Guide: Skåne for børn

- og for sjove forældre

Man skal ikke lede længe efter børnevenlige aktiviteter i Skåne. Alene den varierede natur indbyder til masser af leg og oplevelser, og dertil kommer forskellige kulturelle tilbud, der inddrager gæsterne i historien. Men her får du alligevel et par håndfulde gode tips til oplevelser i Skåne, som vil vække begejstring på børneværelset.

Skånes Djurpark

Midt i Skånes vildmark ligger verdens største dyrepark med nordiske dyr, Skånes Djurpark. Deltag i aktiviteter med parkens personale og kom endnu tættere på dyr som bjørne, elge, ulve, gråsæler, kronhjorte og mange andre vilde og tamme nordiske dyr. Her er sjove oplevelser for børn i alle aldre – og deres forældre. De mindste kan hygge sig i verdens eneste Frode får-land – et område bygget op om figurerne fra den populære tv-serie af samme navn. Er I modige, kan I følge dyrelivet på jorden fra hængebroer og udsigtsposter i toppen af de høje egetræer.

Tosselilla Sommarland

De perfekte rammer for en sjov familiedag? Tag til Tosselilla Sommarland lidt nord for Ystad - Skånes største forlystelsespark. Uanset hvordan familien er sammensat af store og små børn, vil de fleste opleve, at her mangler der bestemt ikke noget. Fra de helt store rutsjebaner over tarzanbanen til den lille karrusel. Når entréen er betalt, kan I tage så mange ture, I vil. Og husk badetøjet - vandlandet er absolut en af parkens hovedattraktioner med hele 9 pools og 13 vandrutsjebaner. Gem lidt krudt til Motorland, hvor I drøner afsted på Segways eller go-carts.  Glæd jer til en dag, hvor det kildrer i maven!

Kungsbygget Äventyrspark

På Hallandsåsen får I action og adrenalinkick, så det kildrer i hele kroppen. Kungsbygget Äventyrspark ligger i et stort skovområde, som indbyder til leg for både voksne og børn. Tag en begyndertur med en let fod på bremsen ned ad sommerkælkebanen eller lad jer rive med hele vejen ned ad den 935 meter lange bane gennem skov og marker. Zipline svævebanen er for jer, der vil have endnu mere fart på uden fast grund under fødderne. Og i Bungy Rocket bliver familiens vovehalse skudt 25 meter op i luften af en slags slangebøsse med kraftige elastikker. Spænd hjelmen og forbered dig på en vild sommer! 

Lekoseum

Der er få stykker legetøj, der går igen på børneværelser i flere generationer. BRIO-toget er et af dem. Og faktisk har BRIO sit eget legetøjsmuseum i Osby i det nordlige Skåne, hvor BRIO opstod i 1884. Lekoseum er en uafhængig stiftelse med ambitioner om at værne om barnets leg og legetøjets historie. Lekoseum har noget for alle de børn, der slet ikke er færdige med at lege, og der er masser af muligheder for at bygge, spille og være kreativ. Blandt andet med dukker, biler, tog, et treetagers legehus, Märklintog, legekøkken, barbiedukker og meget mere, som du kan se mere af her. 

Foteviken

I skal blot ud på en lille køretur sydpå fra Malmø for at komme 1000 år tilbage i tiden. Til dengang der var vikinger til. Vikingebyen Fotevikens Museum er for hele familien – og alt andet end et støvet museum med 1000 år gamle ting. Her må I løbe og lege dagen lang. Hele sommeren er den levende vikingeby beboet af frivillige, der lever som – ja - vikinger. I må kigge ind i alle huse og røre ved alt. Og der er rig lejlighed til selv at prøve kræfter med de vigtige opgaver som at snitte en spiseske ud af et stykke træ, lave mad, håndtere en økse og træne bueskydning. Oplev forfædrenes hverdag her. 

