Gourmet i Skåne

Del artiklen her

De sidste ti år har rykket ved grænserne for, hvilken velsmag og dristighed du kan forvente at få, når du spiser ude og går efter gastronomisk kvalitet i Norden. Det gælder i Danmark. Men ikke mindst i Skåne.

Filosofien er at dyrke det særpræg, de nordiske råvarer har. Afgrøderne vokser under særlige betingelser. Klimaet giver en anden balance mellem syre og sødme. Bælgfrugter, kål, æbler, svampe, blommer, frugter, vilde bær og alt det andet gode vi har, får en særlig kvalitet i vores klima. I en række restauranter arbejder ildsjæle hårdt på at få det bedste ud af råvarerne.


Vi skriver om de bedste af de mange gode restauranter i Skåne her:


Du får ingen menu. Du får heller ikke at vide, hvad du spiser, før du har gjort det. Idéen er at sætte fokus på maden, dens tilberedning og de smagsindtryk, du får.


Ambiance à Vindåkra


Ambiance á Vindåkra er et lille stykke Frankrig i Sverige. Det er en intim restaurant, som er blevet belønnet for sin store passion for mad med en stjerne i Guide Michelin. Karim Khouani, som bestyrer Ambiance á Vindåkra, er født og opvokset i Marseille. Karim har arbejdet på seks forskellige Michelin-restauranter, og noget af den tid var oven i købet for Gordon Ramsey Alting er meget fransk, fra maden til servicen. Man bydes velkommen i døren af næsten hele personalet og vises til bord. Pladserne er få, så det gælder om at booke bord i god tid. Det føles næsten som en familiemiddag, så hyggelig og smilende er serveringen. Her er personalet til for at få gæsterne til at føle sig bekvemme, for på Ambiance á Vindåkra handler det om indhold og indlevelse – ikke om image.


BASTARD MAT & VIN


Hos Bastard holder de af glade dyr og rodfrugter. De laver præcis den mad, som de selv gerne vil spise. Generøs, vellavet mad med noget på hjerte. Passionen banker for gode råvarer, gerne økologiske, dyrket hos mindre lokale producenter. Det gælder også drikkekortet, som er fyldt med natur-vine og øl fra mindre bryggerier. Menuen ændres dagligt. Og man bruger alt fra næse til hale på dyrene. Fast bestanddel er dog Bastard Planken med paté, pølser, rillette og stedets eget surdejsbrød. Bastard er hurtigt blevet en af Malmøs mest populære og omtalte restauranter. Kom og smag hvorfor.


BLOOM IN THE PARK, MALMØ


Der venter dig en aften i overraskelsernes tegn, når du besøger Bloom in the park – en af Malmøs nye eventyrlige restauranter. Køkkenchefen Titti Qvarnström, som i øvrigt er den første kvindelige køkkenchef i Sverige med en Michelin stjerne og en "Rising star" i White Guide står bag visionen på Bloom in the Park. Født i Malmø, oplært i København og skolet fra flere tyske Micheling stjernede restuaranter. Titti bidrager med sin brede erfaring og sit utrolige kulinariske talent. Udefra ligner restauranten en stor skov- eller jagthytte fra 40’erne. Så kommer du inden for i en forgyldt entre. Herfra bliver du ledt ind i en restaurant, som er indrettet i hvidt og pastel. Du får ingen menu. Du får heller ikke at vide, hvad du spiser, før du har gjort det. Idéen er at sætte fokus på maden, dens tilberedning og de smagsindtryk, du får. Køkkenet er besat af ildsjæle og står knivskarpt. Resultatet er overraskende og eksperimentelt. Der er høj klasse over hele linjen. Bloom in the park ligger i Malmøs største park, Pildammsparken.


DANIEL BERLINS KROG


Krog betyder kro. Men Daniel Berlin har krogen i sit publikum. Af mange anses han for at være den naturlige arvtager til Rene Redzepi som nordens kongekok. Da Guide Michelin i 2016 begav sig uden for de større byer blev Daniel Berlin da også tildelt en stjerne i den kendte guide. Restauranten får 5 af 5 mulige på Tripadvisor. Og har lige landet en fantastisk anmeldelse i den engelske avis The Independent. Her fastslår anmelderen efter sit besøg hos Daniel, at den gastronomiske muse har forladt Frankrig og Spanien for at slå sig ned i de nordiske lande. Holder du af fantastisk kogekunst, må du af sted. Ud på landet, lidt nord for Tomelilla i det østlige Skåne. Du skal finde landsbyen Skåne-tranås. Her møder du skaberen af svensk gastronomi på allerhøjeste niveau. Du kan booke et ophold sammen med dit besøg i dette madmekka. Servicen er personlig. Fx kan du nemt opleve, at Daniel Berlin personligt kører dig tilbage til overnatningsstedet efter et måltid, du vil mindes for livet. Alle råvarer er lokale. En del af dem plukker Daniel Berlin selv sammen med sine folk. Og hele filosofien bag stedets gastronomi udspringer af en dyb viden om området og dets livsbetingelser. Kom, smag, duft og sans, hvordan Skåne kan sætte sin egenart igennem i en 12 retters menu med tilhørende vine eller juicer. Daniel Berlins kro blev kåret til Årets Madoplevelse 2013.

Den gastronomiske muse har forladt Frankrig og Spanien for at slå sig ned i de nordiske lande.

Miriam Preis

SOFIERO SLOTTSRESTAURANG


På selve Sofiero Slot, midt i en af Europas smukkeste slotsparker, finder du en restaurant, som ikke bare er i gastronomisk høj klasse, men også byder på en enestående udsigt over Øresund over mod Danmark. Her tilbereder køkkenet det bedste, som området kan tilbyde. Respekten for og kærlighed til lokale råvarer skaber fornemme resultater på din tallerken. Vinen er nøje udvalgt. Kombinationen er rendyrket velsmag. Kom og nyd sæsonens bedste råvarer. Fisk fra hav og bæk. Råvildt. Slottets egne afgrøder. Svampe. Selv julen kan du smage på Sofiero!


VOLLMERS


Ebbe og Mats står bag Vollmers. De har skabt den restaurant, de savnede. Med internationalt udsyn, høje gastronomiske ambitioner og en tilpas afslappet atmosfære, så man kan nyde maden uden alt for mange strittende lillefingre. Resultatet er et moderne skånsk gæstgiveri, som i 2015 fik tildelt en stjerne i Guide Michelin og nu er blevet indstilt til at skulle modtage endnu en stjerne. I køkkenet kombinerer man klassiske råvarer med moderne madlavningsteknikker. Ambitionen er at skabe smage af Skåne på din tallerken. De vil servere det bedste, som den fede skånske muld kan frembringe. De respekterer hver råvares unikke smag. Ønsker ikke at overdøve den, men at fremhæve dens særlige kvalitet. At lave mad handler om at forædle en omhyggeligt udvalgt råvare, så den smager endnu bedre. Skånske råvarer er i fokus. Sæsonerne bestemmer menuen. Vælg mellem kortets a la Carte, en fem-retters menu eller snup den store otte retters smage-menu.

Anbefalede aktiviteter