Nordlys og unikke landskaber

Toppen af Sverige

Del artiklen her

Skiløb i et helt unikt landskab, hundeslædekørsel, betagende nordlys og et hotel bygget i is. Lapland er skiferie langt ud over det sædvanlige.

Af Kent Kjersgaard-Hansen

Drømmer du om en skiferie, der på ingen måde ligner noget andet, du nogensinde har oplevet, så er Lapland i det allernordligste Sverige stedet. Her er vildmarkens stilhed og frihed i centrum på en ferie, der byder på fantastisk skiløb i mageløs natur, nordlys og meget, meget mere.

Godt 200 kilometer nord for polarcirklen ligger skiområderne Björkliden og Riksgränsen. De to områder er relativt ukendte for de fleste danske skiløbere, men internationalt nyder områderne stor anderkendelse blandt andet på grund af den tørre, fine sne og de fabelagtige muligheder for offpiste-skiløb. Riksgränsen tiltrækker hvert år mange af Europas allerbedste offpiste-skiløbere, som kæmper om at vinde Scandinavian Big Mountain Championships, når alle andre skisportssteder allerede har lukket ned i foråret.

Helt frem til juni/juli er sneforholdende stadig rigtig gode i Lapland, og de lyse dage med midnatssol gør, at lifterne er åbne næsten hele døgnet.

Selvom det oftest er de mange muligheder for skiløb uden for de præparerede pister, der fremhæves, når talen falder på Björkliden og Riksgränsen, så fejler de præparerede pister bestemt ikke noget. De to områder har i alt 30 kilometer piste i alle sværhedsgrader.

Ud over de alpine muligheder byder Lapland naturligvis på fantastiske naturoplevelser på langrendsski.

For eventyrere er den 400 kilometer lange vandre- og langrendsrute Kungsleden et must at prøve kræfter med, og man behøver absolut ikke at køre alle 400 kilometer.

Björkliden byder også på smukke langrendsspor, hvor man kan opleve det arktiske snelandskab og det frostklare polarklima samtidig. Her er ruter på alt fra 6-27 kilometer, der fører skiløberne igennem det arktiske landskab med levn fra istiden i form af fascinerende kampesten og meget andet.

MEGET MERE END SKILØB

Men Lapland byder på meget mere end skiløb om vinteren. Omkring en times kørsel fra Kiruna ligger STF Turiststatin Abisko og Aurora Sky Station, der er et af de absolut bedste steder i verden, hvis man har lyst til at se nordlys.

I den nordiske mytologi er nordlyset det gærde, aserne byggede af Ymers øjenvipper omkring Midgård for at beskytte menneskene mod jætterne, og som kan ses på himlen langt mod nord som lyse striber.

I virkeligheden er nordlyset – aurora borealis – langt mere kompliceret at forklare: Kort fortalt er det lysglimt, der opstår når atmosfærens atomer og molekyler støder sammen med energirige ladede partikler. Ved sammenstødet slipper atomerne og molekylerne fra atmosfæren af med overskydende energi ved at udsende lyskvanter. Forvirret? Det er der ingen grund til, for én ting er helt sikker: Det er guddommeligt smukt at opleve, og eksempelvis japanerne mener stadig, at nordlyset bærer på stærke, mystiske kræfter, og at børn undfanget under nordlys bliver særligt intelligente.

Aurora Sky Station fik sidste år bronze i kategorien ”Den bästa upplevelse i Sverige” ved den Svenska Turistgalan.

ISKOLDE VÆRELSER PÅ ENESTÅENDE HOTEL

Lapland er i det hele taget rig på oplevelser i kategorien ”bästa”.

Det gælder ikke mindst det verdensberømte ishotel, Icehotel, i Jukkasjärvi, der denne vinter er blevet bygget for 24. gang.

En rejse, der startede med en – ”lille” – iglo på 60 kvadratmeter og blev til et hotel i is og sne på ikke mindre end 5.500 kvadratmeter. Hvert år i november indledes byggeriet af Icehotel, der forestås af et stort team af snebyggere, kunstnere, arkitekter og designere, så der venter hvert år de besøgende en ny og helt unik oplevelse, hvis man vover pelsen og tør indlogere sig på hotellet, hvor rumtemperaturerne ligger mellem minus fem og otte grader.

AKTIV FERIE

Ønsker man lidt varmere værelser på sin ferie i det allernordligste Sverige er Camp Ripan et godt bud. Ikke mindst, hvis man er på udkig efter en aktiv ferie, med tryk på aktiv.

Camp Ripan byder på et sandt overflødighedshorn af aktiviteter så som ture med hundeslæde, vandreture med snesko, snescooter-eventyr, rideture på islænderheste, elg-safari og meget, meget mere.

En tur med hundeslæde er et absolut must. Mødet mellem disse fantastiske hunde, der elsker at løbe og arbejde, og stilheden i den store vildmark er ganske enkelt magisk.

Magisk er i det hele taget et ord, der indrammer Lapland. Magiske oplevelser under en magisk himmel.

NEMT AT KOMME TIL DET HØJE NORD

Både SAS og Norwegian flyver næsten dagligt fra København til Kiruna med mellemlanding i Stockholm. Se afgange på www.sas.dk og www.norwegian.dk.

PRØV HELI-SKIING I LAPLAND

Foruden midnatssol og unik natur byder Lapland på enorme mængder af natursne og nogle af Nordeuropas bedste muligheder for heliskiing. Området på mere end 5.000 kvadratkilometer byder på intet mindre end 100 unikke toppe med en faldhøjde på helt op til 1.500 meter.

Arctic Elements tilbyder forskellige pakkerejser med heli-skiing. Luksusudgaven med ubegrænset heliskiing i syv dage kan fås for ca. 50.000 svenske kroner, men mindre kan også gøre det.

Anbefalede aktiviteter