Strømstad

Del artiklen her

I Strömstad kommer man tæt på naturen og hinanden. Byens smukke omgivelser indbyder til hyggeligt samvær og uforglemmelige oplevelser for hele familien.

Se de spættede sæler i Kosterhavet nationalpark, lær om byens historie på Strömstad Museum eller nyd friskfangede hummere på klipperne uden for byen.

Strömstads placering på den nordligste del af Sveriges vestkyst, helt oppe ved grænsen til Norge, gør den til et udsøgt turistmål for besøgende, som kommer langvejs fra for at opleve den smukke natur. Skærgården danner med sine talrige øer ramme om maleriske fiskelejer og et smukt varieret bagland, som byder på både søer, klipper og vildmarks-natur.

"Skærgården danner med sine talrige øer ramme om maleriske fiskelejer og et smukt varieret bagland, som byder på både søer, klipper og vildmarks - natur"

Her er det naturen, som dominerer og uanset om man kommer midt i juli, når lystbådehavnen er fyldt til bristepunktet, eller i januar når Kosterhavet indimellem fryser til is, kan man være sikker på en enestående naturoplevelse.

Skønhed og drama i rig natur

Havet er for mange besøgende Strömstads største attribut og det salte havvand – vandet har den højeste saltkoncentration i hele Skagerrak, hvilket giver et rigt marineliv – danner baggrund for mange af områdets mest populære aktiviteter.

I nærområdet er der om sommeren rigtig gode muligheder for at bade, dykke, fiske og sejle i kajak, og længere ude i Kosterhavet ligger de charmerende Kosterøer, som udgør Sveriges vestligste beboede øer.

De to hovedøer, Nordkoster og Sydkoster, er populære rejsemål i sig selv på grund af deres hyggelige fiskerlandsbyer og rige dyreliv.

Specielt den mindre Nordkoster er betagende på grund af øens store sammenhængende naturreservat, som er hjemsted for Bohusläns største rullestensmarker og en dramatisk kystlinie mod nord. Øerne er tilgængelige med Kosterbådene, som afgår fra Strömstad hele året rundt.

Syd for Kosterøerne ligger en mindre ubeboet øgruppe, som sammen med Nord- og Sydkoster udgør Kosterhavet nationalpark – en maritim national park som er Sveriges eneste af slagsen.

Et af områdets absolut højdepunkter, og en favorit blandt børn, er den store bestand af spættede sæler, som holder til ved øgruppen. I løbet af sommeren kan man tage på sælsafari fra Strömstad og se de søde sæler og deres unger sole sig på skærene.

Kunst, lokalkultur og "alt godt fra havet"

For landkrabber byder Strömstad også på en lang række aktiviteter og seværdigheder, hvor man ikke behøver at få fødderne våde. På Strömstad Museum midt i byen kan de kulturinteresserede lære mere om byens og områdets historie gennem spændende udstillinger som udskiftes med jævne mellemrum.

I Bukten, som er Strömstads ældste og bedst bevarede kvarter, kan man se flere hundrede år gamle huse, som stadig bruges som helårsboliger. De små huse emmer af historie og flere lokale berømtheder har boet i husene gennem årene.

Det kommer næppe som nogen overraskelse at maden i Strömstad er i en klasse for sig selv. Kosterhavet er kendt for sine fremragende fisk og skalddyr og de lokale restauranter har gjort en kunst ud af at tilberede havets goder på alverdens måder – hver især med deres egen specialitet.

Rejer, krabber og hummere hører til egnens specialiteter - og der er få ting her i livet som slår at sidde på klipperne med et fad jomfruhummere og se solen gå ned over den svenske skærgård.

Anbefalede aktiviteter