Loppemarkeder i Småland

Del artiklen her

Smålandske loppemarkeder er en rejse værd i sig selv, så pak weekend-tasken og tag på opdagelse på de mange hyggelige svenske markeder.

Mon ikke de fleste, der holder af at gå på loppemarkeder, kender den herlige fornemmelse, når man gør det helt perfekte fund? Det kan være de glas, man længe har ledt efter, den helt rigtige antikke stol eller en lille kuriøs dims til at fuldende nips-repertoiret.

Er du til loppemarkeder og antik-jagt, må du helt sikkert tage en tur til Småland for at gå på opdagelse i de svimlende mange loppemarkeder. Den svenske loppemarkedskultur vokser sig større og større - og særligt i Småland, hvor de mange antikmarkeder blomstrer frem, ligger de som perler på en snor. Småland er kendt for at være hjemsted for kreativt design, og det er da også hér IKEA i sin tid blev grundlagt – så hvis du interesserer dig for design har du virkelig mulighed for at gøre et kup. Desuden er prisniveauet helt anderledes lavt i Småland end hjemme i Danmark. Og hvor ellers end i Sverige bør man søger efter møblerne fra den eftertragtede bondestil? – antikviteter findes også til overflod.

"Inden du planlægger din loppemarkedstur til Småland – eller evt. ved din ankomst - kan det være en god idé at forhøre dig på de lokale turistkontorer"

Sandsynligvis er en af grundene til, at der er så gode muligheder for at gøre unikke fund netop i Småland den, at der her er en meget gammel landsbykultur. Traditionelt er de gamle gårde gået i arv fra generation til generation, og man har været god til at passe på tingene. Af og til kan man være heldig at støde på et såkaldt gårdsalg, hvor hele indretninger af gamle hjem er på auktion.

Loppemarkeder kommer og går hurtigere end de skrevne guider kan nå at følge med, så vil du være sikker på at finde det rette sted, og ikke køre forgæves i din søgen efter loppemarkeder og antikviteter, er det bedst at søge helt friske informationer. De fleste turistkontorer ligger inde med opdaterede lister over lokale loppe- og antik-markeder.

Der er dog flere store loppemarkeder, som med garanti har åbent, så her nedenfor giver vi dig en liste med anbefalinger til en komplet loppemarkeds-ekspedition over en weekend i det smålandske.

Sådan gør du

Når man ankommer fra Danmark, er et oplagt sted at begynde Lillstugan Antikt, som ligger lige vest for Markaryd. Lillstugan Antikt ejes af en dansk kvinde, der har specialiseret sig i fint bevarede svenske almuemøbler. Ejeren er i øvrigt uddannet historiker og selverklæret uhelbredelig samler, så hvad man måtte have af spørgsmål til de mange ting, skal nok blive besvaret.

Lillstugan Antikt har åbent juni til august onsdag-søndag fra kl. 12-17 – resten af året er der kun åbent søndag fra 12-17.

Cirka halvanden times køretur fra Lillstugan ligger Moadals Saker och Ting. På vejen derhen passerer man verdens første IKEA. Moadals Saker och Ting ligger smukt placeret i de smålandske skove nær Ängadal, og her kan man købe alt fra møbler, porcelænsgenstande, tekstiler, kuriosa og bøger.

Antikt Moadals Sager och Ting holder åbent lørdag og søndag 11-16.

Den første loppemarkedsdag kunne fint afsluttes på Villa Gransholm, der ligger i Gemla syd fra Växjö. Stedet er et mere end hundrede år gammelt hotel med en utrolig lækker restaurant. Her kan man overnatte i et af de smukke, gamle værelser, inden jagten på det perfekte fund fortsætter næste dag.

Dagen efter kunne man efter morgenmaden begynde med et besøg på Antikt i Lammhult, der er et 500 kvadratmeter stort kuriosaloppemarked indrettet i en gammel lade. Her er der dømt almuestil for alle pengene, og man kan roligt gå på jagt ved de mange små stationer.

Antikt i Lammhult holder åbent hver søndag i perioden april til september fra kl. 11-17 samt alle søndage i de lige uger fra oktober til marts også fra 11-17.

Om søndagen bør man også gå på Östregård antik og loppmarkad, der er et af Sydsveriges bedst kendte loppemarkeder. Stedet ligger cirka 30 minutters kørsel fra Gransholm og er et veritabelt mekka for loppemarkedsentusiaster. Men man bør komme tidligt, for der er kamp om de eftertragtede genstande. Til gengæld er der alt, hvad hjertet kan begære af fantastiske fund. Har man tid, er det oplagt at ’fika’ (svenskernes særlige udtryk for at drikke kaffe og spise kage) i den hyggelige café.

Östregård antik og loppmarkad har åbent alle søndage fra april til september og i november fra kl. 12-18 – resten af året er der lukket.

Et andet af de helt store loppemarkeder, der også er garant for gode fund og priser, er Annas Kuriosa, der ligger i Hamneda. Det 1.500 kvm store marked byder de besøgende på en nostalgisk rejse tilbage til Sveriges fortid. Annas Kuriosa har særligt specialiseret sig i kaminer og brændeovne, og de sammensætter gamle brændeovne, så de passer perfekt til køberens behov. Her er der også mulighed for at spise frokost eller fika i den hyggelige café.

Annas Kuriosa har åbent lørdag 10-15 og søndag 12-16, mens man i hverdagene skal ringe på forhånd og forhøre sig om åbningstider. Ankommer man på en hverdag, er det dog tilrådeligt at kontakte stedet først for at være sikker på, at der er åbent.

Dette er som antydet bare et ganske lille udpluk af de utallige loppemarkeder, der findes i Småland.

Besøg hjemmesiden visitsmaland.se for flere informationer, og kontakt de lokale turistråd for specifikke bud på spændende steder. God jagt!

Anbefalede aktiviteter