Uppsala - hovedby i Uppland

Del artiklen her

Sveriges fjerde største by har masser at tilbyde besøgende på alle områder og er bestemt et besøg værd. Her finder du masser af fine hoteller, kulturelle seværdigheder og et væld af shopping-muligheder.

Uppsala, der er Sveriges fjerde største by og hovedbyen i det skønne Uppland, har siden 1164 været ærkebiskopsæde og er samtidig Nordens ældste universitetsby. Rig på lokalhistorie, samt svensk nationalhistorie og kulturskatte, vil Uppsala vække begejstring hos historie- og kulturinteresserede besøgende.

Byens beliggenhed ved vandvenjene fra Sveriges tredje største sø Mälaren, via Stäket og Ekoln nordpå, gjorde meget tidligt Uppsala til et handelsknudepunkt for handel med pelsvarer og andet. Oprindeligt hed byen Östra Aros, men i 1280´erne ændredes dette til det nuværende navn Uppsala. Byens imponerende og smukke domkirke indviedes i 1435 og bør helt sikkert være et punkt på dit tur-program.

Masser af seværdigheder

Uppsala Domkirke, der kan dateres helt tilbage til det 13. århundrede, ligger som et helt naturligt midtpunkt i byens centrum. Igennem århundreder har folk, under deres færden i byens gader, vendt blikket op og beundret domkirkens 118,7 meter høje tårne, som endnu i dag gør Uppsala Domkirke til Skandinaviens højeste kirkebygning. Kirken er opført under den romersk-katolske kirke og har været brugt ved kroninger af svenske konger, men siden reformationen har domkirken hørt under den svenske lutherske kirke.

Gå ikke glip af et besøg på det gamle kongeslot Uppsala Slot, som har spillet en vigtig rolle i mange dramatiske perioder af svensk historie. Kong Gustav Vasa påbegyndte opføreæsen af slottet i 1549, på en tid hvor Sverige var på vej til at blive en stormagt i Europa. En række konger satte hver deres præg på slottets udformning og arkitektur, samt foretog flere udviddelser, hvilket gør Uppsala Slot til et spændende repræsentativt renæssance-slot.

I 1702 blev slottet næsten totalt ødelagt en voldsom brand. Rekonstruktionen af slottet varede mange år – ikke mindst eftersom mange af brand-ruinens sten blev fjernet og brugt i opførelsen af Stockholm Slot. I dag huser slottet iøvrigt også Uppsala Kunstmuseum.

Når du besøger Uppsala kan det også varmt anbefales at gøre en udflugt til oltidsminderne ved Broby i Börje, hvor arkæologer har udgravet et stort grav- og bopladsområde fra bronzealderen (1100-500 f.v.t.). Området rummer flere forskellige typer grave og stensætninger, samt affaldshøje med blandt andet rester af dyreknogler og keramik. Du finder stedet på ven Nr. 272, ca. 6 kilometer nordvest for Uppsala.

Også gravområdet ved Valsgärde (Valsgärde Gravfält) bugner af spændende oltidslevn. I langbådsgravene, som er fra vikingetiden omkring år 550-1050, blev magtfulde og vigtige mænd begravet med overdådigt gravgods som for eksempel våben, offerdyr, rideudstyr, husgeråd og meget andet.

Gamle Uppsala Museum har du muligheden for at se en imponerende og spændende samling af fund fra vikingegrave og bopladser i det, der er ét af Nordens mest værdifulde områder for arkologiske fortidslevn. Samtidig kan du komme med på en rejse ind i en verden af oltidens myter, hedenske guder, krigeriske vikingehøvdinge og kristendommens ankomst. Du kan se og opleve modeller, historier i billede og lyd, mens børnene fordyber sig i børnehjørnet ”Kongens Hal”.

Carl von Linné

En anden ting, som I ikke må springer over i Uppsala, er Carl von Linné, Sveriges allerstørste videnskabsmand nogensinde og grundlæggeren af det moderne naturvidenskabelige klassifikationssystem. Han boede og arbejdede i Uppsala i 1700 tallet, og byen har museer, haver, parker, der er tilegnet hans minde. Klik her og læs meget mere om Carl von Linné.