Glimmingehus

Hvordan tager man en rustning på, og kan man overhovedet kæmpe mod nogen i sådan et monstrum? Prøv det på egen krop og find ud af, hvad det har krævet at leve i middelalderen på Glimmingehus - Nordens bedst bevarede middelalderborg. Glimmingehus ligger i det smukke Østerlen, og her er der oplevelser af forskellig karakter, så både familiens yngste og ældste har noget at fortælle om. På guidede ture bliver I indviet i middelalderlivet på borgen, hvor der både er gys, grin og gru. I højsæsonen kan I deltage i ridderborgens daglige sysler, der virkelig kræver et godt håndelag. 

Järnvägens Museum

I en ombygget remise i Ängelholm er der i bogstaveligste forstand damp på oplevelserne. Her rulles 150 års jernbanehistorie ud med udstillinger, der viser udviklingen fra minetog på træskinner over damplokomotiver til nutidens højhastighedstog. Oplev forskellen på egen krop i LOCOMOTION simulatoren - først i førerhuset på et bumlende damplokomotiv og videre frem til nutidens svenske højhastighedstog X2000. Järnvägens Museum har virkelig gjort noget ud af at være et museum for alle - her kan du se på modeltog, køre i minitog og få et indblik i den avancerede teknik i et lyntog. 

 

 

Aktiv familieferie i hjertet af Skåne

Er I en familie, der bare ikke kan få nok af at bruge kroppen, lege og udfordre hinanden, når I holder fri? Så er Midtskåne et formidabelt sted at søge hen – i en weekend eller en hel ferie. Med dybe skove, stejle klipper, blanke søer og åbne vidder er her en uudtømmelig kilde af sjove aktiviteter. I kan begynde i besøgscenteret Fulltofta Naturcentrum, hvor I finder nyttig og spændende information, inden I bevæger jer ud i skoven. Vil I nyde udsigten fra skovbunden eller fra træernes top? Begge dele er muligt med både klatremuligheder og en 50 meter lang vandresti oppe i træernes kroner. 

Kullabergsguiderna

Kullen i det nordvestlige Skåne er en speciel naturoplevelse – på den gode måde. På en gang vild og smuk med havet som kulisse til bjergets stejle klippevægge i stærk kontrast til det flade og frodige landskab mod øst. På Kullen syder det med liv, og ved Kullens fyr holder Kullabergsguiderna til. De tager jer med på ture, der er tilrettelagt ud fra familiens ønsker og børnenes alder. Vil I rapelle på de stejle klipper, vandre i mørke grotter, cykle i fredfyldte skove? Måske vil I hellere ud på vandet og se de tumlende marsvin? Det er i hvert fald en oplevelse, der sætter sig hos både børn og voksne.

Familietur til Malmø

Med over 20 forskellige temalegepladser fordelt over byen, kan man konkludere, at i Malmø tager man leg alvorligt. Her kan børnene lege blandt bondegårdsdyr, rumraketter og edderkopper. Temalegepladserne går under navne som Afrika, Teatret eller Junglen. I Folkets park kan I opleve teater og andre sjove ting for børn. Måske vil I kombinere legen med en dukkert i havet ved de børnevenlige strande eller sejle på byens kanaler? Har I en lille skater i familien, så tag skateboardet med til Kroksbäck Skatepark hvor der kan skates på alle niveauer. Kan I nøjes med en enkelt dag i Malmø?

Sjov dag i spændende natur

Det nordøstlige Skåne er godt pakket med oplevelser for familien, der gerne vil ud i naturen. Et fredet vandområde, Vattenriket i Kristianstad, den magiske flagermusegrotte, Tykarpsgrotten, og dinosaurfossiler i Bromölla – ja, der er stærk variation i oplevelserne. Har I dyreglade børn i familien, så kan Alpaka & Älg Ekofarm anbefales. Her bor der mange forskellige slags dyr, som er glade for at blive klappet og kælet med. De bløde alpakaer vil også hellere end gerne med på en lille tur ud i skoven. Besøg også Idyllens ponyskole, hvor børnene kan få en ridetur på rolige ponyer i de smukke skove.