Tycho Brahe

Hven

Del artiklen her

Mellem Danmark og Sverige ligger Hven. Øen er et stykke dansk historie, det var her Tycho Brahe foretog sine berømte observationer. Udover den spændende historie knyttet til videnskabsmanden, byder Hven også på dejlige oplevelser i naturen og smagseventyr med øens egen whisky.

Hven - Tycho Brahes ø

Lige mellem Danmark og Sverige ligger Hven. Kun nogle få hundrede mennesker bor fast på øen, som domineres af landbrug, men i høj grad lever af turisme i sommermånederne.

Øen er en naturperle; med dejlige markarealer og charmerende skrænter mod havet er den flade ø indbydende for naturelskere. Arealet på blot 4,5 gange 4,2 kilometer gør øen meget overskuelig, og det er overkommeligt at få set hele øen på en weekend. Cykler man langs kysten ad den 12 km lange rute, kan man nå hele vejen rundt på en times tid. Der er også mange vandreruter, man kan benytte sig af.

Alternativ transport på Hven inkluderer cykler, heste- og traktorvogn samt den lille lokalbus, som ikke har faste stoppesteder, men i stedet samler nye passager op fra vejkanten. Vil man leje cykler, kan man ved færgelejet Bäckviken leje alt fra børne- og voksencykler til tandem-cykler, handicapcykler, anhængere og andet udstyr.

Vil du læse hvordan du tager til og fra øen så tag et kig på ventrafiken. Her findes information om afgangstider for færgeoverfart, priser og anden nyttig information.

Hven, Foto: Gunnar Magnusson

Tycho Brahe Museet

Øens historiske betydning centrerer sig omkring den verdensberømte danske astronom Tycho Brahe (1546 – 1601) og hans studier fra observatoriet Stjerneborg. Resterne af Stjerneborg og slottet Uranienborg, som Tycho Brahe fik opført, ligger midt inde på Hven ved den lille Tuna By og er naturligvis et vigtigt indslag under et besøg på Hven. Faktisk er Tycho Brahe Museet internationalt anerkendt og udpeget som ét af verdens 30 bedste muséer – her kan du lære en masse om Tycho Brahe og hans vigtige arbejde og opdagelser.

Øen er en naturperle; med dejlige markarealer og charmerende skrænter mod havet er den flade ø indbydende for naturelskere.

Udover sporene efter Tycho Brahe er der masser af oltidsminder at se, eftersom øen faktisk har været beboet i flere tusinde år. Mere moderne historie kan opleves på hjemstavnsmuséet, som ligger i den gamle firelængede gård Nämndemansgården fra 1700-tallet. Endelig kan Kulturhuset på Tuna Byveg 10 blandt andet præsentere forskellige udstillinger, foredrag og koncerter.

Whisky og overnatning på Hven

Vidste du for resten, at der produceres whisky på Hven? Det lokale destilleri Spirit of Hven ligger ved Backafallsbyn og besægende er velkomne til at smage Hven Whisky. Der er flere overnatningsmuligheder på øen, blandt andet Vens Vandrarhem ved Bäckviken, hotel- og konferencecentret i Backafallsbyn, Prästasvängen, Turistgården eller Vens Camping på nordkysten.

Det er en god ide at medbringe svenske kontanter, da Hven ikke har nogen bank, og det heller ikke er alle butikker, som tager imod kreditkort.

Anbefalede aktiviteter

ANNONCE