs er et franskinspirert renæssanceslot som først bare blev kaldt näs – efter den odde om dannets hvor Saxåen og Gullarpsåen flyder sammen. Allerde 1682 overtog slækten Trolle slottet og navnet Trollenäs opstod i løbet af 1700-tallet. En stor restaurering 1891–1893, forestået af den danske arkitekt Ferdinand Meldahl, gav slottet det udsende det har i dag. I yddervæggen ses Trolleslægtens drabelige våben: En halshuggen trold i sorte sten blandt de røde mursten.

Parken er åben for besøgere og her kan man opleve Næs gamle kirke fra 1100-tallet. Neden for kirken ligger Café og galleri Borgstugan, som i gårdens gamle bryggeri serverer herligt hjemmebag og dampende varm kaffe. I slottets gamle smedie findes et galleri med konstudstillinger. Grupper er velkomne til at booke guidede omvisninger og til tider arrangeres særlige rundvisninger for børn som er vældig populære. Lukkede selskaber kan leje slottets festlokaler til koferencer, bryllup og middage.

Örtofta Slott

Örtofta Slott minder stemningen om svundne tider og de smukke salonger indbyder til samvær og samtale. Personlig service, et fantastisk køkken og overnatning i omkring 10 unikke sovegamakker gør slottet til en fanatstisk oplevelse. Her kan du arrangere små og store konferencer, men også familefester og stemningsfyldte bryllup. Vielsen, borgerlig eller kirkelig kan forrættes i den romantiske Örtofta Kyrka eller i slottets private kapell eller i selve slotsparken.

Slottet er et af Skånes smukkeste og ældste middelalderborge, som omtalts allered på 1100-tallet.

Anbefalede aktiviteter