En herlig blanding af keramiske og kulinariske traditioner venter dig i Höganäs.

Höganäs

Del artiklen her

Den lange keramiske tradition i Höganäs har sat sit tydelige præg på byen, som stadig huser mange aktive keramikere, flere med åbne gårdbutikker. Og centralt i Höganäs er de gamle fabrikslokaler genopstået som et trendy mødested med mode, kunst og keramik, restaurant, café og torvehal.

Höganäs - centrum for den keramiske tradition

Navnet Höganäs, tidligere Höjeness, er nævnt allerede i 1400-tallet. Höganäs bestod i begyndelsen af flere små byer, som efterhånden voksede sammen til en større stad. Fra slutningen af 1600-tallet og frem til slutningen af 1700-tallet brød man stenkul her, men i 1797 startede mineindustrien i Höganäs, og minesamfundet voksede frem. Dette var forgængeren til Höganäs AB, som i dag blandt andet fremstiller jernpulver. I 1798 anlagde man en bane på træskinner, som siden blev erstattet af jernskinner, og Sverige fik dermed sin første jernbane.

Höganäs Saluhall, © Essence

Fra begyndelsen var leret, som man fandt i forbindelse med stenkulsbrydningen, kun et biprodukt, men når salget af kul gik dårligere, besluttede virksomheden at satse på produkter af ler og anlagde et teglværk i 1820’erne. Omkring 1830 begyndte man at fremstille blyglaserede brugsgenstande i keramik. Nogle år senere, i 1835, indledtes produktionen af de brune saltglaserede krus, som stadig fremstilles af A Johanssons Keramikverkstad/Höganäs Saltglaserat. I 1909 dannedes forgængeren til Höganäs Keramik, som fremstiller brugsgenstande i stentøj. I dag ejes Höganäs Keramik af det finske Fiskars, som også driver det populære Iittala Outlet i Höganäs.

Ved siden af Iittala Outlet ligger Keramiskt center, nordvestre Skånes center for keramik. Her er flotte udstillingshaller, galleri, butik og et helt nyt keramikværksted, som byder de besøgende på spændende oplevelser. Udstillingerne præsenterer omkring fyrre lokale keramikeres genstande med rødder i Kullabygdens 200-årige historie.

Höganäsfabrikkens gamle lokaler

I samme område, på Bruksgatan, ligger Höganäsfabrikkens gamle lokaler, som er blevet det helt store trækplaster i Höganäs. I dag foregår der kun en mindre produktion af keramik i den gamle fabrik, som i stedet fokuserer på gastronomi og oplevelser. Höganäs Saluhall samler alle de bedste råvarer fra egnens mange producenter. Man forædler og serverer også produkterne i et fantastisk miljø uden sidestykke. En restaurant ovenpå de gamle brændeovne, som rummer 150 gæster, serverer lokal mad med skånske traditioner. Et stenovnsbageri bager store surdejsbrød og lækre kager, som også kan nydes i caféen. De gamle ovnhaller rummer selve torvehallen, hvor gæsterne kan købe lokale og råvarer og delikatesser. På søndage dækkes den vidt berømte brunch op ovenpå de gamle ovne.

Höganäs Saluhall

Lige nord for Höganäs ligger Kullabygdens Keramik, som virkelig er et besøg værd for alle med interessere for keramik og kunsthåndværk. Virksomheden er gået i arv gennem fire generationer, og her i gårdbutikken sælges alskens brugsgenstande af egen produktion.

Anbefalede aktiviteter