Tusind års historie i gåafstand

Lund

Del artiklen her

Lunds bymidte er fyldt med historie. Gaderne fra middelalderen og en del af den oprindelige byvold står stolt den dag i dag. I centrum finder du domkirken, universitetet, kunsthallen og flere museer samt livlige markeder, butikker, caféer og restauranter.

Universitets- og domkirkebyen

På trods af sin alder er Lund en ung by, det er tydeligt, hvis man går en tur gennem centrum. Mere end en tredjedel af Lunds befolkning har universitetet som arbejdsplads; som studerende, forsker eller medarbejder. Lunds Universitet er Nordens største universitet og blev grundlagt i 1666 som led i en indsats for at gøre Skåne mere svensk – Skåne som netop otte år tidligere var blevet tilbageerobret fra Danmark. Opfindelser som har reddet millioner af liv, stammer her fra. Som den kunstige nyre og det medicinske ultralyd.

Lunds Universitet, Foto: Folio/imagebank.sweden.se

Domkirken i byens centrum stammer helt tilbage fra 1100-tallet og vidner om byens store betydning for middelalderens nordiske kongedømmer – frem til reformationen var domkirken centrum for Europas største ærkebispedømme.

Lunds Domkirke er en af Skånes populæreste attraktioner. 700 000 besøger hvert år kirken. Mange af disse kommer for at se det astronomiske ur fra 1400-tallet med den unikke kalender. Den storslåede kirke er det bedste eksempel på romansk arkitekturstil i Norden, med smukke sakrale udskæringer og en overvældende prædikestol i barokstil fra 1500-tallet. Lige over domkirkepladsen ligger Domkyrkoforum, som i 2012 vandt Sveriges mest kendte pris for arkitektur.

Shopping og mad i Lund – Grands Matsal

Mange danskere forbinder nok Lund med universitetet, som tiltrækker studerende fra hele Europa, men den gamle by rummer også masser af shoppingmuligheder, spændende kultur og gode spisesteder.

De brostensbelagte gader er fyldt med hyggelige caféer og restauranter, som serverer nordisk såvel som fransk, italiensk og spansk mad.

I de senere år har Lund fået ry som en fantastisk madby. De brostensbelagte gader er fyldt med hyggelige caféer og restauranter, som serverer nordisk såvel som fransk, italiensk og spansk mad. Restauranten Grands Matsal på det historiske Grand Hotel er næsten en institution og uden tvivl et besøg værd.

Kulturen og skissernas museum

I hjertet af byen ligger Kulturen, som bedst kan sammenlignes med Den Gamle By i Århus. Friluftsmuseet her huser udstillinger og historiske bygninger fra forskellige epoker, samt hyggelige haver og unikke samlinger af gammeldags legetøj, våben og redskaber. Det er verdens næstældste frilandsmuseum, og bygninger og miljøer fra det sydlige Sverige fylder her to hele kvarterer. Museet huser også en park med historiske haver samt interessante permanente og skiftende udstillinger.

Historiska museum

Historiska Museet, der ligger ved Krafttorget i det centrale Lund, vises fundene fra udgravningerne på jernalderbopladsen i Uppåkra i udstillingen "Barbaricum". Her kan I også se Kilian Stobaeus samling af kuriositeter i Kuriosakabinettet med blandt andet Linnés tekop, en mumie og pornografiske vifter.

Anbefalede aktiviteter

ANNONCE