Kultur i Lund

Del artiklen her

I den gamle universitetsby Lund venter der en masse smukke og interessante oplevelser. Domkirken troner over byen, der emmer af kultur og historie. Og der er simpelthen så hyggeligt i de små stræder med yndige gamle huse.

Kulturen i Lund

Kulturen i Lund er et stort område med museum og kulturhistoriske huse, hvor du kan gå ind og opleve livet i byen og på landet fra middelalderen og frem til 1930’erne. Der er også permanente og skiftende udstillinger, og museet arrangerer kurser og aktiviteter for folk i alle aldre. Hele herligheden ligger centralt i den ældste del af Lund, hvor det er meget interessant at slentre rundt i den velbevarede middelalderlige bydel med charmerende stræder og gamle huse. Kig også ind i den lille museumsbutik Hökeriet.

Lunds botaniske have

Midt i Lund finder du Botaniska trädgården med aner tilbage til 1600-tallet. Stedet benyttes flittigt af byens mange studerende og alle andre (over ½ million gæster årligt), der søger fred og skønhed. Udover at pleje og værne om flere tusind forskellige plantearter, driver den botaniske have en bred undervisningsvirksomhed såvel for studenter som for almenheden.

Her kan du opleve cirka 7.000 forskellige plantearter og beundre den pragtfulde magnolia, som er blevet et forårssymbol for hele Lund. Midt i parken ligger de store botaniske drivhuse, og ved siden af finder du en hyggelig lille havebutik, hvor du kan købe unikke haveting og planter og få et par gode råd med hjem. I caféen kan du købe lækkert hjemmebag, som du kan nyde ude ved den fredfyldte dam.

Den botaniskes haves kalender er spækket med begivenheder. Du kan gå på plantemarkeder og blomsterudstillinger, deltage i aktiviteter for børn og voksne eller følge med på guidede ture. Men du kan selvfølgelig også bare gøre som lundenserne; tage madkurven med og nyde den eftermiddagssolen. Lunds Botaniska Trädgård har åbent alle ugens dage, og der er gratis adgang.

Kulturen, Viveca Ohlsson

Historiska Museet

Historiska Museet er Sveriges næststørste arkæologiske museum og en del af Lunds Universitet. Her formidler man universitetets forskning blandt andet inden for arkæologi, kunstvidenskab og historie. Historiska Museet har en stor samling historiske genstande, kirkekunst, et kuriosa-kabinet fra 1700-tallet samt spændende zoologiske og fornemme antikke samlinger.

I 2015 blev museet verdensberømt, da Peder Winstrup, en 400-årig mumie, så dagens lys i kortere tid. Peder Winstrup var den sidste danske biskop i Lund og den første svenske. Siden hans død i 1679 har han hvilet i domkirken, men i 2013 besluttede man, at liget skulle flyttes, og samtidigt sørgede man for at undersøge det nærmere.

Flyinge Kungsgård

Udenfor Lunds bykerne er der også flere spændende oplevelser. Flyinge Kungsgård er et af verdens ældste stutterier, som stadig er i drift. Kungsgårdens smukke omgivelser med pragtfulde bygninger, ridehuse og flotte heste er et populært udflugtsmål, som har åbent året rundt. Lidt længere nede af vejen finder du en helt ny restaurant med høje ambitioner. Gastro Gaspari byder dig velkommen ind i en smukt restaureret smedje og lover en uforglemmelig madoplevelse.

Anbefalede aktiviteter