En guidet rundvisning til fods i Stockholm

Del artiklen her

Millennium trilogien er navnet på den verdensberømte serie af bøger, skrevet af den svenske forfatter, Stieg Larsson, og udgivet efter hans død. Trilogien (der er blevet slugt af mere 60 millioner læsere – og flere kommer til) har skabt strid, familiekampe, Hollywood film og har vist verden, at det rolige og fredfyldte Sverige også har sine mørke sider.

Bøgerne

Stieg Larsson Millennium tour er en guidet rundvisning til fods i Stockholm, baseret på de 3 bøger, ”Mænd, der hader kvinder”, ”Luftkastellet, der blev sprængt” og ”Pigen, der legede med ilden”.

Rundvisningen

Man begynder rundvisningen i Stockholm på Södermalm, i Bellmansgatan 1, hvor hovedpersonen, Mikael Blomqvist har sin bopæl, og herfra kommer man rundt til alle de mest kendte steder i bøgerne: Barerne, caféerne og selvfølgelig forbi Lisbeth Salanders lejlighed.

Steder, hvor man kan hænge ud …

Turen slutter på Stockholm Bymuseum, hvor man kan opleve den særlige Millennium udstilling. Hvis man ikke har tid til en drink på ”Kvarnen” eller en kop kaffe på ”Mellqvist” undervejs – det er meget populære steder blandt de lokale – kan man altid komme tilbage senere og bare hænge ud.

Vidste I, at …

Stieg Larsson havde svært ved overhovedet at få udgivet bøgerne – til en start. Hans manuskripter blev afvis af to svenske forlag, før forlaget Norstedts blesuttede sig for at give ham en chance. Og han prøvede også ganske længe forgæves at blive udgivet på engelsk indtil en lille London forlægger, Christopher Maclehose, tog chancen. Hverken Norstedts eller Maclehose har nogensinde fortrudt.

Millennium trilogien er filmatiseret på svensk, og den første Hollywood udgave på engelsk, ”The Girl with the Dragon Tattoo”, havde premiere i Stockholm i december, 2011.