Santa Lucia i Sverige

Del artiklen her

To ting kan man være sikker på den 13. december i Norden: det er mørkt, og det er koldt. Derfor gør svenskerne, hvad de kan for at bringe lys og varme til dagen med fejringen af Santa Lucia. Og så spiser de en masse ’lussekatter’.

Optog med stearinlys, korsang og varm glögg med kage til. Det er, hvad der venter dig, hvis du besøger Sverige på Santa Lucias dag den 13. december. Overalt i de svenske skoler, medborgerhuse og kirker er hovedattraktionen Santa Lucia-optoget, som syngende bringer skæret fra stearinlys fra rum til rum. Meget lig den danske tradition er de fleste lysbærere klædt i hvidt, men enkelte kan også være klædt ud som peberkager eller ’stjernedrenge’.

Det er ikke tilfældigt, at de danske Lucia-ritualer ligner de svenske så meget, for faktisk fik danskerne i sin tid idéen fra de vestsvenske egne. Nutidens skikke stammer fra en blanding af forskellige traditioner, men ikke mindst er dagen en fejring af lyset (på latin ’lux’). Både i Danmark og Sverige er det primært børn og unge, der står for at sprede lysets glæder.

Luciabruden er en kendis

I folkeskolen kunne man få sine ’fifteen minutes of fame’ blandt sine skolekammerater, hvis man blev valgt som Luciabrud. I Sverige har man chancen for at blive landskendt for en dag som Sveriges officielle Luciabrud. Hvert år stemmer svenskerne om, hvem der skal vinde, og den heldige bliver kørt rundt i byen i hestevogn og spreder lys og sang til plejehjem, sygehuse og andre trængende.

Tilskuere til optoget kan roligt nyde en kop varm glögg og en lussekatt – et traditionelt bagværk meget lig luciabrødene, som vi kender fra Danmark. Fryser man lidt ’indvendigt’, kan man tage sig et lille glas ingefærsnaps. Har man begge hænder frie, og står man og keder sig, må man hellere end gerne synge med på den velkendte Lucia-sang. Det er også okay at nynne med.

Vel mødt den 13. december!

Anbefalede aktiviteter