Østersund i Nordsverige

Del artiklen her

Østersund, som er hovedbyen i Jämtland, påkalder ofte sig selv titlen som ”Sveriges midtpunkt”, og er da også centurm for alle typer aktiviteter både sommer og vinter. Her er shopping, kultur, action-sport, natur og leg for børn og hele familien.

Sveriges 24. største by Østersund, med sine godt 44.000 indbyggere, ligger smukt ved Storsjön og er regionen Jæmtlands eneste købstad. Lokale ynder at fremhæve byens placering – hverken mod nord, eller mod syd – med betegnelsen “Sveriges midtpunkt”. Det er slet ikke så dumt endda, eftersom dette – i kombination med de svenske årstiders skiften – giver uanede muligheder for friluftsfolk, naturelskere og ale andre.

Byen grundlagdes, som den eneste i Sverige, i 1700-tallet med henblik på at kontrollere handelen i lenet Jæmtland. Dog tog udviklingen af byen først rigtig fart i løbet af 1800-tallet og specielt med jernbanens ankomst i 1879. Byens navn er afledt af det smalle sund, som adskiller fastlandet fra øen Frösön.

Udover at være ”midtpunkt i Sverige” markedsføres Østersund i dag af officielle turisme-institutioner under navnet ”Vinterstaden”. Byen har lange og stolte traditioner indenfor vinter- og skisport og har igennem årene haft værtsrollen ved flere verdensmesterskaber i for eksempel ski-skydning, skøjteløb og ski-orienteringsløb, såvel som svenske mesterskaber (SM) i flere ski-discipliner og scooter-cross. Som vinter-turist finder du et sandt eldorado i Østersund.

Østersund er også en shopping-by

Sæt endelig tid af til inspirerende shoppng i Østersund! Bymidten er fuld af fristende forretninger og tilbud – især vil du opdage, at byens utroligt mange hyggelige smågader byder på rige muligheder for at finde unikt lokalt håndværk og brugskunst til rimelige priser.

Udover de mange spændende opdagelser i smøgerne, har byen hele to større shopping-centre, nemlig Kärnan og Mittpunkten, med masser af gode butikker under ét tag. Shopping-mulighederne begrænser sig dog slet ikke udelukkende til centrum; der er nemlig også meget fine chancer for unikke fund og diverse indkøb langs Bangårdsgatan og Lillänge Köpcentrum. Østersund har masser af inspiration og unikke fund at tilbyde – og naturligvis med masser af dejlige caféer og restauranter i hele byen til ”den lille sult”.

Kun fantasien sætter grænser

For de, der er vilde med aktiv ferie – børn såvel som barnlige sjæle og de hårdt pumpede sportsudøvere – er Østersund viekelig et overflødighedshorn af inspirerende muligheder. Omgivelserne er perfekte til sport og udfoldelser både på vand og i luften, så hvad med for eksempel at leje kano/kajak, mountain bikes, tag en ridetur på islænderheste eller vild action med Go-kart!

Et andet imponerende ”action-indslag”, der bestemt kan anbefales, er Surfbukten, hvor du kan prøve kræfter med vandski, surfboard, trampolinspring og mange flere action-sportsgrene. Når der måske bliver behov for oplevelser i et mere roligt tempo, er det oplagt med et besøg i Moose Garden, hvor du kan komme helt tæt på de imponerende elge – ”Skovens Konge”.

Børnen vil bestemt aldrig komme til at kede sig på en ferie i Østersund. For eksempel byder det store legeland Junglehuset på mange timers sjov leg med klatrestativer, broer, tunneller og meget mere. Der er også oplevelser, leg og fantasi i massevis, hvis I besøger Jamtli Historieland. De interaktive udstillingsmiljøer giver mulighed for at komme helt ”tæt på” – desuden kan man kæle for dyrene på Fädbodvallen, mens børnene også kan tage kærekort i Børnenes Trafikskole.

Øen Frösö udfor Østersund har også en herlig Zoo, med over 700 dyr og Sveriges største tropehus. Endelig har I muligheden for at besøge masser af sjove legepladser rundt omkring i Østersund – som for eksempel Badhusparken og Björkbackaparken. Aktivitetsmulighederne for børnefamilier i Østersund er simpelthen for mange til at remse op, men uanset om I er til mini-golf, Zoo, cirkus-sjov eller aktiviteter i naturen, vil hele familien være underholdt i Østersund.

Kom bare! – det bliver smaddersjovt...

Anbefalede aktiviteter