Mosteri og café

Kullabygdens Mosteri

Del artiklen her

Mostning er et håndværk. Siden 1929 har Kullabygdens mosteri stolt værnet om traditionen med at koldpresse svenske, nyplukkede æbler til æblemost med frisk og balanceret sødme. Et naturprodukt uden sukker, vand, konserveringsmidler eller farvestoffer. Kun naturlige råvarer.


Omtrent midt på den naturskønne Kullahalvø ligger den lille by Mjöhult – engang et vigtigt knudepunkt med togstation. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet passerede togene til Mölle, en af tidens mest fashionable feriesteder med velhavende gæster, som kom tilrejsende helt fra Stockholm, København, Berlin og Sankt Petersborg.

Til Mjöhult kom også egnens bønder med råvarer, som skulle transporteres videre ind til byerne. Dengang var her mejeri, mosteri, osteri og landhandel, og der rådede travlhed i den lille by. Da landbruget blev moderniseret, og togene ikke længere stoppede her, mistede Mjöhult sin betydning. Mejeriet og de fleste andre virksomheder har været nedlagt længe, og mosteriet så ud til at gå samme dystre skæbne i møde, da brødrene Carlsson i begyndelsen af 1990’erne fik nys om, at det var til salg.

Ingen af os havde nogen anelse om, hvordan man moster æbler. Men vi huskede begge, hvor dejligt et glas kælderkoldt, ægte æblemost smagte på en varm sensommerdag”, mindes Peter Carlsson.

Maskinparken blev udskiftet og forbedret for at øge kapaciteten. Pakning og etikettering blev moderniseret, selvom flaskerne naturligvis stadig er de samme med lang hals.

Der er forskel på æbler og æbler

Virksomhedens ledestjerne er den samme i dag, som den altid har været: Aldrig at slække på hverken smag, kvalitet eller den 85-årige tradition. For at skabe god æblemost kræves en erfaren mostmester, men først og fremmest skabes den fineste æblemost ved at udvælge de allerbedste æbler. Der er forskel på æbler og æbler. De svenske æbler er ofte meget rige på smag, da de modner under en lang periode. Dette beror på det svenske klima med solvarme dage og kølige sensommernætter. Æblerne høstes fra slutningen af august til midten af december. Der vokser over 200 kendte æblesorter i Sverige. Disse sorter repræsenterer et bredt spektrum af smage i form af forskelligt indhold af syre, sødme og aroma. Dermed er muligheden for at finde nye smagskombinationer ved at blande forskellige æblesorter i princippet er uendelig.

Fra æbleskrog til biogas

For hver liter presset Kullamost bliver der et halvt kilo æblerester tilovers. Denne relativt tørre og grynede masse er alt, der er tilbage, når selve mosten er presset ud af æblerne.

Lunds Universitet har i samarbejde med mosteriet foretaget undersøgelser for at finde ud af, hvad man kan bruge restmassen til. Det viste sig, at den egner sig udmærket til fremstilling af biogas. Derfor leveres alle mosteriets æblerester nu til et lokalt biogasanlæg, som forvandler affaldet til biogas. 800 ton æblerester genererer biogas, som svarer til 100.000 liter diesel. Det har resulteret i, at Helsingborgs bybusser blandt andet kører på Kullabygdens mosteris æbleskrog.

Mosteri og café
I efteråret kan du besøge Mosteributikken og handle æblemosten Kullamust i mange forskellige varianter. Fabriksbutikken holder åbent på lørdage mellem kl. 10.00 - 15.00.

Følg

Rutevejledning

Rutevejledning

Inspiration fra

Kullabygdens Mosteri