Sverige – derfor

Så tæt på og alligevel så forskellig.

Der er kun fire kilometer mellem Helsingør og Helsingborg - mellem Danmark og Sverige – og dele af Sverige har været dansk i mere end 800 år.

Alligevel er man ikke i tvivl, når man ankommer til Sverige. Det er et andet land, selv om det samtidig virker hjemligt. Sprog og kultur ligner, men her er andre skikke, for eksempel ingen St. Hansbål men midsommerfest med dans om Majstangen, og naturen er anderledes, stor og dramatisk.

Hvad man i Danmark kun kan opleve i begrænset omfang eller slet ikke venter en færge- eller brotur væk: klipper og fjelde, skærgård, dybe skove, vildmarken og allemandsretten.

Her er også gamle byer, moderne metropoler. Historie, museer, kultur, kur og velvære og ikke mindst gastronomiske oplevelser.

Sverige har det hele for hele familien:

Børnene og eventyret

Sverige er børnenes paradis med et utal af dyreparker. I Småland kan man flere steder klappe en elg, og i Dalarna kan man i Grönklitt se en brun bjørn i øjnene i Europas største rovdyrpark.

Nordens største forlystelsespark, Liseberg, ligger Sveriges næststørste by, Göteborg. I Stockholm hedder tivoliet Gröna Lund. Det ligger på Djurgården 10 minutter fra centrum. En anden af hovedstadens børneforlystelser er Junibacken, som er åben året rundt. Her møder man hovedpersonerne i Astrid Lindgrens bøger og kan tage en tur hen over hustagene med "Sagotåget".

Men størst er Astrid Lindgreens Verden i Vimmerby i Småland, hvor alle figurerne fra Lindgrens bøger lever: Pippi Langstrømpe, Emil fra Lønneberg og Karlsson på taget. Man kan besøge Mattisborgen og Bulderby - og fra i sommer et nyt stort område med Brødrene Løvehjerte.

Teenagerne og det aktive

Med naturen som ramme er Sverige et eldorado for adrenalinhungrende unge - og ældre - som vil have pulsen op. Man kan ro kano på de mange søer og tage på tømmerfådesejlads på Klarälven, som indtil 1991 blev brugt til at flåde de store træstammer fra vinterens hugst i skovene ned til Karlstad og papirfabrikkerne, Nu er der kun fornøjelsessejlads på elven. Eller man kan tage på riverrafting gennem brusende strømhvirvler på Västerdalälven i Dalarna eller Kukkulaforsen i Lapland.

De fleste skianlæg har om sommeren anlagt hårrejsende ruter for mountainbike ned ad pisterne. Man kan klatre på Kullen og i fjeldene, og om vinteren i frosne vandfald, for eksempel i Björkliden i Lapland. Og Little Rock Lake Zipline i Småland konkurrerer om at være Nordeuropas længste zipline.

Sport i sne og sol

Den mest danske sport i Sverige er skisport. Når der er sne i langrendssporene og over de alpine skianlæg i Dalarna er hyttebyerne befolket af danske familier på skiferie. Og de sydligste skianlæg, Vallåsen og Isaberg, kan fra københavnsområdet endda nås for en enkelt skidag.

Når sneen smelter lokker de grønne golfbaner de danske spillere. I Sydsverige er der over 140 baner at vælge imellem, mens der er 462 golfbaner i hele landet.

Og der er endnu flere søer og elve, hvor sportsfiskerne kan smide snøren ud og måske få en gedde, en havørred eller en laks på krogen. August er højsæson for krebsefiskeri. Der er naturligvis også kystfiskeri. Her ligesom i de fem største søer Vänern, Vättern, Hjälmaren, Mälaren og Storsjön fisker man frit, mens man andre steder skal købe fisketegn.

Stilheden i naturen

Mange danskere har ødegårde i Sverige. Ordet eksisterer slet ikke på svensk, hvor husene kaldes torp (husmandssted) eller stuga (hytte), men det afspejler den danske opfattelse af Sveriges natur. Her kan man i sit eget eller i et lejet rødt træhus komme helt væk fra hverdagen og opleve naturens store stilhed.

De store dybe skove og den store vildmark længere nordpå, hvor der længst mod nord kan opleves midnatssol eller nordlys om vinteren, har uanede vandremuligheder. Og den svenske allemansrätt giver alle ret til at færdes næsten overalt og slå sit telt op, bare man passer på naturen og viser hensyn over for dyr og mennesker.

Naturens ro og stilhed findes også i den svenske skærgård. Her er også masser af plads og højt til himlen, og især skærgården i Bohuslän og ved Karlskrona er et yndet feriemål for de danske lystsejlere.

Det voksne gode liv

Der er alle muligheder for at forkæle sig selv i Sverige. Århundreders tradition for bade- og kurophold tilbydes i moderne udgave i de sydsvenske badebyer, og gastronomien blomstrer. Michelinguiden har drysset stjerner over 21 svenske restauranter, fire af dem har endda fået to.

I de store byer, Stockholm, Göteborg og Malmö, er der et rigt kulturliv med museer, udstillinger, teater og koncerter med store internationale navne.

Men i alle større byer er der hyggelige gader med forretninger, torve og udendørs caféer og restauranter, hvor man kan slappe under shoppeturen rundt i byen.

Sverige har oplevelser for hele familien og ferier for enhver pengepung. Vandreturen med rugsæk og eget telt, campingpladser, hytter eller hotelferier i små enkle pensioner eller smarte boutique hoteller.

Og så ligger Sverige lige på den anden side af Kattegat eller Øresund.

Sverige byder på mange forskellige slags ferier

Se de bedste her