Smukke kirker og et historisk palads

Historiske seværdigheder i Gøteborg

Del artiklen her

Gøteborg på den svenske vestkyst, stort set lige overfor Skagen, blev grundlagt i 1621. De oprindelige byplanlæggere var hollændere, og det ses tydeligt i byens kanaler. Gøteborgs indholdsrige søfartshistorie afspejles mange steder i byens historiske bygninger.

Et godt udgangspunkt

Begynd jeres tur blandt Gøteborgs historiske bygninger på det imponerende Göteborgs Stadsmuseum, der ligger på Norra Hamngatan 12. i en bygning, der stammer tilbage fra 1750.
Det politiske centrum i Gøteborg er Gustav Adolfs Torg. Her kan I se det oprindelige Gøteborg Stadshus (rådhuset), bygget i 1673 og dets mere moderne anneks, designet af den kendte svenske arkitekt Gunnar Asplund.

Byens gamle kirker

Hvis I vil opleve byens måske mest besynderlige stykke arkitekturhistorie og samtidig smage delikate fisk og skaldyr fra havet ud for vestkysten, så skal I besøge Feskekörka (Fiskekirken) i Rosenlundsgatan. Dette arkitektoniske eksperiment blev opført i 1874, og det ligner absolut en kirke, men er altså et fisketorv, der har det bedste, mest friske, ”alt-godt-fra-havet”, I overhovedet kan finde i Gøteborg. Feskekörka har både et klassisk fiskemarked og en stribe excellente restauranter.
Hvis I vil se flere kirker – altså rigtige kirker – bør I kikke indenfor i Vasa Kirken, bygget i 1909 i den svenske variant af Art Nouveau. Blandt byens ældre kirker kan I besøge Gustavi domkyrka / Göteborgs Domkyrka i Kyrkogatan 28 (den er umulig at overse) fra 1815, Christiane Kyrka (også kendt som den tyske kirke) fra 1748 på Norra Hamngatan og Örgryte Kirke på Danska Plan; kirken daterer sig helt tilbage til midten af 1200-tallet.

Gamle Haga er trendy

Haga kvarteret fra midten 1700 tallet er det ældste og samtidig et af de mest karakterfulde og charmerende kvarterer i byen. Tidligere var her fyldt med lave træhuse, og det fattige kvarter var på vej til at forfalde, men nu er mange huse gennemrestaureret, og bydelen betragtes som et af Gøteborgs hotteste steder. Ta’ en slentretur på de brostensbelagte gader, besøg de mange genbrugs- eller ”marskantik”-forretninger, og ta’ en pause på en af kvarterets suveræne caféer.

Haga ved juletid, Foto: Göran Assner

Det paladsagtige Gunnebo

I kan få et glimt af, hvordan samfundets spidser levede i 1700-tallets Sverige ved at besøge det flødefarvede, nyklassicistisk Gunnebo Slott og slotshaver, bare 10 minutter med bus eller bil fra Gøteborgs centrum. Slottet har smukt anlagte haveanlæg, en landskabelig park, café, restaurant og en velassorteret gavebutik. Ta’ med på en af de guidede rundvisninger for at få mest ud af besøget. Gunnebo er åben hele året, men er speciel charmerende omkring juletid med det traditionelle julemarked.

Gunnebo Slott, Foto: Lina Ikse


Besøg byens officielle website for at se flere detaljer om de mange historiske seværdigheder.

Det er en god idé at købe Göteborg City Card. Det giver fri rejse på offentlig transport, fri parkering og et mylder af gratis entré til byens mange attraktioner og rabatter og fordele i en lang række forretninger.

Anbefalede aktiviteter