Modens magt - udstilling

Del artiklen her

Nordiska Museet i Stockholm har skabt en enestående og evigt skiftende modeudstilling, der både viser svenskernes klæder og tøjsmag gennem de seneste 300 år og viser, hvordan mode skaber sociale grupperinger og påvirker identitet. Udstillingen viser, hvordan svenskerne var klædt i 1780’erne, 1860’erne og 1960’erne og forsøger at svare på, hvorfor man gik klædt, som man gjorde.

Udstillingen Modens Magt tager jer med på en rejse gennem svensk beklædningsmode i tre udvalgte årtier i tre forskellige århundreder: 1780’erne, 1860’erne og 1960’erne.

Den illegale mode

I udstillingsafsnittet ‘Forbudt luksus’ kan I opleve konsekvenserne af den svenske mode-embargo i 1700-tallet. Manglende mådehold og luksus var i realiteten forbudt i det 18. århundrede, så det førte til ulovlig undergrunds-handel med materialer og tøj.

Det totale genbrug

Udstillingen ‘Holdbar’ svensk beklædning viser kunsten at kunne stoppe hoser og reparere slidt tøj gennem tiderne og står som en klar modsætning til udstillingen af ubrugeligt design i mere moderne dage.

Fra Algots til Acne

Museets jeans-udstilling, ‘Ung mode’, fokuserer på de svenske ‘Algots’, et par jeans, der var lynet i siden og som hærgede Sverige – og en hel generation – mellem 1947 og 1960, mens der var forbud mod import af amerikanske jeans. Fra Algots til Acne mærkevare-jeans med international berømmelse. Svensk modeindustri er kommet rigtigt langt!

Den imponernede bygning, der rummer Nordiska Museet, ligger i en smukt beplantet lille ø i Djurgården. I kan komme hertil med bus, båd, sporvogn (Stockholms eneste bevarede sporvognslinie) eller simpelthen bare spadsere fra centrum. Og bliver I inspireret af jeans udstillingen, kan I nemt gå tilbage til Acne store butik på Norrmalmstorg bagefter

Anbefalede aktiviteter