Stockholm i filmens tegn

Del artiklen her

Stockholm har fostret adskillige af fortidens, nutidens og fremtidens filmstjerner. Det, der begyndte med legender som Ingmar Bergman og Greta Garbo, fortsætter i dag med nyklassikere som Millennium-trilogien. Internationalt kendte filmskabere som Roy Andersson og Lasse Hallström samt forfatteren Stieg Larsson, filmstjerner som Ingrid Bergman, Noomi Rapace og Skarsgård-klanen kommer alle fra Stockholm. Her er nogle af de steder, som du kan besøge for at få et indblik i filmens Stockholm.

Stieg Larsson og Millennium

Millennium-trilogien begyndte som en bogserie, som blev til en række svenske film og derefter en amerikansk film. Hvis du vil opleve byen i fodsporene på Lisbeth Salander, kan du tage med på den populære Millennium Tour.

stadsmuseet.stockholm.se

Stockholms kongelige teater

Sveriges nationalteater, i folkemunde kaldet ’Dramaten’, har sat et stort aftryk på de stjerner, der fik succes på det store lærred, blandt andet Ingmar Bergman, Ingrid Bergman og Greta Garbo. Bergman betragtede Dramaten i Stockholm som sit andet hjem.

Nybroplan, dramaten.se/

Skogskyrkogården

Denne kirkegård er et af de tre steder i Stockholm, der er opført på UNESCOs Verdensarvsliste. Den er kendt for sin usædvanlige landskabsarkitektur og sine bygninger designet af Sigurd Lewerentz og Gunnar Asplund. “The Divine”, som Greta Garbo blev kaldt, ligger begravet på Skogskyrkogården i Stockholm i sektion 12a, grav 1. Gamla Enskede, skogskyrkogarden.

stockholm.se

Haymarket by Scandic

Før hun blev opdaget og flyttede til Hollywood, indledte Greta Garbo i 1920’erne sin karriere i hatteafdelingen i det trendy stormagasin PUB. Hötorget og PUB i Stockholm er i disse år ved at blive forvandlet fra trendy stormagasin til hotellet Haymarket by Scandic.

Hötorget 13-15, scandichotels.com/stockholm

Filmstaden Råsunda

Da Filmstaden Råsunda blev indviet i 1920, var det verdens mest moderne filmstudie. Det var her, den legendariske instruktør Ingmar Bergman i sin tid arbejdede, og hvor Ingrid Bergman og Greta Garbo fik deres debut. Selvom her ikke længere bliver lavet film, emmer væggene af filmhistorie, og bygningen huser en lille, moderne biograf.

Råsundavägen 150, en.filmstadenskultur.se

Stockholms skærgård

Stockholms skærgård har spillet en vigtig rolle i filmatiseringer af kendte børnebøger som fx Astrid Lindgrens ”Vi på krageøen” og i Ingmar Bergmans værker. Den indgår også som et element i den nye Nordic Noir-krimigenre, for eksempel i Viveca Stens “Morden i Sandhamn” og i Millennium-trilogien.

Bio Rio

En af Stockholms få tilbageværende enkeltsalsbiografer fra 1940’erne, hvor det unikke originale interiør er bevaret. Bio Rio har et bredt udbud af film og kulturarrangementer for alle aldre, blandt andet premierer, independent films, opera, børnefilm og Sveriges første biografbar. Biografen har også en restaurant, som hedder Salong 2.

Hornstulls Strand 3, biorio.se

Stockholm International Film Festival

Stockholms filmfestival er en af de største af sin slags i Europa. Flere hundrede film fra hele verden præsenteres i en række biografer i Stockholm i løbet af en periode på 12 dage.

stockholmfilmfestival.se/en

Cinema Queer International Film Festival

Denne festival blev grundlagt i 2012 med det formål at udvide det heteronormative udbud af biograffilm i Sverige og omfatter film, som sætter spørgsmålstegn ved, konfronterer og ser ud over de fremherskende normer og fortæller historier, som ellers ville forblive ukendte.

cinemaqueer.se

Anbefalede aktiviteter