Nordlyset i Sverige

Del artiklen her

Nordlys (Aurora Borealis), som svenskerne kalder ”norrsken”, er uden tvivl blandt de allermest betagende naturfænomener vi kan opleve på Jorden – jo, der er ” magi i luften”!

Højt mod nord, i et bælte omkring jordens magnetiske nordpol, danser nordlyset over nattehimlen i vidunderlige og fortryllende farver. Den tekniske forklaring på dette fysiske naturfænomen, som har været beundret med ærefrygt igennem årtusinder, er at elektrisk ladede partikler fra vores sol møder Jordens atmosfære. I dette møde fremkommer farvenuancerne i kollissionen mellem partiklerne fra rummet og gasserne i Jordens atmosfære.

De forskellige farver, nordlyset kan have, er bestemt af hvilke gasser solens partikler kolliderer med, hvilket – igen – afhænger af i hvilken højde i atmosfæren kollisionerne foregår. Faktisk kan man med rimelig nøjagtighed sige, at dét nordlys vi kan se med det blotte øje udspiller sig imellem 90 og 150 kilometers højde og derimellem er fordelt på denne måde: under 120 km. = blå-violet lys; 120-150 km. = gul-grønt lys; og i højder over 150 km. = rødt lys.

Hvor kan du bedst opleve Nordlyset?

Nordlys (Aurora Borealis) kan kun ses tæt ved Jordens magnetiske nordpol, mens det tilsvarende ”Sydlys” (Aurora Australis) udelukkende kan opleves tæt ved den magnetiske sydpol. Derfor skal du rejse langt mod nord for at øge dine chancer for en uforglemmelig oplevelse med nordlyset.

Blandt internationale eksperter er der bred enighed om, at udover Alaska er Lapland i Sverige det bedste sted i Verden at opleve det fantastiske nordlys. Detter er der flere grunde til. I det nordlige Lapland er lysforureningen ekstremt lille, da området ligge fjernt og isoleret fra omverdenen, og dermed har den ”mørkeste” himmel i Europa. Derfor ser mange mange flere stjerner på nattehimlen, samtidig med at nordlyset vil fremstå specielt tydeligt og imponerende.

Hvis man for eksempel sammenligner Lapland og de Nordsvenske forhold med Norge, har man i Norge langt flere nordlige kystbyer, som giver øget lysforurening. Desuden er der langt mere nedbør og fugt i luften, som trænger ind fra Atlanten og forstyrrer et klart udsyn til nattehimlen. I Lapland, som for eksempel ved Kiruna, har man simpelthen de perfekte forhold til opservation af nordlys – nemlig klart og tørt vejr, med kun lidt nedbør, samt ekstremt lav lysforurening.

Ny flyrute – nye muligheder!

Der er rigtig gode nyheder til alle danskere, der elsker naturen... En helt ny flyrute med SAS til Kiruna har nu gjort din egen uforglemmelige nordlys-oplevelse endnu mere tilgængelig. Hvor transporten helt mod nord i Sverige tidligere tog mere end 10 timer, kan du nu nøjes med med en transporttid på blot 2,5 time – nemmere bliver det ikke at rejse til polarcirkelens magiske snelandskaber og verdens smukkeste nordlys!

Hvornår skal jeg rejse?

Faktisk er der nordlys året rundt, hele tiden, men mulighederne for at se nyset klart og tydeligt varierer gennem året. Den mørke tid i vinterhalvåret, fra november til februar, giver umiddelbart de bedste chancer for at opleve store smukke ”lysshow”. Dog afhænger nordlyset jo også direkte af solens aktivitet – og derfor giver kraftige solvinde og sol-udbrud det mest spektakulære nordlys.

Selvom aktiviteten og mængden af indkomne partikler fra rummet varierer, er der altid gode chancer for en fantastisk oplevelse. ”I det svenske Lapland kan man faktisk – afhængigt af vejret og bedst i perioder med så lidt månelys som muligt – opleve fantastiske nordlys stort set hver aften” siger Peter Stauning, nordlysekspert hos DMI.

Udover nordlyset rummer Lapland i Sverige utroligt mange smukke naturoplevelser, der ikke findes andre steder. Du kan nyde smukke arktiske landskaber, enestående skiløb, unik samisk kultur, ophold på Icehotel, snescooter-safari, heli-ski og meget meget mere. Giv dig selv og familie og venner en unik total-oplevelse med magisk nordlys og eventyr i Lapland!