Historisk havn og bindingsværkshuse

Ystad

Del artiklen her

Ystad er mere end et transitpunkt til Bornholm og Polen. Byen har meget at byde på og kan sagtens være en destination i sig selv. Med en lang og spændende historie har Ystad en overflod af interessante steder, bygninger og seværdigheder for de historieinteresserede.

Havnen til Europa

Ystad er kendt for sin færgeforbindelse til Rønne på Bornholm. Hvis et af disse steder er jeres endelige mål, kan rejsen strækkes ud og tilføres ekstra krydderi med en weekend eller bare nogle timer i det charmerende Ystad. Nedenfor følger lidt inspiration til et kortere eller længere ophold i Ystad.

Ystads bindingsværkshuse

Byen havde sin storhedstid i middelalderen, hvor den blomstrede under den lukrative sildehandel. Det er fantastisk spændende at gå på kryds og tværs gennem de gamle gader i byens centrum. Her kan man endnu i dag se hundredevis af gamle stenhuse og bindingsværkshuse som stammer helt tilbage fra middelalderen.

Ystad, Foto: Bernard Grilly

Sankta Maria Kyrka

På Stortorget ligger Sct. Maria Kyrka – en oplevelse for alle med interesse i historie. De ældste dele af kirken stammer fra det 13. århundrede, men kirken gemmer også på historiske skatte fra senere århundreder. For eksempel er der kirkens alterskab med malerier fra 1400-tallet, prædikestolen med Christian IV’s monogram og det kolossale alter i barokstil. En sjov detalje ved Sct. Maria Kyrka, som børnene også elsker, er figuren af en Vægter fra middelalderen, som hvert kvarter mellem 21:15 og 01:00 blæser i sin lur. I middelalderen havde de fleste større byer en Vægter, som om aftenen og natten holdt opsyn og advarede indbyggerene om farer som for eksempel angreb på byen eller ildebrande.

Der er milelange sandstrande, skøn natur og charmerende fiskelejer.

Museer i Ystad

I en del af Gråbrødre Kloster finder man i dag Ystads Bymuseum, som blandt andet fortæller historien om de franciskanermunke, som grundlagde klostret i 1267, men blev fordrevet under reformationen. Ystad har flere gode museer, blandt andet Ystads Kunstmuseum, som viser kunst af danske og sydsvenske kunstnere fra det 19. og 20. århundrede, og også skiftende moderne udstillinger. Militærmuseet giver et godt indblik i byens militærhistorie.

Ystads filmmuseum og Kurt Wallander

Ystads filmmuseum, Cineteket, er nabo til Ystad Studios og har filmrelaterede aktiviteter for alle aldre. Der er blevet indspillet 75 film i Ystad siden 2004, de mest kendte er om politikommissær Kurt Wallander, Henning Mankells populære romanfigur, som huserer i netop Ystad. Der er guidede ture, hvor man får set ikoniske dele af Ystad, mens man følger i Kurt Wallanders krimi-fodspor.

Ystad – strand, lystbådehavn og spa

Der er milelange sandstrande, skøn natur og charmerende fiskelejer. Lystbådehavnen er en herlig oase kun 800 meter fra centrum, hvor der er indtil flere restauranter. Ystad Saltsjöbad har været det naturlige samlingspunkt i Sydsverige for rekreation, forlystelse og afslapning siden 1897. I dag er det et af Sveriges mest moderne og velrenommerede spabade. Saltsjöbadet ligger kun 20 meter fra havet, med en sandstrand, som strækker sig 40 kilometer langs kysten

Anbefalede aktiviteter