Semlor

Del artiklen her

”Semlor” eller ”semla” i ental (der er ikke ret mange, der nøjes med en af dem – to smager bedre - så de omtales næsten altid i flertal!) er boller af en ualmindelig lækker klæg dej med mandelfyld og med vaniljesukker på toppen. Traditionelt spiste man kun semlor dagen før, fasten begyndte, men nu til spises de over hele Sverige af ”semlor-narkomaner” fra jul til påske. Og altid mindst to ad gangen!

Hvornår:

”Hvide Tirsdag” før fastelavn, kaldet ”Fettisdagen” (”Fede Tirsdag”) i Sverige; landet hvor de fleste går i slanke jeans!

Hvor:

Alle bagerier og caféer med respekt for sig selv. Tilbyder man ikke semlor …. er det nærmest en helligbrøde!

Hvem:

Semlor spises både af ægte freaks, der elsker dem og spiser dem dagligt, af traditionalister, der kun spiser dem i weekenden, og de – meget få – fundamentalister, der kun spiser dem på selve ”Fettisdagen”. Kort sagt: Semlor spises af alle!

Sådan gør svenskerne:

Start med låget. Brug det til at skovle noget af det lækre cremede indhold op. Fortsæt så med resten. Den ægte nydelse kommer ved at spise med fingrene, direkte af bagerposen. De mere afdæmpede spiser semlor med gaffel, og de avancerede bruger en ske. Turister kan bare spise løs; ingen vil undre sig, måske bare se til med misundelse. Og dem, der virkeligt holder på traditionerne, får den serveret i skål med varm mælk! Ligegyldigt hvad, så smager de himmelsk!

Anbefalede aktiviteter