Shopping i Uppsala

Uppsala er fuld af gode shopping-tilbud og bekvemmeligheder som caféer, restauranter og meget mere. Butikkernes åbningstiderne i Uppsala City er i hverdagene generelt kl.10-19, mens weekend-åbnings tiderne er 10-17 lørdag og 12-16 om søndagen. Enkelte butikker kan dog afvige fra disse tider.

I det centrale Uppsala finder du blandt andet det helt nye shopping-center Galleria Dragabrunn, som er et mindre mode-center med primært eksklusive mærkevarer – herunder GANT, Marco O´Polo, Newhouse, Norrgavel, Plock. Kvalitetsbutikkerne her dækker områderne mode, fritid og indretning, mens du også har mulighed for et lækkert måltid mad i restauranten.

Mere hverdagsluksus finder du i Svavagallerian, som indeholder 21 butikker, der tilsammen tilbyder alt du har brug for. I Svava-centret er alt på plads med hensyn til indkøb og service-tilbud, mens der naturligvis også er flere muligheder for en tiltrængt pause med snacks, kaffe eller lækker mad.

S;t Per Gallerian byder også på en perfekt blanding af lækre modebutikker, telefoni og hi-fi, blomsterforretninger, kosmetik, legetøj, frisører, optik, tasker, fødevareindkøb, tjenester og restaurationstilbud med mere.

Forumgallerian er endnu et shopping-mekka i Uppsala med fokus på mode, samtidig med at sammensætningen af butikker skal sikre at du kan finde alt du har brug for – også hygge og lækker mad. Blandt tilbuddene finder du Uppsalas største boghandel, Waynes Coffee, Weekday, Solo, Monki, Bianco Footwear, Bikbok, Stadium og meget mere - ia–t 38 butikker og restauranter.

Hoteller i Uppsala

Tilbudene på hoteller i Uppsala er mange, så du finder sagtens et godt og lækkert hotel til en rimelig pris – der er masser at vælge imellem og vi har her fundet et par forslag til dig.

Med 10 minutters gang fra Uppsala centrum ligger det hyggelige og charmerende Hotell Charlotte, med sine 26 værelser, tæt på nogle af byens mest historiske kvarterer og tæt på Uppsala Slott, domkirken og Universitetshuset.

Hotel Uppsala Hotel Upsala ligger bekvemt og attraktivt midt i Uppsala og har shopping-muligheder, kulturelle oplevelser og fornøjelser ”lige om hjørnet”. Hotellets værelser er lyse, moderne og komfortable, med alle nødvendige bekvemmeligheder – og verdensklasse-senge fra Hästens.

Uppsala Vandrarhem & Hotell Kvarntorget ligger i gå-afstand fra Uppsala centrum og kan tilbyde flere forskellige typer af inkvartering. Du kan vælge at indlogere dig på ét af de 22 dejlige hotelværelser eller 33 vandrerhjems-værelser. Uanset om du er turist på farten hele dagen, på business eller med ønsker om at slappe af på hotelværelset, kan du finde noget godt her.

For de, der elsker komfort og luksus i ren moderne skandinavisk stil er det helt nyåbnede Radisson Blu Hotel, lige i Uppsala centrum, det helt oplagte valg. Dette førsteklasses hotel åbnede d. 3 maj 2012 og sætter, med sine moderne smukke værelser og fornemme fællesområder, nye standarder for hotel i Uppsala. Bo med smuk udsigt over Uppsala by – midt i centrum – og stadig blot 18 min. med tog fra Stockholm Arlanda lufthavn.

First Hotel Linné er endnu et godt hotel-valg i Uppsala, som kan tilbyde 116 fine værelser med nyrenoverede badefaciliteter og gode udsigter over Linnéträdgården (Linné-parken). Værelserne er indrettede med stilfulde møbler og tekstiler fra Svenskt Tenn, og hotellets First Bistro & Bar lokker med lækkerier og forfriskninger.

Tæt på banegården og busstationen, samt bekvem shopping i gågaden, ligger Grand Hotell Hörnan midt i hjertet af Uppsala. Den charmerende hotelbygning fra 1907 danner rammen om behagelig personlig service og komfort. De 37 værelser giver plads til ca. 65 gæster.

Anbefalede aktiviteter