Parkerne i Malmø

Del artiklen her

Malmø har mange parkers; Folkets Park, Slottsparken, Pildammsparken og Kungsparken. Til sammen skaber de en grøn korridor gennem byen nede fra Ribersborg stranden og op til stadion-kvarteret i nordøst.

Pildammsparken er Malmøs største park. Dens store blomsterallé går helt tilbage til den store Østersø udstilling i 1914. Parken har masser af damme, fyldt med ænder, åbne plæner og skønne lunde med skyggefulde træer. Det er stedet, hvor man løber sig en tur, eller ser de gratis teaterstykker eller hører koncerter om sommeren.

Folkets Park er den ældste park i Malmø; den gør helt tilbage til begyndelsen af 1800-tallet. Tilbage i tiden var parken det eneste sted i Malmø, hvor byens arbejderbefolkning kunne more sig; derfor har parken en gammel teaterscene, en koncertpavillon og andre folkelige attraktioner. Siden er der kommet meget mere til, og kommunen har skabt en række aktiviteter, især for børn, inkl. en forlystelsespark, en børnescene og en lille zoologisk have med ”klappevenlige” kaniner, får, geder, høns og ponyer til at ride på.

Kungsparken var den første stort anlagte park, der blev skabt i Malmø; den blev indviet i 1872 af selveste Kong Oscar II. Parken er fyldt med blomster, sjældne træer og skyggefulde stier. Helt i stil med tiden dengang blev parken anlagt med en kunstig grotte, der faktisk fortsat eksisterer den dag i dag. I Kungsparken vil I også opleve en restaurant, der har rødder tilbage til 1912; i dag rummer den flotte bygning Malmøs kasino. Så hvis I har lyst til at slentre en tur i have- og kulturhistoriske omgivelser, så er Kungsparken det helt rigtige sted.

Slottsparken er anderledes; her er store områder med træer og ind i mellem er der plæner, damme og skulpturer; den mest berømte er ”Mand og Pegasus", skabt af den verdenskendte svenske billedhugger Carl Milles. Slottsparken er hjemsted for Malmö Stadsbibliotek, der både har en gamle og ny del. Den nye del af bygningen, "Lysets kalender", skabt i glas og sandsten af den danske arkitekt Henning Larsen gør i sig selv Slottsparken værd at besøge.

Scaniaparken og Scaniabadet, som ligger i Västra Hamnen, udgør et fantastisk dejligt udflugtsmål – måske især om sommeren, hvor det er et perfekt sted at bade og svømme. Scaniaparken præges ikke i så høj grad som andre af byens parker af blomster og vækster, men langt mere af åbne græsarealer – ideelle til solbadning – og udsigten mod det åbne hav. Langs vandet løber en super-attraktiv gang- og cykelsti, som nydes af mange hele året.

De lidt ældre børn og de voksne vil elske badebroerne og solterrasserne i Djuphavsbadet, som også ligger ved Scaniaparken. Det er dog en betingelse hér at man faktisk kan svømme, da der hurtigt bliver dybt og der ofte kan være kraftig strøm i Øresund.

Ribergsborgs Strand som til daglig oftest omtalt som ”Ribban” blandt de lokale, er Ribersborgs strand Malmøs mest populære strand. Her nyder både malmøboere og tilrejsende turister vandet og solen igennem hele sommerhalvåret. Om aftenen er der stadig masser af liv på stranden. Mange samles for at grille og hygge, mens der tilmed ofte arrangeres salsa-dans og fester. Et familiebesøg til Malmø i sommersæsonen – idéelt over flere dage – burde inkludere en hel eller en halv dag ved Ribersborgs strand.

For relativt nylig har parken fået en helt ny og aldeles bedårende attraktion: Drottning Silvias Rosenträdgård.

Læs mere om Malmøs parker og grønne områder.

Anbefalede aktiviteter