ABBA Museet

Del artiklen her

Agnetha, Björn, Benny og Anni-Frid - for de fleste kendt som ABBA. Svenskerne, der med plateausko og glitrende tøj dominerede poppens verden i årene 1972-1983, og forærede os hits som ‘Dancing Queen’, Summernight City’ og ‘Knowing me, Knowing you’ blandt mange andre. ABBA gik hver til sit for 30 år siden, men deres præg på musikhistorien lever videre. Filmen ”Mamma Mia!”, der bygger på nogle af deres allerstørste hits, er den mest succesrige musikfilm nogensinde, og musicalen med samme navn er blevet set af næsten 50 mio. mennesker. Vil du genopleve ABBA, deres historie og evergreens, så besøg ABBA museet i Stockholm.

ABBA Museet

ABBA museet er en permanent udstilling i den helt nye ‘Swedish Music Hall of Fame’ ude på Djurgården, en frisk gåtur eller en kort tur med bussen eller sporvognen fra centrum. Museet ligger midt mellem forlystelsesparken Gröna Lund og Liljevalchs kunstmuseum bare 5 minutters gang fra friluftsmuseet Skansen og det berømte Vasa Museum.

Men hvorfor placere det nye museum ”helt ude” på Djurgården? Det var faktisk gruppens eget ønske, og i Sverige siger man bare ikke nej til ABBA. Stockholm var der gruppen slå igennem, fik succes og indspillede det meste af deres musik.

Hvad er museet?

ABBA Museet giver et indblik i gruppens historie og deres musikalske rejse. Museet viser gruppens scene-kostumer, koncert genstande, inkl. de berømte plateausko, interviews m.v.

Men det er også et interaktivt museum, hvor du selv kan leve dig ind i ABBA's verden og blive det femte medlem. På museet kan du prøve at indspille i ABBA's studie og vise dine ABBA moves i en musikvideo. Ved køb af billet, får I samtidig en adgangskode, der skaber en side på museets hjemmeside. Når I så først er kommet ind på museet, kan I synge og danse sammen med computer-animationer af ABBA, prøve et kostume (f.eks. Anni-Frids berømte ‘tiger’ eller Agnethas ‘kat’ tunikaer), der bliver digitalt projekteret over på jer på en særlig stand på udstillingen – og I kan selvfølgelig indspille jeres egen kopi ved at scanne billetten. Herefter kan I dele billeder og videoer af jer som ”ABBA look-a-likes” på Facebook eller andre sociale medier. Efter 30 dage bliver alle optagelser slettet fra hjemmesiden igen.

I bør ikke gå glip af et besøg

Store som små kan få en unik oplevelse i ABBA museet. Museet har fået fuld opbakning fra gruppen, og mange af de udstillede genstande kommer fra alle 4 medlemmers egne private gemmer.

Så hvis I er gamle nok til at huske glam rock, plateau-støvler og måske endda så med på TV, da ABBA sang ”Waterloo” og vandt det europæiske melodi grand prix i Brighton i 1974, skulle I besøge museet og tage med på en musikalsk rejse gennem tiden – ABBA tiden, selvfølgelig. Alle andre kan tage ind og se ABBA da de var på toppen af deres kreative og musikalske karriere, få indblik i medlemmernes liv og se dem som de musikalske verdens-erobrere, de altid vil være.

I øjeblikket kan man også opleve en jubilæumsudstilling om 60 års Eurovision på ABBA museet.


Anbefalede aktiviteter