Nordisk madkunst i Stockhom

Del artiklen her

Stockholm er en af verdens førende steder indenfor nyere nordisk gastronomi: Den rene, simple, men alligevel sofistikerede og kreative kogekunst og nogle gange bemærkelsesværdig ny tilgang til mødet med gæsterne. Stockholm har 8 restauranter med Michelin stjerner, 8Bib Gourmands restauranter (kåret for glimrende mad, der er til at betale) og masser af klassiske solide svenske restauranter, der hele tiden får international omtale og tiltrækker kunder, der bare elsker god mad.

3 Michelin restauranter med 2 stjerner

Der er 3 absolutte gastronomiske højborge i Stockholm med hele 2 Michelin stjerner: Mathias Dahlgren – Matsalen, opkaldt efter idémanden bag restauranten og mesterkokken selv; stedet er kendt for både traditionel, seriøs og kyndig service og tilsvarende menu-udbud. Og så den frembrusende stjerne, Frantzén/Lindberg, der er mere uformel i sin stil, men bestemt lige så kyndig på service og menukort.

Oaxen kro, ligger tæt på naturen og næsten i centrum af byen Oaxen kro udvælger særlige produkter fra norden i deres madlavning og har samtidig stor fokus på både bæredygtighed og dyrevelfærd.

Flere 1 stjernede Michelin restauranter

Hvis I vil ha’ en stilfuld og ægte gastronomisk oplevelse, så går I aldrig forgæves til en af favoritterne gennem mange år, F12 Restaurant, mens I opleve nytænkende og romantiske retter på Esperanto. På Lux Stockholm er det ikke usædvanligt, at retterne først bliver lavet helt færdig på bordet lige foran jer. Hvis I vil opleve ægte gastronomi uden noget som helst fims, så kik ind til Mathias Dahlgren – Matbaren, den afslappede søster til den 2 stjernede, Mathias Dahlgren – Matsalen, lige ved siden af. Gastrologik og Ekstedt er nye på listen og vært et besøg.

En lang række Michelin Bib Gourmand restauranter

Michelins Bib Gourmand udmærkelse gives til restauranter med glimrende mad, der er til at betale. I Stockholm er der en hel stribe af dem: Brasserie Bobonne på Storgatan 12, Proviant, Rolfs Kök, Den Gyldene Freden, Ulla Winbladh, Sjögräs og Fjäderholmarnas Krog ude på den nærmeste skærgårdsø.

White Guide

White Guide er Sveriges mest anerkendte og respekterede restaurantguide; den er et ”must” for enhver svensker med sans for bordets glæder. Selvfølgelig er alle Michelin restauranterne med i White Guide, men I finder også en lang række andre prisbelønnede, lokalt anerkendte restauranter i den kvalitetsmæssige gode ende hos White Guide. Det er f.eks. Oaxen Krog, der er genåbnet i 2012, Operakällaren, Museet, Pontus!, Rolfs Kök, Lo Scudetto, Niklas, GQ og Taveran Brillo.

Tips?

Oaxen Krog genåbnede i 2012 efter at være lukket i 2011. Samtidig har folkene den også åbnet et deli / take away sted på Mariatorget. Hører I til dem med en sød tand, kan i glæde jer over, at Lux Stockholm har et fantastisk bageri med tilhørende dessertbutik. Og er I ude efter gastronomiske oplevelser i absolut sidste øjeblik, kan I prøve Mathias Dahlgren – Matbaren, der har særlige ”walk in” borde, hvis i kommer lige før kl. 18.00.

For en middag med udsigt bør I tage ud til en af de lokales favoritter Fjäderholmarnas Krog; alene turen med turen med skærgårdsbåden der ud og beliggenheden helt nede ved vandet er en oplevelse. Operakällaren er en klassiker med dens imponerende overdådighed, lysekronerne, spejle, vægmalerier og den næsten uvirkelige overflod – og kan I ikke få et bord, skal I ikke fortvivle. Smut rundt om hjørnet til Operabaren og smag deres mere simple, men fortsat helt fantastiske mad.

Anbefalede aktiviteter