Begivenheder i Lund 2016

Del artiklen her

Hele året byder universitetsbyen Lund på herlige begivenheder. Fra første maj-fest til sang- og musikfestivaler og meget, meget mere.

Første maj-fest, 1. maj

Den 1. maj i Lund er noget ganske særligt. Det er faktisk så specielt, at man i hele Sverige følger begivenheden på tv. Over hundrede korsangere, gamle som unge, samles foran det gamle universitetshus for at synge foråret ind. Lundensere og andre besøgende valfarter til stedet for at se og høre denne traditionsbundne og overvældende sang. De lokale kommer også for at se magnoliaen, der er blevet et forårssymbol, og et yndet samtaleemne i Lund, om hvorvidt træet blomstrer eller ej.

SommerLund, juni-august

Hver sommer byder Lund på cirka 200 forskellige oplevelser i parker, på gader og torve, i det centrale Lund og i de nærliggende mindre byer – og det meste er helt gratis! Her kan man opleve alt fra den lille intime forestilling på en lokal græsplæne til store koncerter på den hvide scene i Stadsparken samt herlig selskabsdans fem af ugens aftener på den populære dansebane. Udendørs biograf, ”prøv-at-skate” og koncerter i kirkerne er også tilbagevendende favoritter hos publikum.

Dansk/svensk visefestival, 27.-28. juli

Visefestivalen i Lund inviterer de bedste danske og svenske visesangere til at optræde ved et intimt og hyggeligt arrangement hver sommer. Dette er en charmerende lille festival, hvor svenske og danske visesangere afløser hinanden med små fantastiske forestillinger. Herlige aftener udendørs på Kulturkrogens servering foran Kulturen krydret med det bedste fra svensk visesang og med viser i topklasse fra Danmark.

Kulturen; Viveca Ohlsson

Lund Comedy Festival, 31. august – 3. september

Lund har en lang tradition af humor – ikke mindst blandt de studerende. Fra 2010 er Lund Comedy Festival, som er en af Sveriges sjoveste, løbet af stablen her. Forbilledet og inspirationskilden hedder Edinburgh Festival Fringe, verdens største humorfestival, som finder sted hvert år i den skotske hovedstad.

I fire sensommerdage i september fyldes Lunds bykerne af et hyggeligt menneskemylder. Da bliver byen malet gul af humor, og såvel eliten indenfor svensk humor som internationalt kendte stjernekomikere ankommer til Lund. Bill Bailey, Gunhild Carling og Axel Edelman er blot nogle af de hundredvis morsomme artister, som hvert år gæster festivalen.

Lund Choral Festival, 17.-23. oktober

Lund er byen, som er kendt for sin smukke korsang, og i 2006 startede festivalen, der hvert andet år får hele byen til at synge med. Korene fra Lund; Studentersangerne, Lunds kammerkor Rejoice Gospel og Lunds vokalensemble samt artister, der tidligere har medvirket ved korfestivalen, men også kor fra nær og fjern, vil strømme til Lund i disse dage. Blandt de udenlandske gæster, som tidligere har optrådt ved denne korfestival, som er Sveriges største af slagsen, finder vi blandt andet de danske Ars Nova Copenhagen og Concerto Copenhagen.

Grand Jazz, 5. november

Når året går på hæld i november, forvandles Lunds glorværdige hotel til et jazzpalads. Hele Grand Hotel swinger denne aften. Det fine hotel har haft mange kendte lundensere som gæster gennem tiderne. Denne novemberaften spilles musik, og der loves god mad og fornøjelser, når de tre scener indtages af en masse artister. 2015 bød på en salig blanding af svenske og danske musikere, og publikum var begejstret. Forventningerne til Grand Jazz i 2016 er allerede tårnhøje.

Anbefalede aktiviteter